Potrivit datelor de pe pagina web a Romtelecom,care a creat în premieră o rubrică specială dedicată serviciilorprin fibra optică, reţeaua companiei este disponibilă în judeţulIlfov şi în oraşe ca Bucureşti, Alba Iulia, Bacău, Brăila, Buzău,Cluj, Ploieşti şi Sibiu. Compania le oferă clienţilor posibilitateade a verifica dacă sunt în aria de acoperire a reţelei de fibrăoptică printr-o aplicaţie disponibilă pe paginaweb.
Reprezentanţii Romtelecom nu au oferit datesuplimentare în legătură cu investiţia companiei în reţeaua defibră optică.
Romtelecom oferă, la fel ca şi RCS&RDS,două abonamente de net prin fibră optică, unul cu viteze dedownload de până la 50 Mbps, şi unul cu viteze de până la 100 Mbps.Tariful abonamentului de 100 Mbps este, cu tot cu TVA, de 7,4 europe lună (31,5 lei), iar tariful abonamentului de 50 Mbps este de5,5 euro pe lună (23,5 lei), de asemenea, incluzând TVA. Romtelecomle oferă clienţilor noi trei luni de abonament gratuit şi modemWiFi gratuit, dacă solicitarea pentru instalarea serviciului esterealizată online.
RCS&RDS cere 39, respectiv 29 de lei(inclusiv TVA) pentru abonamentele cu aceleaşi viteze de acces lainternet (100 şi 50 Mbps). Şi RCS&RDS oferă 3 luni fară plataabonamentului pentru clienţii noi.
Romtelecom oferă servicii de internet prinfibră optică şi prin intermediul companiei sale de cablu, NextGen,care este prezentă în 24 de judeţe din ţară. Spre deosebire deRomtelecom, tarifele NextGen variază în funcţie de contextulcompetiţional local, astfel că operatorul nu publică pe pagina webdate referitoare la tarife. În Bucureşti, netul la 100 Mbps costă42 de lei, inclusiv TVA, potrivit datelor furnizate de call-center-ul companiei.
Compania lui Teszari a investit devreme înfibra optică
Romtelecom şi NextGen aveau la finele luniiseptembrie 2010 peste 900.000 de clienţi pentru serviciile deinternet, în timp ce liderul pieţei, RCS&RDS, avea la fineleanului 2009 1,1 milioane de clienţi.
RCS&RDS, companie deţinută de omul deafaceri Zoltan Teszari, nu a mai oferit date privind evoluţia bazeide clienţi.
UPC, care avea la finele lunii septembrie 2010peste 250.000 de clienţi pentru internet fix, a lansat servicii denet cu viteze de download de până la 100 Mbps doar înCluj.
Până la finele lunii ianuarie, UPC cere 31 delei (TVA inclusă) pentru abonamentul la net de 100 Mbps, faţă detariful de listă de 62 de lei (TVAinclusă).
Poziţia de lider a RCS&RDS este şirezultatul investiţiilor masive în fibra optică ale companiei,începute cu mai mulţi ani în urmă. În septembrie 2009, spreexemplu, reţeaua de fibră optică a RCS&RDS acoperea deja 43 deoraşe, şi oferea viteze de până la 50 Mbps. În prezent, potrivitdatelor colectate de ZF de pe pagina web a companiei, reţeaua defibră a RCS&RDS acoperă 76 de oraşe.
RCS şi NextGen şi-au extins reţeaua înBucureşti
Pe lângă extinderea numărului de localităţ i,RCS&RDS a investit anul trecut şi în densificarea sauextinderea reţelelor din oraşe. Un exemplu este Bucureşti, cea maimare piaţă de cablu şi net fix din România, unde compania deţinutăde Teszari şi-a extins reţeaua şi pe străzi, care nu existăblocuri, ci case şi unde operatorul nu avea anterior reţea. Unexemplu este strada Aurel Vlaicu din Bucureşti, care face legăturaîntre bulevardele Dacia şi Ştefan celMare.
"Anul trecut am extins reţeaua în zoneleperiferice ale unora dintre aceste oraşe şi am oferit serviciilenoastre pe suport de fibră optică inclusiv în zonele de case. Înaceste oraşe nu mai există în acest moment o diferenţă întrecalitatea serviciilor telecom în funcţie de zona în care locuieşteclientul: indiferent că locuieşte la bloc sau la casă, dispune deservicii pe suport de fibră optică", potrivit reprezentanţilorRCS&RDS.
Şi Romtelecom şi-a extins anul trecut reţeauade fibră în Bucureşti, inclusiv prin intermediul NextGen. Companiade cablu a Romtelecom a intrat în mai multe cartiere din Capitală,printre care Drumul Taberei, Dimitrov, Pantelimon, Unirii, Bercenişi Militari - potrivit datelor de pe pagina web acompaniei.
În cazul Romtelecom nu este clar totuşi încâte oraşe este instalată reţeaua de fibră optică, având în vederecă numărul de zece oraşe plus judeţul Ilfov - publicat pe site-uloperatorului, nu include şi localităţile în care servicii similaresunt oferite de compania de cablu NextGen. Potrivit datelorcolectate de ZF de pe pagina web a NextGen, compania de cablu oferăservicii în cel puţin 24 de oraşe. În aceste condiţii, se poateestima că reţeaua de fibră a companiei acoperă aproximativ 30 deoraşe.
Pentru clienţii companii lista de localităţ iîn care sunt oferite servicii de net la viteze de 100 Mbps sauchiar mai mare este mai extinsă.
Un exemplu elocvent este UPC care a lansatîncă de la jumătatea anului trecut servicii de net la viteze depână la 100 Mbps pentru clienţii companii în 12 oraşe, printre careBucureşti, Cluj, Ploieşti, Timişoara, Roman, Galaţi, Focşani, Bacăuşi Buzău.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels