Mediafax.biz Exclusiv

RCS&RDS este la un pas să ia un credit de 300 milioane de euro. Compania trebuie să plătească datorii care ajung la scadenţă

RCS&RDS este la un pas să ia un credit de 300 milioane de euro. Compania trebuie să plătească datorii care ajung la scadenţă

Autor: Cristian Hostiuc, Adrian Seceleanu

01.11.2011, 00:09 3974

Grupul de bănci este condus de puternica bancă elveţiană Credit Suisse, conform unor surse de pe piaţa financiară. Discuţiile sunt de mai multe luni, iar în următoarele două săptămâni ar trebui să se batăpalmaîn cazul în care părţile se înţeleg. Dobânda discutată se situează între 4 şi 5% pe an la euro.

Printre băncile care ar putea să participe la această finanţare alături de Credit Suisse, care pune pe masă în jur de 100 mil. euro, se află Erste, Raiffeisen şi CEC Bank.

Oficialii RCS&RDS nu au comentat această informaţie până la închiderea ediţiei.

RCS&RDS, operatorul de cablu TV, internet, telefonie fixă şi mobilă, are venituri anuale de peste 400 mil. euro numai în România. Grupul mai are operaţiuni în Ungaria, Slovacia, Cehia, Croaţia, Serbia, Italia şi Spania. Nu există date privind afacerile totale ale grupului RCS&RDS. Singurele informaţii disponibile pentru toate operaţiunile sunt pe anul 2009 când afacerile totale erau de peste 710 mil. dolari (507 mil. euro), cu un profit operaţional (EBITDA) de 274 mil. dolari (200 mil. euro).

RCS&RDS, cea mai temută companie de pe piaţa telecom, şi-a bazat dezvoltarea printr-o politică agresivă de extindere, de preţ şi de achiziţie a operatorilor de cablu mai mici. Compania s-a împrumutat treptat pentru extindere astfel încât datoriile totale în acest moment se învârt între 600 şi 700 de milioane de euro. ING a fost banca finanţatoare la începuturi, dar pe măsură ce împrumuturile au devenit mai mari şi alte bănci au intrat în joc.

La începutul acestui an RCS&RDS a obţinut 368 de milioane de dolari de la bancher prin două acorduri de finanţare (206 mil. dolari şi 125 mil. euro). Banii au fost folosiţi pentru plata unor împrumuturi scadente şi finanţarea operaţiunilor curente.

RCS&RDS a discutat la începutul anului posibilitatea achiziţiei principalului rival de pe piaţa de cablu - UPC. În vară discuţiile s-au întrerupt, dar conform unor surse de pe piaţa telecom negocierile s-au reluat în ultimul timp. Nimeni nu ştie dacă aceste negocieri vor duce la un rezultat. RCS&RDS este principalul operator de pe piaţa de servicii TV, având peste 3 milioane de clienţi. Pe internet fix are 1,2 milioane de abonaţi, pe telefonie mobilă 1,3 milioane clienţi iar pe telefonie fixă peste 1,5 milioane. Pe pieţele dinafară, Ungaria fiind cea mai importantă, are peste 2 milioane de clienţi.

Zoltan Teszari, 41 de ani, este cel care a creat RCS&RDS, pornind în afaceri de la un chioşc de îngheţată în Oradea acum aproape două decenii. El este foarte discret, stând mai mult prin străinătate. În România există doar două poze cu el, ultima fiind făcută la Oradea, la meciul de polo al echipei pe care o susţine, CSM Digi Oradea. Teszari controlează direct şi indirect 43% din companie, restul aparţinând unor fonduri de investiţii şi unor manageri.

În ciuda faptului că mai multe grupuri internaţionale din industria telecom i-au bătut la uşă el nu a vrut să vândă compania. El şi-a bazat expansiunea pe o politică agresivă de câştigare de teritoriu şi pe investiţii continue în tehnologie. Ceilalţi operatori de pe piaţă îi fac faţă cu greu şi pe cablu, pe internet şi telefonie. Dacă Teszari este cu strategia, operaţiunile zilnice ale companiei Alexandru Oprea şi Ioan Bendei.

Cei doi au negociat achiziţia drepturilor de difuzare a meciurilor de fotbal din Liga I, unde RCS trebuie să plătească în următorii trei ani 86 de milioane de euro plus TVA. Dacă Alexandru Oprea, 52 de ani, a mai ieşit în public fiind managerul care discută cu investitorii, Ioan Bendei - 54 de ani, este responsabil de partea de operaţiuni, dar este un personaj foarte rar văzut.

Fiind într-un business care generează constant cash prin plata lunară de către clienţi a abonamentului la cablu, internet şi telefonie RCS&RDS a fost întotdeauna o companie iubită de bancheri şi de aceea a fost susţinută în dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO