Mediafax.biz Exclusiv

Retailerii vin aici nu pentru că pot sta gratis în malluri, ci pentru că au vânzări, spune Christopher Shonn, şeful Argo

Retailerii vin aici nu pentru că pot sta gratis în malluri, ci pentru că au vânzări, spune Christopher Shonn, şeful Argo

Autor: Cristi Moga

05.12.2011, 18:09 141

Shonn, 41 de ani, a ajuns în acest an să administreze prin intermediul Argo un portofoliu comercial de peste 200.000 de metri pătraţi închiriabili pe piaţa locală, reprezentat din proiectele Sibiu Shopping City, Suceva Shopping City, precum şi parcurile comerciale ERA din Oradea şi Iaşi, intrate în toamna acestui an în portofoliul fondului de investiţii listat pe bursa londoneză.

Argo are printre chiriaşi companii precum Carrefour, care deţine câte un hipermarket în fiecare dintre cele patru proiecte, dar şi Mobexpert, Altex, Praktiker, Bricostore, BauMax, Decathlon, C&A, Hervis sau New Yorker, dar se află într-o continuă căutare de noi chiriaşi.

Situate la marginea oraşelor, cele patru proiecte au circa 20.000 de metri pătraţi de spaţii goale şi au generat în 2010 venituri din chirii de aproximativ 15 milioane de euro, respectiv o medie de circa 7 euro/mp, potrivit calculelor ZF.

Shonn admite faptul că piaţa locală rămâne una dominată de chiriaşi, dar consideră că lucrurile încep să se echilibreze când vine vorba de negocierea noilor contracte. Cu toate acestea, chiriaşii internaţionali de top au un "tratament preferenţial" datorită faptului că reuşesc să atragă clienţi şi pentru restul magazinelor, iar pe termen lung sunt mai stabili în ceea ce priveşte plata chiriilor.

"Noilor retaileri le oferim spaţii, în sensul că putem face mutări între chiriaşi pentru a obţine magazinele necesare, contribuţii la amenajarea locaţiilor, care se negociază, şi alte compensări, precum perioade cu chirie zero, practică ce a devenit destul de comună. Da, încă este o piaţă a retailerilor, dar aceştia nu vin în România pentru că pot sta gratis în malluri, ci pentru că au vânzări. Comportamentul consumatorilor s-a schimbat, dar românii au încă multe nevoi, astfel că acesta este un loc foarte bun pentru comercianţi", a declarat Shonn într-un interviu pentru ZF.

Chiriile au ajuns la media regiunii

Argo a intrat pe piaţa locală prin achiziţia proiectuluiSibiuShoppingCity, ulterior compania dezvoltând proiectul de la Suceava.

În acest an fondul de investiţii a absorbit proiectele dezvoltate de ciprioţii de la Omilos în Oradea şi Iaşi în schimbul unui pachet de 300 de milioane de acţiuni Argo, evaluate pe bursa de la Londra la peste 20 de milioane de euro.

Mişcarea a fost realizată pentru a oferi pachete mai mari retailerilor de pe piaţă care pot bifa patru dintre cele mai mari 20 de oraşe din România printr-o înţelegere cu un singur dezvoltator. În prezent, spre exemplu, Decathlon este prezent în proiectul companiei dinIaşi, dar nu şi în restul parcurilor comerciale, în timp ce C&A a deschis un magazin înSibiu, fără a fi ajuns la o înţelegere şi pentru celelalte proiecte deţinute de Argo.

"Chiriile locale sunt mici, iar în ultimii ani putem vorbi de o egalizare a valorilor între România şi ţările din Europa Centrală şi de Est. Retailerii se plângeau de acest lucru şi întrebau de ce trebuie să plătească în România o chirie mai mare decât în Ungaria, spre exemplu. Această diferenţă a dispărut între timp", consideră Shonn.

Mai jos de atât nu se poate

În cel mai recent raport financiar al companiei sunt realizate estimări cu privire la potenţialul de creştere a veniturilor din chirii obţinute din cele patru proiecte comerciale, care urmează să treacă prin noi etape de dezvoltare.

Cea mai avansată investiţie este realizată laOradea, unde în ianuarie urmează a fi deschisă o extensie a centrului comercial, unde vor fi deschise magazine Mobexpert, Elvila şi Flanco.

O nouă etapă va fi dezvoltată şi în proiectul ERA dinIaşi, în timp ce pentru restul proiectelor compania vizează realizarea unor spaţii de entertainment în următorii ani, respectiv cinematografe şi săli de bowling şi biliard.

"Nu cred că economia românească şi comerţul pot ajunge mai jos decât sunt în prezent. Guvernul a anunţat în trimestrul trei cea mai bună creştere economică din ultimii trei ani, mai bună decât în trimestrul doi, care la rândul său a fost mai bun decât trimestrul unu. Piaţa îşi va reveni şi cu efortul retailerilor, care trebuie să ofere promoţii. Aţi văzut cum a crescut bursa din Statele Unite în prima zi de luni după vinerea reducerilor?", întreabă Shonn.

Datorii mari. Băncile sunt "parteneri"

Argo are datorii de circa 250 de milioane de euro la bănci, în special greceşti, care au finanţat construirea proiectelor din Suceava, Oradea şi Iaşi, în timp ce proiectul din Sibiu a fost finanţat de sucursala din Germania a băncii belgiene KBC. Ţinând cont de actualele venituri obţinute de cele patru centre comerciale, băncile ar putea să-şi recupereze creditele doar într-un termen de 15-20 de ani, dar reprezentanţii Argo mizează pe o creştere treptată a vânzărilor şi a încasărilor din chirii.

"Toate înţelegerile financiare au fost restructurate cu băncile, care sunt partenerii noştri la fel ca retailerii. Toţi ne-am ajustat pretenţiile la realitatea economiei actuale", a precizat Shonn.

Americanul a venit la conducerea Argo în luna martie a acestui an, după 15 ani de experienţă în piaţa imobiliară, unde a fost unul dintre fondatorii biroului local al firmei Colliers, pentru ca mai târziu să conducă timp de opt ani consultanţii de la NAI Property Partners.

Durata de viaţă a fondului Argo a fost extinsă anul acesta, odată cu achiziţia proiectelor ERA, pentru încă şapte ani, astfel că Shonn are şanse să mai rămână cel puţin pentru o perioadă în România, unde spune că lucrurile arată mai bine decât în alte părţi ale Europei.

"Am fost recent la o conferinţă în Ungaria unde lumea era atât de pesimistă, încât abia aşteptam să iau maşina spre aeroport şi să mă întorc în Bucureşti. Românii reuşesc să vadă jumătatea plină a paharului", consideră şeful Argo, companie cu o capitalizare de 39 de milioane de lire sterline pe bursa londoneză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO