Mediafax.biz Exclusiv

Retailerul Spar începe să prindă contur pe harta comerţului modern. Care sunt planurile celor doi braşoveni care deţin franciza

Retailerul Spar începe să prindă contur pe harta comerţului modern. Care sunt planurile celor doi braşoveni care deţin franciza

Autor: Cristina Rosca

05.03.2012, 19:29 853

"Vom deschide pe 15 şi pe 29 martie două noi magazine Spar în Braşov", a spus Adriana Aionesei, directorul de achiziţii al magazinelor Spar în România.

Totodată, proiectele companiei vor continua şi cu redenumirea sub brandul Spar a altor magazine operate de companie, 11 unităţi care acum sunt funcţionale sub brandurile Aprozar şi Gostat în Braşov.

"Aceste magazine urmează a fi rebranduite până la finalul anului. În prezent toate folosesc acelaşi sistem informatic, toate sunt administrate de aceeaşi firmă şi pentru toate achiziţiile se fac centralizat", a explicat Adriana Aionesei.

Odată cu rebrandingul acestor magazine compania va ajunge la o reţea de 21 de magazine Spar.

Aduc un nou brand

Magazinele retailerului Spar de pe piaţa locală au suprafeţe cuprinse între 100 şi 1.400 de metri pătraţi şi sunt numite diferit în funcţie de dimensiune. Astfel, supermarketurile se numesc Spar, în timp ce magazinele de proximitate sunt Spar Express. În curând un alt nume, pentru magazinele de dimensiuni mai mari, de peste 1.000 mp, se va adăuga reţelei deja existente.

"În curând vom aduce pe piaţa locală şi formatul Eurospar, care va fi folosit pentru magazinele cu o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi", a explicat Adriana Aionesei.

Compania deţine deja un astfel de magazin de peste 1.000 mp, pe care îl va rebrandui sub Eurospar.

Olandezii mai deţin şi formatul Interspar (hipermarketuri), însă despre acesta nu există nicio informaţie că urmează a fi adus pe plan local.

Adriana Aionesei mai spune că planurile de viitor ale companiei presupun şi deschideri de noi magazine cu excepţia celor planificate pentru această lună.

"Vrem să continuăm să ne extindem nu doar în zona Braşovului, ci la nivel naţional. Compania noastră deţine franciza pentru 80% din suprafaţa României." Directorul de achiziţii al Spar în România nu oferă locaţii pentru noile magazine ce urmează a fi deschise. Ea nu dă cifre nici privind numărul de magazine la care urmează a fi extinsă reţeaua.

Istoria Spar în România

Compania braşoveană a primit franciza Spar la finalul anului trecut. Această mutare a presupus reintrarea pe piaţa locală a retailerului olandez Spar.

Aceasta este a doua încercare a unei companii locale de a aduce magazinele Spar în România după ce în 2005 fraţii Cuc din Arad au primit franciza de la olandezi.

Compania Spar SRL a lui Ioan şi Floare Cuc a intrat însă în insolvenţă în 2009 şi aceştia au renunţat la toate magazinele pe care le deţineau.

Retail Center Association (R.C.A.), o asociaţie nonprofit din Braşov a devenit începând cu 1 octombrie master francizat al retailerului olandez Spar Internaţional. Tot atunci R.C.A. a oferit mai departe franciza către compania Retail D&I 2011 din Braşov, potrivit declaraţiilor anterioare ale lui Oliver Spulber, directorul executiv al R.C.A. şi al Retail D&I 2011. El a mai adăugat că R.C.A. are dreptul să deschidă magazine sau să acorde francize în toată ţara, mai puţin judeţele din vest, precum Arad, Alba Iulia şi Hunedoara, unde a operat anterior magazine compania Spar SRL din Arad, deţinută de fraţii Ioan şi Floare Cuc, companie aflată acum în insolvenţă.

Compania fraţilor Cuc din Arad a adus în România franciza Spar în 2005, iar în 2009, în momentul intrării în insolvenţă Spar Srl era unul dintre cei mai mari retaileri alimentari români, cu afaceri de 44 mil. euro în 2008 şi peste 20 de magazine.

Retail D&I 2011 din Braşov operează magazinele Spar din Braşov şi Sfântu Gheorghe încă din 2009, când le-a preluat de la Spar SRL din Arad, care a ieşit din retail şi mai păstrează încă dreptul de a acorda franciză.

Compania Retail D&I 2011 este deţinută în mod egal de Butum Loredana Ionica (38 de ani) şi Butum Daniel Marius (38 de ani), amândoi din Braşov, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Potrivit informaţiilor existente la Registrul Comerţului, Butum Daniel Marius mai este acţionar în cadrul a 15 companii cu activităţi în domenii precum comerţul cu fructe, fabricarea produselor din carne şi transporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO