Mediafax.biz Exclusiv

România are doar 50.000 de angajaţi temporari, de patru ori mai puţini decât Polonia. În Germania, „temporarii“ lucrează şi în sectorul public

România are doar 50.000 de angajaţi temporari, de patru ori mai puţini decât Polonia. În Germania, „temporarii“ lucrează şi în sectorul public

Autor: Adelina Mihai

04.03.2011, 12:38 43

Numărul este miccomparativ cu statisticile din Polonia, unde numărul temporariloreste de patru ori mai mare, la o populaţie ocupată de 14 milioanede persoane.Înstatele din Uniunea Europeană, ponderea angajaţilor temporari înnumărul total de salariaţ i din economie este de 1,5%.

"În Europa de Est, piaţa forţei de muncătemporară este încă în proces de dezvoltare, astfel încât rata depenetrare a serviciului abia dacă ajunge la 0,7%, care este foartescăzută prin comparaţie cu restul statelor europene. Piaţa dinRomânia a avut însă una dintre cele mai mari rate de creştere dinestul Europei şi încă este la începutul dezvoltării sale, având învedere că statisticile arată că România are cea mai mică rată defolosire a forţei de muncă temporară dintre toate statele membreale UE", este de părere Christos Misailidis, Zone Director EasternEurope la firma de recutare Adecco, care este cel mai mare furnizormondial de angajaţi în regim temporar.

Cu o experienţă de peste 11 ani în cadrulAdecco, unde şi-a început cariera ca director de vânzări, ChristosMisailidis este invitatul special al ZF în cadrul celei de-a şaseaediţii a conferinţei de HR "Perspective pentru HR în 2011: Cemisiune va avea managerul de HR în dezvoltarea companiilor?",organizată pe 23 martie în Capitală.

De alftel, munca temporară a fost unuldintre cele mai dezbătute subiecte în ultima jumătate de an, avândîn vedere că noul Cod al muncii aduce o modificare semnificativă înlegislaţia privind angajarea de forţă de muncă temporară: perioadade angajare se va putea prelungi de la 2 ani (cum e în prezent) la3 ani în cazul acestor contracte. Misailidis spune că există ţări,cum este Germania, unde nu numai că se folosesc angajaţi temporariîn sectorul public, ci agenţiile de muncă temporară colaborează cuagenţiile de forţă de muncă publice pentru a combate problemaşomajului.

"În Europa de Est, cea mai dezvoltată piaţăa muncii temporare este Polonia. Este singura ţară care are o ratăde penetrare de 1,5% şi mii de companii folosesc serviciile deînchiriere de forţă de muncă temporară. Industriile care folosesccel mai mult forţa de muncă temporară sunt FMCG, telecom, auto,logistică şi call-centereshared service center", explicăMisailidis.

Deşi legislaţia românească este una dintrecele mai restrictive din Europa în ceea ce priveşte angajarea deforţă de muncă temporară, în România această piaţă a avut oevoluţie impresionantă mai ales de la începutul anului 2009încoace. Companiile locale care folosesc cel mai mult angajaţi înregim temporar sunt Nokia, Dacia, Continental, Delphi, Celestica,Leoni, ArcelorMittal şi Flextronics, însă o mare parte dintreacestea nu vor să declare câţi angajaţi au în regim temporar, deşiîn unele cazuri- cum este Nokia- numărul temporarilor depăşeşte1.600 de persoane dintr-un total de 4.000 de salariaţi.

UNU DIN TREI ANGAJAŢI TEMPORARI DEVINEPERMANENT

Dacă în 2004 aproximativ 3.000 de românilucrau în regim temporar, numărul celor 50.000 de români care au înprezent contracte temporare de muncă ar urma să se dubleze înurmătorii 4- 5 ani, potrivit estimărilor făcute de reprezentanţiicelor mai mari firme care închiriază angajaţi temporari.

Şeful pe Europa de Est al Adecco mai spunecă, în fiecare an, aproape 30% din angajaţii din Europa care aucontracte temporare de muncă devin permanenţi, după ce îşi dezvoltăcompetenţele şi rămân să lucreze în compania în care le-a plăcutcel mai mult.

"Angajatorii folosesc adesea serviciileagenţiilor de muncă temporară sub forma unei perioade de probă, încare pot verifica dacă un angajat este într-adevăr calificat pentruacea poziţie. De asemenea, prin munca temporară poziţiile suntocupate rapid şi eficient, cu costuri uşor de controlat. Pe de altăparte, printr-un contract temporar de muncă, abilităţile şicunoştinţele angajatului pot fi puse în practică şi se poateasigura astfel compatibilitatea sa cu cultura companiei",precizează Misailidis.

Pe de altă parte, o companie renunţă primadată la angajaţii temporari dacă situaţia financiară nu-i maipermite să susţină costurile cu forţa de muncă. O analiză făcută deEurostat arată că angajaţii temporari au fost primele victime alecrizei, având în vedere că numărul angajaţilor temporari a scăzutcu 1,7 milioane de persoane în cele 27 de state membre ale UE încel de-al doilea semestru din 2009, comparativ cu perioada similarădin 2008.

Scăderea, care este de aproape 6,3% înrândul contractelor temporare, este mult mai mare decât scădereanumărului de angajaţi cu contracte permanente de muncă, care aajuns la 1,3% în aceeaşi perioadă.

Cei care angajează în regim temporar suntadesea acuzaţi de faptul că nu oferă angajaţilor aceleaşi beneficiipe care le primesc angajaţii permanenţi, însă acest lucru nu seîntâmplă în cazul companiilor mari care închiriază forţă de muncătemporară, spune şeful Adecco.

"Angajarea în regim temporar reduce rataşomajului şi oferă candidaţilor accesul la piaţa muncii. Înprezent, prin noile directive europene, chiar şi cele mai miciagenţii va trebui să asigure tratament egal angajaţilor, indiferentde forma contractuală. Agenţiile de forţă de muncă temporarăacţionează ca «agenţi de pază» ai angajării legale, reducând înacest fel pericolul şomajului sau al muncii nedeclarate", spuneMisailidis.

DE CE SE ANGAJEAZÃ CATEMPORARI?

Motivul pentru care un angajat acceptă sălucreze în regim temporar este legat de carieră, pentru a aveaacces la piaţa muncii, pentru a dobândi abilităţile necesare pentrua-şi găsi un loc de muncă permanent în care să sedezvolte.

"Angajaţii aleg adesea din motive personaleaceastă flexibilitate a jobului, fie pentru că muncesc mai bine înaceste condiţii, fie pentru că au rezultate mai bune din punct devedere financiar.Deasemenea, sunt şi oameni care doresc să ofere prioritate vieţiiprivate", a mai spus Misailidis. Munca temporară îi ajută peangajaţii care sunt foarte solicitaţi acasă - cum e cazulproaspetelor mămici sau care trebuie să aibă grijă de alţi membriai familiei- să rămână activi şi productivi pe piaţamuncii.

Adecco este prezentă şi pe plan local şieste una din cele mai mari firme de profil, cu afaceri de peste19,5 milioane de euro în 2009 în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO