Mediafax.biz Exclusiv

România este o piaţă foarte bună pentru testarea inovaţiilor, este un mediu foarte bun pentru pionierat, spune vicepreşedintele Cisco pentru zona EMEAR

România este o piaţă foarte bună pentru testarea inovaţiilor, este un mediu foarte bun pentru pionierat, spune vicepreşedintele Cisco pentru zona EMEAR Michael Ganser

Autor: Ana Raduta

17.02.2012, 12:25 211

Viitorul tehnologiei pare imposibil de înţeles şi de cuprins cu mintea unui om pentru care gadgeturile noi sunt doar instrumente opţionale. Pentru cei care trăiesc din plin şi aşteaptă cu sufletul la gură următoarea lansare în domeniu sau următoarea barieră doborâtă în materie de capacitate şi design, viitorul tehnologiei prinde contururi extrem de promiţătoare.

Totul pare a fi gândit pentru a simplifica viaţa utilizatorilor până la gradul maxim posibil. Pentru orice există sau va exista în curând un gadget care să facă un transfer de efort şi să preia povara sarcinii din mâinile noastre. De la sisteme integrate precum cloud computing până la o miză aproape totală pe elementele vizuale, toate tendinţele se adresează unui consumator extrem de bine informat, educat, ancorat în tot ce înseamnă nou şi intolerant cu orice instrument sau serviciu care îi "mănâncă" timpul. "

Sunt trei tendinţe importante pe care le identificăm în acest moment. În primul rând, credem că social media va fi principalul motor de informare, apoi observăm o migrare în masă către cloud şi introducerea pe cât posibil a imaginilor în comunicare, indiferent de distanţa dintre interlocutori", spune Michael Ganser, senior vicepresident al Cisco pe regiunea EMEAR.

Clienţii companii, cei pe care jucători precum Cisco îi vizează, se arată interesaţi de astfel de soluţii şi, practic, de orice noutate care apare în domeniu menită să fluidizeze procesele şi să eficientizeze costurile. Cu alte cuvinte, piaţă de desfacere există. Studiile Cisco arată că, până în 2014, 91% din traficul global va veni din zona video. Iar despre cloud computing se vorbeşte deja de câţiva ani, cu toate că fenomenul abia de acum începe să ia amploare şi în ţările în curs de dezvoltare. În lume, aplicaţiile software "din nori", accesibile fără licenţă prin internet, sunt o afacere de câteva zeci de miliarde de euro.

În România, doar câteva mii de companii folosesc acum astfel de soluţii, dar şansele sunt ca numărul lor să crească exponenţial în următoarea perioadă.

"Nu vom vedea aceste inovaţii tehnologice doar în companiile private, ci şi în sectorul public - în învăţământ, în sistemul sanitar sau în administraţia publică", spune Ganser.

De altfel, în România, 20% din businessul Cisco este reprezentat de furnizarea de sisteme şi soluţii IT pentru instituţiile din sectorul de stat. Din acest punct de vedere, ultimii ani nu au fost foarte străluciţi, având în vedere numărul mare de concedieri, dar şi reducerile de costuri.

Restul de 80% sunt companii mari, în special multinaţionale, care sunt obişnuite cu utilizarea celor mai noi aplicaţii IT. Deja în 200 de companii din România angajaţii nu mai au aproape nicio aplicaţie instalată pe calculator. Toate sunt accesate online prin intermediul Office 365, o soluţie de tip cloud furnizată de Microsoft.

"Companiile au înţeles că o soluţie de tip cloud este mult mai eficientă din punctul de vedere al costurilor, iar asta ne ajută pentru că România este o piaţă în care preţul contează foarte mult. Practic, folosind cloud-ul, ajungi să ai cheltuieli cu sistemul IT cu circa 30% mai mici", precizează vicepreşedintele Cisco pentru regiunea EMEAR.

Mai exact, în funcţie de aplicaţiile software din cloud pe care le contractează, costul lunar pentru un calculator poate varia între doi şi 50 de euro. Dacă această sumă reprezintă 30%, în medie, din costul variantei tradiţionale, atunci, pentru o corporaţie cu 10.000 de angajaţi, dar chiar şi pentru cele mai mici, economiile de costuri sunt semnificative.

Acesta crede că în următorii doi-trei ani aproximativ 30% dintre clienţii Cisco vor utiliza sistemele de cloud computing în România. Toate datele arată că piaţa locală este pregătită pentru a trece la această etapă, în condiţiile în care ocupăm unul dintre primele locuri la nivel mondial după viteza conexiunilor la internet, iar de infrastructura necesară dispunem deja. De altfel, şi pentru celelalte inovaţii tehnologice piaţa de aici este una plină de oportunităţi, la fel cum sunt, în principiu, toate ţările din zona BRIC.

Pe aceeaşi idee a eficientizărilor de costuri şi a evitării timpilor morţi va fi creat totul de acum încolo.

"În această ecuaţie, dimensiunea video are un rol extrem de important", subliniază Ganser.

Videoconferinţele, care au devenit deja procedură de rutină în toate companiile, sunt doar primul pas, utilizatorii acestora aşteptând acum momentul când vor putea avea întâlniri cu holograma interlocutorului. Companiile au început să apeleze la videoconferinţe încă din primul an de criză, scăzând astfel considerabil costurile deplasărilor în interes de serviciu.

În loc să plătească bilete de avion, camere la hotel şi diurne, uneori, chiar pentru mai mulţi angajaţi deodată, organizau şedinţele la sediu prin intermediul acestui sistem. În România teleprezenţa funcţionează şi în sistemul sanitar, în zeci de spitale coordonate central de la Floreasca din Bucureşti. Practic, orice bolnav aflat într-unul dintre spitalele respective, indiferent de oraşul în care se află, poate primi o a doua opinie sau poate fi consultat prin intermediul acestui sistem video de medicii spitalului Floreasca.

Dacă nu demult ne întrebam ce mai poate apărea nou şi până unde se mai poate merge cu inovaţiile, acum se pare că inginerii IT nu au încetat niciodată să lucreze la următorul produs revoluţionar. Pentru mulţi, rapiditatea cu care gadgeturile au ajuns să pună stăpânire pe viaţa noastră şi să ne modifice ritmul de a face lucrurile aşa cum eram obişnuiţi poate fi dezarmant. Nu mai târziu de acum o jumătate de an, Foxconn, cel mai mare producător de electronice şi componente IT din lume, anunţa că va înlocui până în 2014 oamenii din fabrici cu peste un milion de roboţi.

Potrivit unui studiu realizat de Cisco în 2011, dacă în 2010 planeta avea 6,8 miliarde de locuitori şi 12,5 miliarde de dispozitive conectate la internet, în 2015 ar trebui să ajungem la 7,2 miliarde de oameni şi 25 de miliarde de dispozitive conectate la internet. Numărul acestora se va dubla până în 2020, în timp ce numărul celor care populează planeta va ajunge la 7,6 miliarde.

La o asemenea "epidemie" tehnologică, inginerii de profil trăiesc o permanentă provocare profesională, iar România ar putea fi una dintre ţările care vor beneficia în premieră de următoarele inovaţii.

"Aveţi o piaţă bună pentru asta. Multe produse şi servicii au fost testate în România. Din acest punct de vedere, România este un mediu foarte bun pentru pionierat", conchide Ganser.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO