Mediafax.biz Exclusiv

Romenergo vizează investiţii de peste 80 milioane de euro în producerea de energie

Autor: Liviu Iancu

24.05.2011, 14:53 238

"Am înfiinţat o societate nouă, Romenergo Generare, având undomeniu unic de activitate - generarea de energie. În această firmăvom avea în principal proiecte de producere a energiei regenerabileîn mini-hidrocentrale, dar şi un proiect de producere a energieiprin cogenerare de înaltă eficienţă, început cu trei ani în urmă,dar pentru care am aşteptat finalizarea cadrului legislativ.Proiectul de cogenerare pe gaz este în sudul Bucureştiului, înincinta IMGB, unde noi avem deja terenul şi o bună parte din avize.Acum urmează să finalizăm studiul de fezabilitate", a spusBîlteanu.

Noua firmă va reuni atât minihidrocentralele deja existente,aflate în proprietatea Romenergo şi care sunt în curs de a firetehnologizate, dar mai ales proiecte noi.

Un prim proiect greenfield, aflat în dezvoltare, se află pe râulZagra din judeţul Bistriţa-Năsăud. Investiţia se ridică la 3,8milioane de euro şi constă în trei minihidrocentrale, care au oputere cumulată de 1,4 MW.

"Targetul ar fi ca firma să ajungă undeva la un buget de 80-100de milioane de euro investiţii în următorii cinci ani", a adăugatBîlteanu.

El a precizat că bugetul de investiţii va urma să fie asiguratatât din surse ale Romenergo, cât şi din atragerea de fonduri de labănci finanţatoare şi de la eventuali parteneri financiari care vordori să investească în diverse pachete de acţiuni.

"Azi suntem undeva la jumătate din ce ne-am propus şi, pe lângăproiectele începute, căutăm şi alte proiecte, în principal dehidrocentrale cu capacităţi între 2 MW şi 10 MW. Suntem în discuţiişi cu potenţiali parteneri. Vrem să achiziţionăm sau să construim.Prima opţiune este să găsim locaţii noi sau locaţii începute şi săconstruim. Tocmai pentru că piaţa nu prea a oferit suficienteoportunităţi în acest domeniu, am hotărât să ne implicăm mai multşi ca investitori", a afirmat Dragoş Bîlteanu.

Romenergo este contractor general pentru proiecte energetice,dar are şi activităţi de producere de energie, distribuţie şifurnizare.

Potrivit ultimelor date disponibile pe pagina de internet aMinisterului Finanţelor, Romenergo SA a avut în anul 2009 o cifrăde afaceri de aproape 134 milioane de lei (circa 32 milioane deeuro).

Romenergo SA este controlată de Romenergo Holdings, companieînregistrată în Cipru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO