Mediafax.biz Exclusiv

Se caută softiştii: 500 de ingineri, recrutaţi de marii producători

Se caută softiştii: 500 de ingineri, recrutaţi de marii producători

Autor: Ştefan Vrabie

04.09.2011, 19:24 1552

Cei mai mari zece producători de software prezenţi în România au angajat anul trecut 500 de ingineri, potrivit datelor ZF, şi au ajuns împreună la aproape 4.500 de salariaţi.

Piaţa românească de soft şi de servicii IT va ajunge în acest an la 760 de milioane de euro, mai mult cu 8% faţă de 2010, potrivit estimărilor din piaţă, creşterea depinzând în special de dezgheţarea proiectelor din sectorul public care ar putea duce şi la dezvoltarea pieţei de servere şi PC-uri.

Potrivit oficialilor companiilor de software, anul 2010 a reprezentat un an de consolidare pentru piaţa românească de software.

Pe piaţa de software subsidiara locală a companiei americane Oracle şi-a păstrat poziţia de lider, dar şi avansul de 20 milioane de euro faţă de Siveco, producătorul de pe locul al doilea. Oracle România rămâne în continuare unul dintre cei mai mari angajatori de pe piaţa IT locală, angajând în 2010 peste 300 de oameni, în special softişti.

Piaţa IT&C din România a rămas constantă anul trecut, valoarea ei fiind de aproape 4 miliarde de euro, aprecia recent Irina Socol, preşedintele şi fondatorul companiei Siveco.

Siveco a avut anul trecut o cifră de afaceri de 54,8 milioane de euro. Anul acesta compania speră să înregistreze o creştere de 15%, ajungând astfel la o cifră de afaceri de peste 70 de milioane de euro, miza principală fiind în special proiectele internaţionale.

Pe de altă parte, în 2010 subsidiara locală a celei mai mari companii producătoare de software Microsoft nu a înregistrat nicio creştere faţă de anul 2009. Tot anul acesta TotalSoft, un alt producător local de soft, şi-a recrutat în poziţia de director de vânzări pe Florian Ivan, omul care a fost în ultimii cinci ani Partner Strategy Manager în cadrul Microsoft România.

BitDefender, o altă companie româneasă, este în topul companiilor de soft ware din România, fiind cel mai important producător local de soluţii de securitate informatică cu o prezenţă în peste 100 de ţări printr-o reţea globală de parteneri (distribuitori şi reselleri).

Compania a fost înfiinţată în anul 2001, iar în 2007 s-a desprins de grupul Softwin, deţinut de familia Talpeş.

În prezent, producătorul de soluţii de securitate este controlat integral de BitDefender Holding, înregistrată în Olanda. În 2010 compania a avut o cifră de afaceri de 28,9 milioane de euro şi un profit de aproximativ 240.000 de euro.

În prima jumătate a anul acesta compania TotalSoft a anunţat realizarea unei cifre de afaceri de 11,6 mil. euro şi estimează că până la sfârşitul anului va atinge o cifră de afaceri de 25 mil. euro.

Potrivit oficialilor TotalSoft 75% din veniturile companiei le-au reprezentat proiectele derulate pe piaţa românească, restul provenind din extern.

Obiectivul TotalSoft de a dubla cifra de afaceri până în anul 2015 va fi susţinut printr-un mix de produse (aplicaţii, soluţii şi servicii) şi printr-o strategie agresivă de vânzări atât în sectorul privat, cât şi în cel public pe piaţa locală şi internaţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO