Mediafax.biz Exclusiv

Şeful Volksbank: Reluarea creditării nu este o prioritate

Şeful Volksbank: Reluarea creditării nu este o prioritate

Autor: Ciprian Botea

18.07.2011, 19:18 552

"Ne aflăm într-onouă fază de dezvoltare şi ne bazăm pe un model de business axatmai puţin pe creditare şi mai mult pe produse şi serviciitranzacţionale. Creditul reprezintă doar o treime din gama deservicii financiare de care are nevoie un client şi noi ne focusămacum pe celelalte două treimi", a declarat Johann Lurf,preşedintele Volksbank, într-un interviu acordat ZF.

Banca s-a dezvoltat agresiv în anii de boomaproape exclusiv pe baza vânzărilor de credite garantate cuipotecă, ceea ce a lăsat-o vulnerabilă la prăbuşirea pieţeiimobiliare.Provizioanele constituite au adus Volksbank o pierdere de 36mil. euro în 2010, dar banca şi-a bugetat profit pentru2011.

"Condiţiile economice dificile persistă, darsuntem optimişti după rezultatele la şase luni şi ne propunem săobţinem profit la sfârşitul anului. După primul semestru amînregistrat o pierdere de circa 1 milion de euro", a afirmat şefulVolksbank.

Lurf, 53 de ani, care a preluat conducereasubsidiarei locale anul trecut, spune că ritmul de deteriorare aportofoliului de credite a încetinit vizibil, provizioaneleconstituite în primul semestru fiind mai mici cu 50% faţă deaceeaşi perioadă din 2010.Pe tot parcursul anului trecut banca a pus deoparte153 mil. euro pentru acoperirea pierderilor din crediteneperformante.

Pierderea din 2010 a fost cauzată de nivelulridicat al provizioanelor, în condiţiile în care veniturileVolksbank au rămas relativ constante.Banca a obţinut venituri din exploatarede 174 mil. euro anul trecut, faţă de 171 mil. euro în2009.

"Veniturile au fost stabile înultimii doi ani, dar avem în plan să ne extindem baza de clienţi peretail şi întreprinderi mici şi mijlocii."

Volksbank are în prezent circa160.000 de clienţi activi.Preşedintele Volksbank declară că, spre deosebirede segmentul de retail, banca nu a oprit niciodată creditareacompaniilor şi că în prezent cererea pentru finanţări este încreştere pe acest segment de clientelă.

"Cererea în sectorul companiiloreste în uşoară creştere, în special în cazul jucătorilor careproduc pentru export. Aceste companii s-au dovedit suficient deflexibile pentru a putea traversa perioade economicedificile.Amînceput să vindem credite şi clienţilor individuali, însă cerereaeste foarte joasă."

În ceea ce priveşte creditarea persoanelorfizice, Lurf precizează că banca se va orienta mai mult sprecredite de consum şi carduri de credit, dar nici împrumuturilegarantate cu ipotecă nu vor fi marginalizate. El consideră că înperioada următoare clienţii au şanse să obţină dobânzi mai mici lalei, dar la euro costurile vor creşte cu siguranţă pe măsură cefinanţarea pe piaţa interbancară se scumpeşte.

"La lei este posibil să mai vedemscăderi de dobândă, dar acest lucru depinde de evoluţia inflaţieişi a economiei în general."

Totodată, banca a început şi unproces de restructurare a reţelei teritoriale, de la începutulanului fiind închise aproximativ 30 de unităţi. Volksbank mai areîn prezent 152 de sucursale şi agenţii în toată ţara. Austrieciiadministrau la sfârşitul lunii iunie active de circa 4,8 mld. euroîn România, nivel similar cu cel înregistrat în decembrie2010.

Grupul austriac Volksbank tocmaia încheiat o înţelegere cu ruşii de la Sberbank pentru vânzareaVolksbank International, care administrează afacerile din regiuneexceptând România. Lurf spune că banca locală va fi vândută numaicând vor exista "oferte interesante", deocamdată fiind prematurădiscuţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO