Mediafax.biz Exclusiv

Tendinţe 2012 - Imobiliare şi infrastructură: Autostrăzile ne vor aduce mai aproape de mare şi munte, iar în Bucureşti începe un nou val de malluri

Autostrăzile ne vor aduce mai aproape de mare şi munte, iar în Bucureşti începe un nou val de malluri

Tendinţe 2012 - Imobiliare şi infrastructură

Autor: Cristi Moga

02.01.2012, 19:44 1094

În materie de infrastructură, tot în acest an ar trebui dat în folosinţă şi tronsonul de 64 de kilometri al Autostrăzii Transilvania dintre Suplacu de Barcău şi Borş, precum şi centurile oraşelor Constanţa şi Arad sau o porţiune de 9,5 kilometri din autostrada Timişoara - Lugoj.

Ca în fiecare an electoral, guvernul are tot interesul ca proiectele aflate într-un stadiu avansat de realizare să fie şi finalizate, astfel că în acest an infrastructura ar putea deveni un motor destul de puternic al pieţei construcţiilor, ai cărei jucători văd însă 2012 mai degrabă ca un an de stagnare a afacerilor decât de reluare a creşterii.

Case nu, malluri da

Construcţia de apartamente se va menţine la un nivel scăzut şi în acest an, dar cel puţin în Bucureşti ar putea avea loc începutul unui nou val de centre comerciale, dezvoltatorii a şase proiecte având planuri pentru începerea construcţiei.

Mai mult ca sigur nu toate cele şase proiecte vor obţine finanţare bancară, aceasta fiind de altfel principala provocare actuală pentru începerea construcţiei, dar consultanţii mizează că în următorii doi-trei ani în Bucureşti vor mai apărea cel puţin trei centre comerciale noi.

Şi în piaţa de birouri s-ar putea dovedi anul noilor proiecte din partea unor companii precum GTC, Portland Trust sau CA Immo, care au terenuri bune pentru acest gen de dezvoltări şi aşteaptă semnarea unor contracte de preînchiriere care să le certifice fezabilitatea proiectelor şi să îi ajute în obţinerea de credite bancare.

Cel mai scump teren din Bucureşti vândut în perioada crizei, platforma de 5 ha de la Timpuri Noi, a fost "curăţată" de clădirile industriale, iar suedezii lui Ingvar Kamprad ar putea începe în 2012 transformarea acestei zone într-un proiect imobiliar. Deocamdată, Interprime Properties, compania miliardarului de la IKEA, a mai cumpărat un teren în apropierea Pasajului Basarab, semn că firma are pe plan local un interes pe termen lung.

Dascălu termină Palas Iaşi

Primăvara lui 2012 va aduce şi finalizarea centrului comercial din cadrul proiectului Palas Iaşi, proiect care îl va readuce pe omul de afaceri Iulian Dascălu în fruntea proprietarilor de malluri din România şi va aduce pe piaţă un nou concept imobiliar - proiectul mixt de regenerare urbană.

Aceste proiecte din zona comercială nu vor putea compensa declinul din piaţa construcţiei de locuinţe, segment din care în ultimii ani a "dispărut" circa un miliard de euro prin diminuarea numărului de case finalizate anual cu circa 20.000 de unităţi.

Tendinţa de scădere a numărului de insolvenţe din piaţa imobiliară se va menţine şi în acest an, dar o serie de ansambluri rezidenţiale şi chiar centre comerciale sunt încă în incapacitate de plată faţă de creditori cu care au reeşalonat datoriile pe termen scurt. Cu alte cuvinte, 2012 va continua să fie un an amestecat, în care printre veştile pozitive din piaţa construcţiilor se vor strecura şi noi eşecuri, dar anii cu declin puternic par să devină istorie într-o ţară cu o nevoie acută de infrastructură, locuinţe noi, civilizate sau clădiri administrative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO