Mediafax.biz Exclusiv

Terenul lui Copos pentru Ana Tower, evaluat la 1.500 euro/mp

Autor: Cristi Moga

20.06.2011, 19:06 224

Evaluarea a fostrealizată de către firma CMF Consulting, cu afaceri de 0,4 mil.euro în 2009 şi cinci angajaţi, care a luat în calcul şiautorizaţia de construire obţinută de Copos în 2008, precum şiavizele şi permisele aferente.

Terenul a fost evaluat în vederea formăriicapitalului social al firmei de proiect, denumită Ana TowerOffices, controlată în participaţii egale de firmele Ana Tower SRL(George Copos) şi Bucharest Tower Investments (GTC).

Copos şi GTC ar urma să ridice pe acestteren o clădire de birouri cu 24 de etaje şi o suprafaţă de 30.000mp, începerea lucrărilor fiind programată pentru acest an, iarfinalizarea pentru 2013.

Evaluarea este importantă în contextul încare valoarea terenului va fi luată în calcul ca aport alacţionarilor la investiţie în momentul în care investitorii se vorîndrepta spre bancă pentru a obţine un credit în vedereaconstruirii proiectului.

Ţinând cont că George Copos a estimatinvestiţia în acest proiect la 70 de milioane de euro, valoareaterenului reprezintă circa 7% din total.În mod normal, băncile ar putea acoperi pânăla 70% din investiţie.Totodată, în funcţie de această evaluare ar putea fi calculatşi preţul pentru care GTC a intrat în acest proiect cu oparticipaţie de 50%, respectiv 2,5 mil. euro.

"Pentru evaluarea terenului Ana Tower amapelat la două metode, respectiv comparaţia cu preţurile pentrualte proprietăţi asemănătoare şi metoda bazată pe venit, dupăstandardul internaţional GN 17 (evaluarea investiţiilor imo biliareîn curs de execuţie - n. red.). Diferenţa între valorile rezultateprin cele două metode nu a fost foarte mare", a explicatevaluatorul Bădeschu Gheorghe, directorul general al firmei CMFConsulting.

El a explicat faptul că metoda comparaţieis-a aplicat în funcţie de preţuri solicitate pentru terenuricomparabile şi nu preţuri de vânzare, ţinând cont că nu au avut loctranzacţii relevante cu proprietăţi asemănătoare în ultimaperioadă.

Preţurilor solicitate de proprietarii dinzonă le-a fost aplicat un coeficient de corecţie, determinat denegociere, în urma consultării cu brokerii de pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO