Mediafax.biz Exclusiv

Topul celor mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români

Topul celor mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români
15.12.2010, 19:23 181

ZoltanTeszari, acţionarul RCS&RDS, Ioan Ni culae, pro prietarul InterAgro şi Cezar Rapotan de la Arabesque Galaţi controlează primeletrei companii cu capital majoritar românesc din economialocală.

ZF a realizat pentru prima dată un cla samental celor mai mari 100 de companii aflate încă în mâinileromânilor.

Topul arată că în aceste com panii lucrează90.000 de oameni, iar cifra lor de afaceri trece de 45 mld. lei(10,6 mld. euro).

Deşi economia locală are antre prenoriputernici, dimensiunea companiilor pe care le conduc este încăredusă, mai ales că puţini dintre ei au reuşit să iasă pe pie ţeledin vest, urmând un model pe care familiile de antreprenori dinaceste ţări îl aplică prin extinderea înRomânia.

Cele mai mari 100 de companii controlate deoameni de afaceri români, în care lucrează aproape 90.000 deoameni, au avut anul trecut o cifră de afaceri de 45 miliarde delei (10,6 mld. euro), adică 4% din rulajul tuturor companiilor dinRomânia, arată o analiză realizată de ZF.

Marilecompanii aflate încă în mâinile românilor dau de lucru anual laaproape 90.000 de oameni, ceea ce reprezintă 3% din efectivulsalarial existent în mediul privat.

Dacă cele mai mari 100 de afaceri româneştiadună într-un an vânzări de 10 mld.euro, cele peste 100 de companiiprivate reunite în Consiliul Investitorilor Străini (CIS) au avutanul trecut încasări de 36 mld. euro, potrivit datelorasociaţiei.

Zoltan Teszari, acţionarul grupului telecomRCS&RDS, Ioan Niculae, proprietarul Interagro, şi Cezar Rapotande la Arabesque Galaţi controlează primele trei companii cu capitalmajoritar românesc din economia locală.

Cei trei au ajuns anul trecut la o cifră deafaceri cumulată de 4 miliarde de lei (sub un miliard de euro),astfel că pragul de business de un miliard de euro cu o singurăcompanie nu a fost atins de niciun business controlat deromâni.

Ion Ţiriac şi Ioan Niculae, care spun cărulează anual în România afaceri în jurul a un miliard de euro, aupe cea mai mare firmă din grup afaceri de puţin peste 100 mil.euro, respectiv 300 mil. euro, arată datele analizate de ZF.Niculae, spre exemplu, controlează peste 25 de companii în 15 pieţeîn industria chimică, în cea alimentară, agricultură sau turism şiare 9.000 de angajaţi. "Mă ghidez după o regulă simplă din comerţ -niciodată nu vând în momente de criză. În paralel investesc în producţie şi pro cesare, domenii care s-au dovedit profitabile încâţiva ani", spune Niculae.

În clasamentul întocmit de ZF pe bazarapoartelor financiare ale companiilor nu apare nicio firmădeţinută de Dan Şucu sau George Copos, pentru că grupul celor doiinclude mai multe companii cu cifre de afaceri de sub 215 mil. lei(51 mil. euro) pe o firmă, prag care permite intrarea în acestclasament.

La nivel de grup însă, Dan Şucu controleazăcel mai mare retailer local din industria mobilei (Mob expert), întimp ce Copos este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenoriromâni din turism.

Şucu a explicat în mai multe rânduri de cepăstrează un model de business în care fiecare magazin şi fiecarefabrică reprezintă entităţi fiscale diferite, care au generatîmpreună afaceri de 115 mil. euro în 2009. Omul de afaceri spune căastfel fiecare unitate este independentă, încearcă să generezeprofit şi nu se bazează pe faptul că ar putea fi susţinută de oaltă divizie din grup.

În ultimul an şase din cele mai mari 100 decompanii au intrat în insolvenţă, potrivit datelor ZF, situaţiecare arată dificultăţile cu care se confruntă capitalul local înactualul context economic. Spre exemplu, aproape 5.000 de oamenisunt afectaţi de intrarea în incapacitate de plată a celor treicompanii controlate de Cristian Burci (Astra Vagoane Arad, Romvagşi Meva), care nu mai au comenzi şi se confruntă cu lipsa delichiditate.

"Toată lumea crede în businessul acesta, careîn vremurile bune reprezenta 1% din exporturile României. Nimeni nudoreşte lichiditarea. Ideea este să îl ţinem la terapie intensivăpână îşi revine piaţa, care are o evoluţie ciclică şi nu poaterămâne la nivelurile acestea la nesfârşit", spune un bancher carecunoaşte detaliile afacerii.

Cele trei companii, dintre care cea maiimportantă este de departe Astra Vagoane, au datorii de circa 120de milioane de euro, reprezentând credite, dar şi alte garanţiiacordate de bănci. "Compania moare acum din lipsă de comenzi şi delichidităţi. Nici mana gementul, nici băncile nu au făcut ogreşeală. Sunt pur şi simplu victimele circumstanţelor", spunsursele citate.

De cealaltă parte, companiile din construcţiicare au beneficiat în ultimii ani de contracte sigure cu statul aureuşit să termine anul 2009 cu profituri record. Astfel, câştigulnet cumulat al companiilor Romstrade (Nelu Iordache) şi UMBSpedition (Dorinel Umbrărescu) a depăşit anul trecut 335 mil. lei(80 mil. euro), într-un an în care construcţiile au scăzut cu peste20%, iar zeci de mii de angajaţi au fostconcediaţi.

Cifra de afaceri a tuturor companiilor dinRomânia s-a ridicat anul trecut la 1.012 mld. lei (240 mld. euro),faţă de 1.085 mld. lei (294 mld.euro) în 2008, după cum aratădatele trimise ieri de către RegistrulComerţului.

Potrivit aceleiaşi surse aproape 629.000 defirme au depus bilanţul financiar pe anul 2009, faţă de 665.000 cuun an în urmă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO