Mediafax.biz Exclusiv

Turcii de la Credit Europe au restructurat anul trecut 12% din credite

Autor: Liviu Chiru

14.12.2010, 09:59 20

Creditelerestructurate reprezintă finanţări pentru care banca a negociat cuclientul modificarea condiţiilor iniţiale din contract privinddobânda sau graficul de rambursare. Necesarul de restructurare afost relativ egal repartizat, pe segmentul de corporate, cu 260 demilioane de lei, şi respectiv pe retail cu aproape 271 de milioanede lei, potrivit raportului anual pe 2009 publicat de bancă. Penişa finanţărilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii au fostrenegociate credite de mai puţin de 17 milioane de lei.

Portofoliul total de crediteacordate clientelei al Credit Europe Bank a coborât anul trecut cu34%, în lei, până la 4,47 miliarde de lei (puţin peste un miliardde euro). Oficialii băncii au explicat anul acesta că o parteimportantă din această scădere a fost determinată de transferareaunui pachet de credite ipotecare, în valoare de 360 de milioane deeuro, de pe bilanţul local către subsidiare din străinătate alebăncii-mamă.

La sfârşitul anului trecut,finanţările "curate", care nu înregistrau întârzieri şi nici nufuseseră subiectul unor renegocieri, reprezentau doar 3 miliarde delei din portofoliul total de 4,47 miliarde de lei, adică puţinpeste două treimi. Alte 865 de milioane de lei (204 mil. euro)reprezintă credite cu restanţe la plata ratelor, grosul fiind însăcantonate în segmentul de una până la 30 de zile deîntârziere.

Restul sunt creditelerenegociate. Prin restructurarea creditelor, turcii au reuşit săţină sub control restanţele, care au urcat cu numai 15% faţă deanul precedent.

Creşterea creditelor cu problemes-a văzut însă în rezultatul financiar, Credit Europe alunecând pepierdere în 2009, după un profit consistent în 2008.

Banca a înregistrat anul trecut opierdere de 16,7 milioane de lei (circa 4 milioane de euro) faţă deun profit de 64,7 milioane de lei (18 mil. euro). Toate raportărilesunt făcute în concordanţă cu standardele internaţionale deraportare financiară, fiind consolidate pentru bancă şi celelalteoperaţiuni ale turcilor de pe plan local (leasing şiasigurări).

Motivul principal al problemelora fost dublarea cheltuielilor cu provizioanele, până la 153 demilioane de lei (36 mil. euro).

Turcii au făcut în 2009 eforturidramatice pentru a ţine costurile sub control, pe fondulaccentuării crizei economice.

Banca a redus numărul de angajaţicu circa 30%, iar asta s-a văzut şi la nivelul chelutielilor cupersonalul cu aproape 12%. În schimb, alte cheltuieli operaţionaleau urcat uşor, deşi reţeaua teritorială a fost de asemeneaajustată, de la 118 la mai puţin de 90 de unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO