Mediafax.biz Exclusiv

Un gigant olandez dă peste 5 milioane de euro pe o fabrică de furaje din Ilfov

Autor: Gabriel Razi

23.11.2011, 18:57 1169

"Tranzactia a fost una de tipul "business-transfer", am vândut fabrica, iar angajaţii, contractele şi toate activele legate de acest business au fost transferate către DSM. Am vândut pentru că a fost o afacere bună. Acesta a fost însă şi scopul businessului de la bun început. Ne-am propus să ducem compania până la un punct de maxim după care să o vindem", a explicat Andrei Soare, general manager al Fatrom, care precizează că tranzacţia implică mai multe clauze, dar care adaugă că valoarea totală poate fi estimată între cinci şi zece milioane de euro.

Tranzacţia marchează astfel intrarea pe piaţa locală a producătorului olandez, care a încheiat anul trecut cu afaceri de 9 miliarde de euro la nivel mondial.Pe piaţa locală DSM va opera prin compania DSM Nutritional Products România.

"Achiziţia permite DSM să îşi extindă reţeaua globală de fabrici de aditivi şi îi asigură companiei un acces mai bun pe piaţa de furaje pentru animale din România", se arată într-un comunicat al companiei olandeze.

Fabrica din România este primul pas al olandezilor, pe segmentul de producţie, pe piaţa din Europa de Sud-Est. DSM mai deţine fabrici în Europa în ţări precum Elveţia, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Olandezii sunt prezenţi însă pe alte trei continente în ţări precum Bolivia, Statele Unite, China sau India.

La negocieri reprezentanţii DSM au primit consiliere de la casa de avocatură Wolf Theiss, în timp ce acţionarii Fatrom Aditivi Furajeri au fost asistaţi de casa de avocatură Reff şi Asociaţii.

În urma acestei tranzacţii DSM preia un business care a încheiat anul trecut cu afaceri de 8,2 milioane de euro, în scădere cu 17% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor (MF). Compania, deţinută de omul de afaceri de naţionalitate greacă Georgios Galanakis (95% din acţiuni) şi Andrei Soare (5% din acţiuni), a obţinut în 2010 un profit de 0,6 milioane de euro, în scădere cu 40% faţă de anul anterior. Fabrica din judeţul Ilfov avea la sfârşitul anului trecut 28 de angajaţi.

"Anul trecut a fost unul mai slab decât 2009 sau 2008, însă ritmul din primele nouă luni ale acestui an ne duce către o cifră de afaceri de circa 11 milioane de euro pentru 2011, aproape de nivelul din 2008", estimează Soare.

În unitatea de la Ştefăneştii de Jos Fatrom Aditivi Furajeri producea premixuri de vitamine, minerale, enzime sau surse de fosfor.Aceste produse sunt folosite pentru hrana animalelor în ferme de pui sau în cele de porci.

Pe piaţa locală de nutreţuri pentru animale şi aditivi furajeri DSM va intra în competiţie cu jucători precum Alltech, Konnect, Guyomarc'h sau Kemirom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO