Mediafax.biz Exclusiv

Un milion de tone de porumb date dispărute. Traderii contrazic datele de la Statistică

Un milion de tone de porumb date dispărute. Traderii contrazic datele de la Statistică

Autor: Gabriel Razi

21.12.2011, 12:33 1854

"Datele MADR sunt date provizorii, cu caracter operativ, iar datele Coceral sunt previziuni. În consecinţă, aceste date nu au un caracter oficial şi sunt supuse schimbărilor. În aceste condiţii, considerăm că valorile MADR şi Coceral sunt destul de apropiate. Datele oficiale se publică de către Institutul Naţional de Statistică şi Eurostat", spun reprezentanţii Ministerului Agriculturii, care estimează producţia de porumb din acest an la 11,5 milioane de tone. De cealaltă parte, Gabriel Bărbălău, director general al United Grain Group, unul dintre primii zece traderi de cereale de pe piaţa locală, spune că unele diferenţe apar din cauză că micii producători nu declară întreaga producţie.

"Diferenţa vine din cantităţile care sunt în curţile ţărănilor, în fermele de subzistenţă şi semisubzistenţă. Cantităţile nu sunt înregistrate nicăieri pentru că producătorii nu declară în general această producţie nici la Ministerul Agriculturii, nici la Ministerul de Finanţe", explică Bărbălău.

Traderul mai spune că diferenţa dintre raportările pe care le fac producătorii şi realitatea din teren poate fi şi mai mare de 1 milion de tone.

"Alte surse spun că producţia de porumb din acest an ar fi de 20 de milioane de tone. Marele avantaj este că România va putea folosi aceste cantităţi în vara viitoare, în contextul în care 2012 se anunţă a fi un an agricol slab."

Cu 20 de mililioane de tone de porumb în hambare România ar fi primul producător din Uniunea Europeană, dar şi unul dintre primii cinci jucători pe această piaţă la nivel global.

România, care a recoltat în acest an porumb de pe 2,5 milioane de hectare, ar fi astfel peste ţări mult mai mari ca suprafaţă precum Mexic, Argentina sau Ucraina, însă sub China şi Statele Unite, ţări cu o producţie anuală de peste 200 de milioane de tone.

În bani o recoltă de 20 de milioane de tone de porumb ar aduce în conturile fermierilor români 3,6 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, ce iau în calcul cotaţiile de pe pieţele internaţionale.

Chiar şi cu 11,4 milioane de tone în hambare în conturile producătorilor agricoli care au mizat pe porumb au intrat în acest an 2 miliarde de euro. Diferenţa de circa un milion de tone valorează circa 150 de milioane de euro.

Recolta de porumb a înregistrat creşteri în fiecare din ultimii cinci ani.

Astfel, dacă în 2007 în hambarele fermierilor se strângeau 3,8 milioane de tone, producţia s-a dublat în 2008 pentru ca în următorul an să fie similară - 7,9 milioane de tone. Recolta din 2010 a venit cu un plus de 1 milion de tone faţă de anul anterior. Mai mult, producţia de porumb a crescut şi în acest an cu încă un milion de tone.

Astfel, România a ajuns să se claseze în acest an pe locul al doilea în topul producătorilor de porumb din Uniunea Europeană, în spatele Franţei, care a înregistrat o producţie de 15,9 milioane de tone. Recolta românească este însă peste cea a Germaniei sau a Italiei.

Porumbul românesc acoperă în acest an 17% din producţia totală de 65 de milioane de tone din Uniunea Europeană.

Mai mult, România reuşeşte să se afle pentru al doilea an la rând între primii zece producători de porumb la nivel mondial în faţa unor ţări agricole mari precumIndiasau Federaţia Rusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO