Mediafax.biz Exclusiv

Un producător de jgheaburi şi burlane din Prahova se pregăteşte de exporturi în Suedia şi fosta Iugoslavie

Un producător de jgheaburi şi burlane din Prahova se pregăteşte de exporturi în Suedia şi fosta Iugoslavie

Autor: Andreea Neferu

27.02.2012, 18:33 299

"În momentul de faţă nu am început exportul produselor Novatik (brandul sub care se comercializează jgheaburile şi burlanele realizate la fabrica de la Băicoi - n.red.), discuţiile cu potenţialii parteneri externi fiind în curs de derulare. Suntem în discuţii avansate cu câţiva potenţiali parteneri din spaţiul fostei Iugoslavii şi Suedia şi avem semnale că aceste discuţii s-ar putea materializa în a doua jumătate a anului 2012", a declarat Dan Mircescu, director general şi proprietar al Final Distribution.

Compania a înregistrat anul trecut afaceri de 18,6 milioane de lei (4,4 milioane de euro), în creştere cu 28% faţă de anul anterior, avansul fiind motivat în special de demararea producţiei de jgheaburi şi burlane. Pentru anul 2012, Final Distribution mizează pe un business în creştere cu 16% faţă de 2011, până la 21,6 milioane de lei (circa 5 milioane de euro la un curs de 4,3 lei/euro).

Circa 50% din vânzările companiei au fost destinate anul trecut lucrărilor de renovare, în lipsa investiţiilor în proiecte noi, iar Mircescu estimează că această pondere se va menţine şi în anul 2012.

Antreprenorul estimează că piaţa locală a sistemelor pluviale (jgheaburi şi burlane) se situează la circa 20 de milioane de euro, însă precizează că această cifră ar putea avea o marjă de eroare destul de mare, în contextul în care nu există informaţii oficiale de la Institutul Naţional de Statistică cu privire la acest sector.

"Pentru 2012 aşteptăm o uşoară creştere a cererii pentru jgheaburi şi burlane, însă este dificil să fac estimări. În ceea ce ne priveşte, pentru anul 2012 am bugetat o creştere a vânzărilor brandului Novatik de 40%", a spus Mircescu.

Compania are în prezent peste 100 de parteneri de distribuţie, unul dintre cei mai mari fiind reţeaua de bricolaj Dedeman, controlată de fraţii Pavăl din Bacău.

Final Distribution are în prezent 41 de angajaţi şi are în plan anul acesta investiţii de circa 500.000 de euro în echipamente pentru producţia de accesorii pentru sistemul de jgheaburi şi burlane Novatik, dar şi în echipamente pentru noi produse.

"În această perioadă, în care banii sunt din ce în ce mai scumpi, a customiza permanent serviciile şi produsele, în conformitate cu nevoile clienţilor, constituie una dintre cele mai mari provocări ale antreprenorului român", spune Mircescu.

Firma Final Distribution importă şi distribuie pe piaţa locală ţiglă metalică cu acoperire de piatră naturală Gerard, membrane de protecţie pentru acoperiş şi fundaţii Delta, dar şi ferestre pentru mansardă Keylite. De asemenea, începând de anul trecut, compania produce şi sisteme pluviale sub brandul Novatik în cadrul fabricii din localitatea Băicoi, care are o capacitate anuală de producţie de 3,5 milioane metri liniari pentru burlane şi 1 milion de metri liniari pentru jgheaburi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO