Mediafax.biz Exclusiv

Un trimestru trei net mai bun, spun antreprenorii români, dar avansul vine după decizia catastrofală a guvernului de anul trecut de creştere a TVA

Un trimestru trei net mai bun, spun antreprenorii români, dar avansul vine după decizia catastrofală a guvernului de anul trecut de creştere a TVA
08.09.2011, 20:13 163

Consumul dă semne de revenire, situaţie semnalată şi de cel mai mare distribuitor de bunuri din zona Moldovei care spune că întoarcerea românilor din străinătate s-a simţit pozitiv în consum, în special în august.

"Trimestrul trei este net mai bun pentru Mobexpert", a spus şi Dan Şucu, proprietarul grupului. Omul de afaceri adaugă însă că la sfârşitul lunii august s-a simţit un pesimism în abordarea clienţilor, "odată cu veştile negative care vin".

Primele nouă luni ale anului vor fi în creştere pentru Mobexpert cu aproximativ 2-3% (la vânzările fără TVA), după cum apreciază antreprenorul.

În legătură cu estimările pentru trimestrul patru din acest an, Şucu spune că probabil cifrele vor fi comparabile cu cele de anul trecut, dar că această perioadă din 2010 "nu a fost nefericită".

Pentru 2012 omul de afaceri a afirmat că nu mai face bugete şi că pleacă de la realizările anului precedent, iar câteva procente în plus sau în minus nu schimbă situaţia.

Şi proprietarii companiilor din curierat, pentru care lunile iulie şi august sunt cele mai slabe din an în contextul comenzilor mai reduse din cauza intrării în vacanţă a clienţilor, vorbesc de o creştere a volumului de expediţii raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut.

Adrian Mihai, unul dintre cei trei acţionari ai companiei de curierat Fan Curier, cu afaceri de 45 mil. euro, menţionează că din calculele pe care le-a făcut poate aprecia că primele două luni din trimestrul trei au adus semnale pozitive.

"Cert este că iulie şi august au fost luni mai bune decât cele de anul trecut."

Şi omul de afaceri Viorel Cataramă, proprietarul companiei Elvila din industria mobilei, spune că după rezultatele din primele nouă luni (avans de 20% la export şi 8% pe piaţa internă) estimează că în trimestrul patru vânzările vor fi cu 15% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010.

"Eram mai optimist la începutul anului, sperând că din septembrie se vor pompa bani în economie, pentru pensii, salarii etc.Acum mergem pe varianta pesimistă fără astfel de bani care urmau să vină pentru că avem an electoral (în 2012 - n. red.)", a spus Cataramă.

Companiile locale care au reuşit să găsească nişe pe pieţele externe sunt de altfel primele care au reuşit să-şi revină şi să se uite cu mai mult optimism către anul 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO