Mediafax.biz Exclusiv

Vânzările de carte pe internet aduc 15% din încasările editurii Curtea Veche

Autor: Mirabela Tiron

04.02.2011, 10:55 26

"Luând înconsiderare cererea de carte de anul trecut, considerăm că estemomentul să reacţionăm la ce se întâmplă în piaţă. Anul acesta vomîncerca să revenim la numărul de titluri de cărţi publicate în2008, adică la aproape 250-280 de titluri. Editura noastră este cao armonică (acordeon de dimensiuni mai mici - n.red.), pe careîncepem să îl deschidem mai mult anul acesta", a declarat IrenArsene, acţionar al editurii Curtea Veche.

Pentru anul acestaacţionarii editurii au bugetat o cifră de afaceri în creştere cu20%, care va veni din vânzările din librării, cele de la târgurilede carte, dar şi cele prin intermediul site-ului.

Iren Arsene a explicat că pentru a atingeobiectivul creşterii cu 20% se va încerca orice formă de vânzaredirectă. "Nu stăm într-o aşteptare totală, ci provocăm cerereapentru cărţi. Doar aşa putem să ne creştem afacerile."

În 2009, editurile de pe piaţa locală auredus numărul titlurilor şi tirajele cărţilor publicate, audistribuit cărţile în magazinele ce asigurau promovare la raft şiau concediat o parte dintre angajaţi, scăderea vânzărilor cu peste30%, în unele cazuri, sau chiar situaţiile de intrare în insolvenţă(editura Nemira) neputând fi evitate.

Pentru a se menţine pe linia de plutire,editurile au căutat canale noi de distribuţie, de la internet lavânzările în parcuri şi chiar în şcoli.

Anul trecut, editura Curtea Veche şi-avândut o parte din cărţi în marile parcuri din Bucureşti, dar şi încele din marile oraşe din ţară. De asemenea, editura vinde cărţi şionline.

"Vânzările realizate prin intermediulinternetului reprezintă aproape 15% din vânzările totale aleediturii", a spus Iren Arsene.

Consumul de carte din România ne plasează peultimul loc între ţările Uniunii Europene, având în vedere că unromân cheltuieşte în medie 4 euro anual pe cărţi. Pe piaţa de cartenu există date oficiale legate de dimensiunile pieţei, jucătorii deprofil estimând o valoare cuprinsă între 80 şi 100 de milioane deeuro. Cele mai mari edituri de pe această piaţă sunt Polirom,Corint, All, Humanitas şi Curtea Veche.

Editura aflată în proprietatea familieiArsene a fost înfiinţată în 1998 ca o editură specializată înlucrări din domeniul dezvoltării personale, publicând cărţi deself-help la începutul activităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO