Mediafax.biz Exclusiv

Vremea caldă şi începutul Champions League au mărit vânzările de bere cu 14% în septembrie

Vremea caldă şi începutul Champions League au mărit vânzările de bere cu 14% în septembrie

Autor: Ioana David

12.12.2011, 19:26 144

Rezultatele sunt extrem de bune, cu atât mai mult cu cât vin după o vară slabă, în care consumul a scăzut, iar estimările berarilor deveniseră pesimiste.

O posibilă explicaţie pentru această evoluţie surprinzătoare a pieţei ar putea să fie vremea caldă din septembrie, dar şi începutul competiţiei fotbalistice europene UEFA Champions League,bereafiind în mod tradiţional asociată cu fotbalul.O altă explicaţie ar putea să fie faptul că septembrie 2010 a fost o lună extrem de slabă, deci baza de comparaţie pentru 2011 era deja scăzută.

Chiar şi cu această creştere puternică, cumulat, în primele nouă luni piaţa abia a reuşit să treacă pe plus, cu un avans de numai un procent, astfel că "soarta" întregului an nu s-a tranşat încă. Ultimele date oficiale disponibile sunt cele ale Asociaţiei Berarii României, care arată că în primul semestru din 2011 consumul de bere s-a ridicat la 8 mil. hectolitri, nivel asemănător cu cel atins în perioada similară a anului trecut.

Asociaţia grupează firme precum Ursus, Heineken, Bergenbier, Romaqua (prin brandurile Albacher şi Dorfer) şi URBB (United Romanian Breweries Bereprod).

Consumul de bere pe cap de locuitor a fost de 78 de litri, ceea ce se încadrează în media europeană,bereafiind una dintre puţinele băuturi cu care românii le pot ţine piept europenilor.Românii plătesc 1,7 euro pe un litru de bere consumat la restaurant sau în puburi, de aproape patru ori mai puţin faţă de media celor 27 de state din Uniunea Europeană.

Piaţa locală de bere este evaluată de Ernst & Young la aproape 1,8 mld. euro (valoare care include TVA), 72% din consum realizându-se acasă, o situaţie încurajată şi de faptul că România este una dintre puţinele pieţe unde berea la PET deţine o cotă de aproape 50% din industrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO