Microsoft 25 de ani

​Ediţie specială a emisiunii ZF Business Hi-Tech. Microsoft, 25 de ani de prezenţă pe piaţa din România. Rectorii Politehnicii şi Academiei de Studii Economice din Bucureşti: Accesul timpuriu la tehnologie este crucial pentru studenţi

06.10.2021, 12:00 Autor: Adrian Seceleanu

♦ Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti: Industria de tehnologie nu mai are spaţiu să se dezvolte în România fără inginerii de la Politehnică ♦ Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti: Sistemul de predare online este mult mai complicat decât cel fizic, nu doar pentru pregătire ci şi pentru a-i face pe studenţi să înţeleagă.

Programele finanţate de subsi­di­ara locală a companiei a­mericane Microsoft în cei 25 de ani de prezenţă pe piaţa locală au jucat un rol important în dezvoltarea şi adopţia de tehnologie în cadrul Politehnicii şi Academiei de Studii Economice din Bucureşti, au declarat în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii ZF Business Hi-Tech rectorii celor două instituţii de învăţământ.

„Este greu şi simplu în acelaşi timp de vorbit despre de unde se naşte parteneriatul cu Microsoft. De ce e simplu? Pentru că acest parteneriat s-a născut la momentul în care Microsoft a fost prezentă pe piaţa din România. Practic prezenţa Microsoft în România s-a construit în jurul oamenilor din Universitatea Politehnica din Bucureşti, Politehnica având o relaţie cu Microsoft dinainte de venirea acestei companii în România. Practic la momentul în care Microsoft a venit în România cu prezenţa efectivă, inginerii angajaţi de companie veneau de la Politehnică aşa cum e repet normal şi am construit această relaţie, pas cu pas, între studenţi şi profesori între instituţia Alma Mater şi absolvenţii săi pas cu pas crescând atât Microsoft cât şi Politehnica”, a declarat Mihnea Costoiu.

„Ulterior am început proiectele proiectele bilaterale, au fost proiecte care au vizat sprijinul pentru studenţi - programele de internship, programele de practică, au început laboratoarele dezvoltate împreună cu Microsoft. Microsoft a investit în Politehnică în mai multe rânduri în diferite diferite etape şi în diferite facultăţi. A fost o dezvoltare reciproc avantajoasă pe de o parte, repet, în folosul companiei cu foarte mulţi oameni atraşi, pe de altă parte în folosul viitorilor studenţi ai universităţii noastre şi viitorilor angajaţi ai industriei de IT”. Un moment de încercare „extraordinar” al relaţiei dintre UPB şi Microsoft a fost reprezentat de izbucnirea pandemiei, când universitatea a fost nevoită să treacă rapid în online, a povestit Costoiu. „Relaţia cu Microsoft a avut un punct de încercare extraordinar. A fost momentul în care am trecut instantaneu, să spun aşa, foarte repede, în regim online la momentul declanşării pandemiei. Spun lucruri care par astăzi banale sau par banale pentru foarte mulţi dintre noi dar la momentul martie 2020 au fost momente complicate în momentul în care prima suspiciune de Covid-19 din România a fost la Universitatea Politehnica din Bucureşti. Presiunea asupra universităţii a fost extraordinară şi a trebuit să luăm decizia de a trece în regim online. Existau platformele universităţii dezvoltate de universitate care ne-au permis să facem învăţământ asincron dar în acelaşi timp parteneriatul pe care l-am avut cu Microsoft anterior acestei crize, mult înaintea acestei crize, ne-a permis ca prima universitate din România care reacţionează instantaneu, repet într-o noapte pentru toţi studenţii şi toate cadrele didactice să fie Politehnica din Bucureşti. Şi această decizie, acest avantaj al Politehnicii este datorat acestui parteneriat pe care l-am avut cu Microsoft. Acesta a fost un avantaj extraordinar al Universităţii pentru studenţi repet pentru profesori, pentru societate pentru că am fost un exemplu, scuzaţi-ne lipsa de modestie. Microsoft a jucat un rol cheie şi în migrarea ASE Bucureşti la sistemul de educaţie online“, a declarat Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

„Am reuşit să trecem foarte rapid la regimul online. Îmi aduc aminte în 11 martie ne puneam întrebarea ce facem, pentru că va trebui să intrăm în sistem online. Într-o săptămână am reuşit să transferăm tot ce a însemnat cursuri şi seminarii în sistem on-line şi sigur că acesta a fost un ajutor major iar ulterior colegii noştri cu ajutorul şi al Microsoft au reuşit să-i pregătească pe colegii noştri, să facă o instruire, pentru a se adapta sistemului de predare online.”

Istudor a relatat că parteneriatul cu Microsoft este unul de durată. „Parteneriatul cu Microsoft este de ceva ani, a demarat undeva în jurul anilor 2012 / 2013. Avem un parteneriat prin care Microsoft pune la dispoziţia Academiei de Studii Economice locuri de practică. Dar rezultatul cel mai concludent din punctul meu de vedere este cel din 2020 când împreună cu Microsoft am renovat şi am dotat un laborator performant la nivel spunem noi european - aşa cum e normal să fie - în care împreună cu Microsoft dorim şi continuăm să realizăm pregătirea studenţilor - nu numai a celor din Facultatea de Cibernetică.” ASE are în plan să continue să dezvolte proiecte alături de companie, a adăugat Istudor. „Dorim să continuăm cu acele activităţi pe care le putem desfăşura în sistemul online cu sprijinul Microsoft. În ceea ce priveşte procesul de digitalizare va trebui să găsim proiecte comune pe care noi să le dezvoltăm. De ce nu, poate şi pe programele europene, pentru că nu degeaba se pune un accent deosebit în cadrul Programul Naţional de Rezilienţă şi Redresare pe componenta de digitalizare, inclusiv Ministerul Educaţiei ne sugerează să avem astfel de parteneriate.”