Microsoft 25 de ani

Ediţie specială a emisiunii ZF Business Hi-Tech. Microsoft, 25 de ani de prezenţă pe piaţa din România: Daniel Ifrim, director al Direcţiei de IT, AFIR: Decizia din 2014 de a migra la cloud ne-a permis să investim mai puţin în echipamente şi să dezvoltăm rapid aplicaţii

02.11.2021, 11:00 Autor: Adrian Seceleanu

Eoin Woods, chief technology officer, Endava: Microsoft a fost foarte inovator în crearea de servicii pe baza platformei Azure pe care le putem folosi în aplicaţiile noastre.

Renunţarea la achiziţia unui volum mare de echipa­mente de IT, care să fie utilizate doar de câteva ori pe an – când existau vârfuri de activitate – şi trecerea în schimb la utilizarea unei platforme de cloud a permis Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) să economisească bani şi să câştige flexibilitate şi rapiditate în gestio­na­rea activităţii sale şi crearea de noi aplicaţii.

„În 2014 am avut o dilemă. Dacă până la momentul respectiv eram obişnuiţi să achiziţionăm hardware cât se poate de mult pentru a putea acoperi nevoile, în 2014 am luat-o să zic într-o altă direcţie în sensul în care am încercat să folosim partea aceasta de tehnologie SaaS, partea de IaS mult mai mult. Bineînţeles, echipamentele pe care le-am achiziţionat în toată această perioadă au reprezentat strictul necesar“, a relatat Daniel Ifrim, director al Direcţiei de IT a AFIR în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii ZF Business Hi-Tech, dedicate celor 25 de ani de prezenţă a companiei Microsoft pe piaţa locală. „De ce am ales lucrul ăsta? Pe de o parte noi avem nişte vârfuri în activitate, respectiv sunt acele momente în care solicitanţii de fonduri depun proiectele şi lucrurile acestea nu se întâmplă într-un mod liniar, sunt nişte vârfuri care se întâmplă de câteva ori pe an în funcţie de momentul în care se lansează sesiunile de finanţare. Pentru acele momente noi ar fi trebuit să achiziţionăm foarte mult echipamente care să susţină toate toate solicitările acestor beneficiari. Şi pentru asta am ales zona de servicii SaaS din Azure care practic ne permiteau ca pe anumite intervale orare şi la un cost foarte scăzut să putem acoperi acest necesar. Ulterior, pas cu pas, am început să dezvoltăm şi alte aplicaţii utile întregului proces de management al fondurilor şi pot să spun că în momentul de faţă, de la momentul în care avem o idee până în momentul în care ea devine efectiv productivă ca şi aplicaţie utilizată de colegii noştri, trece undeva la un interval de două luni de zile, ceea ce este un timp foarte scurt faţă de cum procedam până la momentul respectiv“, a adăugat Ifrim.

AFIR are ambiţii şi mai mari în utilizarea tehnologiei, respectiv îşi doreşte să utilizeze inteligenţa artificială pentru a-şi programa mai bine activitatea. „Încer­căm să folosim tehnologia cât se poate de mult. Am început de aproximativ un an şi jumătate un proiect pilot pentru a utiliza tehnologia din Azure pe zona de inteligenţă artificială. Încercăm să strângem date din cât mai multe zone astfel încât să facem să creăm nişte modele matematice pentru a putea previziona momentul în care un beneficiar depune un dosar de plată. Acesta ar fi un un exemplu. Încercăm pe de altă parte să identificăm soluţii tehnologice tot în zona de Azure pentru a realiza şi a acoperi zona aceasta de trasabi­litate pe produse alimentare, pentru că mai ales în ultima perioadă - inclusiv de când a început pandemia, ne dăm seama că pentru a putea urmări de la producător până la raft un produs este nevoie foarte mult de tehnologie şi bineînţeles încercăm să ajutăm şi alte instituţii cum am făcut-o începând de acum câteva luni pe zona de Administraţia Fondului de Mediu dezvoltând o aplicaţie prin intermediul căreia deja se depun proiecte pe zona de eficienţă energetică a clădirilor. Toate lucrurile astea au putut fi făcute într-un timp relativ scăzut tocmai pentru că sunt deja anumite soluţii deja pregătite în Microsft Azure pe care tu doar le preiei, le integrezi în soluţiile tale şi mai departe le foloseşti în mediul de producţie.“

Întreaga lume, nu doar industria de tehnologie s-a schimbat în ultimele decenii iar avântul luat de platformele cloud poate fi explicat şi de abordarea inovativă a unor jucători precum Microsoft, a spus în cadrul emisiunii şi Eoin Woods, chief technology officer în cadrul companiei britanice de soft Endava, care are peste 3.000 de angajaţi în România.

„Suntem parteneri cu Microsoft în întreaga lume şi în special în România de mulţi ani. Am văzut multe schimbări, atât în afacerile noastre, cât şi în peisajul tehnologic în această perioadă, dar a fost un parteneriat foarte reuşit. Când am început cu Microsoft, cea mai mare concurenţă era pe segmentul de desktop, dispozitivele mobile erau la început, la fel ca şi internetul. S-au schimbat atât de multe de atunci. Tehnologia digitală este acum în centrul vieţii. Suntem cu toţii obişnuiţi să avem în buzunarele noastre computere mai puternice decât mainframe-urile la care lucram în trecut - e vorba de telefoanele mobile“, a spus Woods.

„Deci s-au schimbat multe. Schimbări mari atât pentru noi, cât şi pentru Microsoft. Una dintre ele este apariţia cloud computing-ului, Microsoft fiind un furnizor puternic cu platforma sa Azure, lucru la care lucrăm cu ei încă de la începuturi. Angajăm acum o mulţime de specialişti în Azure în companie şi facem o mulţime de proiecte pe Azure şi a fost grozav să lucrăm cu Microsoft atât pentru a dezvolta această capacitate, cât şi pentru a lucra cu Microsoft pe măsură ce şi-a dezvoltat cloud-ul“,

 

Ce a mai declarat Daniel Ifrim, director al Direcţiei de IT din cadrul AFIR în cadrul emisiunii:

► AFIR foloseşte de foarte mult timp tehnologiile Microsoft. Dacă la început, încă de pe vremea Agenţiei SAPARD - pentru că prima instituţie a fost SAPARD, după care s-a tot transformat a fost Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi acum Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. De-a lungul timpului instituţia a tot folosit tehnologie Microsoft în mod special pe zona de servere, pe partea de Office, Windows şi aşa mai departe.

Un beneficiu mult mai mare l-am avut începând cu anul 2014 când am început să folosim tehnologie cloud Azure, moment din care practic am început să dezvoltăm aplicaţii in-house şi toată partea aceasta de SaaS pe care am utilizat-o acolo a fost pentru noi o oportunitate deosebită.

► Pe noi ne-a ajutat foarte mult faptul că înainte de pandemie am avut câţiva ani de zile în care am bătătorit drumul să zic aşa. Nu s-a întâmplat peste noapte ca oamenii să înceapă să lucreze de la domiciliu şi tot ce înseamnă zona asta de muncă de acasă era cumva pregătită din timp, inclusiv faptul că oamenii puteau să meargă la beneficiari şi puteau să aibă acces la diverse informaţii din teren. Faptul că aveam aceste servicii în Microsoft Azure care puteau fi accesate de oriunde nu neapărat din domeniul AFIR ne-a ajutat foarte mult. Nu în ultimul rând faptul că ai posibilitatea ca prin resursele pe care ţi le pune Microsoft Azure la dispoziţie - de exemplu partea de virtualizare a desktopurilor - să poţi să accesezi foarte uşor resurse interne ale instituţiei.

 

Ce a mai declarat Eoin Woods, chief technology officer, Endava în cadrul emisiunii

► Un alt lucru, desigur, este tehnologia de dezvoltare. Obişnuiam să muncim foarte mult pe desktop în Microsoft Windows folosind instrumente Microsoft. Lumea s-a schimbat. Microsoft s-a schimbat, de asemenea: acum susţine o varietate foarte mare de tehnologii pe platformele sale, este foarte cooperant cu alte părţi ale industriei, a îmbrăţişat open source. Clienţii noştri cer exact acelaşi lucru de la noi. A fost bine să avem ambele companii dezvoltându-se în aceeaşi direcţie, astfel încât să putem coopera şi să putem folosi medii încă bazate pe Microsoft, dar astăzi într-un fel de colaborare mult mai incluzivă şi colaborativă.

► O mare parte din colaborarea noastră de astăzi este, aşa cum am menţionat, de fapt în jurul Azure. Motivul nu este doar că este o platformă cloud. Desigur, oferă toate serviciile de calcul de bază pentru care obişnuiam să cumpărăm echipamente şi să le punem în centre de date. Dar, pe lângă toate acestea, Microsoft a fost foarte inovator în crearea de servicii pe care le putem folosi în aplicaţiile noastre. Un bun exemplu ar fi serviciile şi serviciile cognitive care pot interpreta sau citi un text, pot traduce între diferite limbi. Şi astfel, acestea sunt lucruri grozave de folosit în aplicaţiile moderne. Ele ne permit să construim aplicaţii multi-canal puternice, uşor de utilizat, ceea ce chiar nu am putea face singuri. Pur şi simplu nu ar fi rentabil pentru noi să construim acele servicii. Dar pentru că Microsoft face acest lucru la scară largă, colaborăm cu Microsoft pentru a învăţa cum să folosim aceste servicii.

Eoin Woods, chief technology officer, Endava: Angajăm acum o mulţime de specialişti în Azure în companie şi facem o mulţime de proiecte pe Azure.