Spre deosebire de companiile din Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, ca să nu mai vorbim de companiile din Austria, companiile antreprenoriale româneşti nu prea s-au extins dincolo de piaţa românească. Nu s-au extins nici măcar pe pieţele cele mai apropiate cu care România are graniţă.
Din acest motiv exporturile României sunt mult mai reduse comparativ cu celelalte ţări foste comuniste, că să nu mai vorbim de faptul că foarte puţine companii româneşti au pătruns cu businessul lor pe pieţele externe, fie direct, fie prin achiziţia altor companii sau aşa cum au făcut companiile din alte ţări pe piaţa românească.
În încercarea de a pune pe masă problema extinderii companiilor româneşti în afară ca o modalitate de creştere a afacerii şi, poate, de diversificare a businessului, ca să nu fii dependent de o singură piaţă, fie ea şi România, Raiffeisen a creat împreună cu InnovX un program MoonShotX pentru companiile antreprenoriale româneşti, precum şi pentru cele mici şi mijlocii, prin care se încearcă oferirea de cunoştinţe şi consultanţă pentru ieşirea cu businessul lor în afara ţării. Ziarul Financiar este partener media în acest proiect.
Pentru prima ediţie s-au scanat 700 de companii, au fost selectate 22, iar 13 dintre ele, din diverse sectoare de activitate, au fost prezente la finalul săptămânii trecute la Viena, prima etapă de contact cu pieţele externe; urmează Londra, Praga şi SUA.
„Cred că a venit momentul când încercăm să schimbăm această situaţie în care firmele antreprenoriale româneşti se axează numai pe piaţa internă. Poate la început este mai greu, când te duci pe alte pieţe, dar cred că este o investiţie care trebuie făcută. Extinderea se face în ani, nu dintr-odată“, a spus Cristian Sporiş, vicepreşedinte corporate al Raiffeisen şi cel care susţine acest proiect MoonShotX.
În 20 de ani România a crescut de 10 ori, companiile româneşti au devenit mai mari şi mai puternice şi, cred, că ar trebui să se uite şi pe pieţele externe. Dincolo de piaţa românească există şi alte pieţe: există piaţa de limbă germană DACH, Deutschland, Austria, Confederaţia Helvetică, există piaţa Vestică, există piaţa americană.
Dacă acum 30 de ani multinţionalele din Vest care voiau să intre în Est, în România, o făceau prin intermediul hubului din Austria, de la Viena, cred că este momentul ca firmele româneşti să facă acum drumul în sens invers şi să se extindă pe piaţa de limbă germană, pe piaţa vestică, prin intermediul hubului de la Viena, a menţionat el.
Austria a fost întotdeauna o punte de legătură între Vest şi Est, iar acum între Est şi Vest, a adăugat el.
Valerie Brunner, Raiffeisen Bank International AG - Member of the Managing Board, responsible for CIB Customer Coverage, prezentă la întâlnirea de la Viena dintre companiile româneşti şi oficiali de la Viena, a spus că „nu ştiu de o iniţiativă similiară de acest gen pe care să o avem noi la Viena. MoonShotX este o bună platformă pentru companiile româneşti să încerce să iasă în afară. Extinderea este şi ADN-ul nostru la Raiffeisen şi, de aceea, vrem să ne susţinem clienţii care vor să se extindă pe alte pieţe. Noi operăm în Europa Centrală şi de Est, dar avem legături de business în întreaga lume“, a menţionat ea.
Valerie Brunner, Raiffeisen Bank International AG - Member of the Managing Board, responsible for CIB Customer Coverage:
MoonShotX este o bună platformă pentru companiile româneşti de a se extinde în afară. Noi avem în ADN extinderea şi putem susţine acest proces şi pentru clienţii noştri.
România este o piaţă bancară bună pentru Raiffeisen, cu un ritm de creştere semnificativ, mai ales că există potenţial de dezvoltare. Dincolo de a fi finanţatori, oferim şi consultanţă, iar clienţii noştri au acces atât pe pieţele unde operăm şi unde avem bănci, cât şi pe pieţele globale.
În ultimii 20 de ani, Europa Centrală şi de Est, adică ţările foste comuniste, au avut un ritm de creştere superior Europei de Vest, datorită investiţiilor străine, a fondurilor europene şi a companiilor antreprenoriale care s-au format.
Dinamismul companiilor din regiune este prezent în continuare, se văd foarte multe idei care se nasc aici şi ar putea avea succes. Noi vrem să fim prezenţi aici şi să susţinem companiile să crească. Suntem un finanţator prin acordarea de credite, dar pentru companiile din Europa Centrală şi de Est am creat un fond de investiţii, Elevator Ventures, care are 100 de milioane de euro de investit, a spus ea.
Dacă în ultimul deceniu companiile din Europa Centrală şi de Est au avut un ritm de creştere substanţial, în special Polonia şi România, piaţa Vestică a obosit, ritmurile de creştere fiind insignifiante.
Gunter Deuber, managing director şi economistul şef al Raiffeisen Bank International, a spus că Europa de Vest trebuie să se reinventeze pentru că a rămas în urmă, cel puţin faţă de SUA şi China, economii mult mai dinamice şi inovatoare. Germania şi Austria au stagnat din cauza industriei, care nu mai este un motor de creştere pentru aceste ţări, ci dimpotrivă, a menţionat el.
Poate modelul german şi austriac cu firme de familie ar trebui să se schimbe.
Gunter Deuber, managing director, economistul-şef Raiffeisen Bank International: Sunt optimist, Europa va creşte, iar România are în continuare un potenţial mare de creştere.
În ciuda provocărilor actuale, unde modelul de globalizare este pus sub semnul rezistenţei, Gunter Deuber crede că Europa are puterea de a-şi reveni, în special Germania, prin noul program de investiţii. De la recesiune, Germania ar putea ajunge să aibă o creştere economică de 2%, ceea ce pentru economia românească ar fi extraordinar, având în vedere că România are cea mai fidelă corelaţie cu economia Germaniei dintre toate ţările foste comuniste.
Europa trebuie să fie mai dinamică, mai inovatoare şi mai puţin birocratică pentru a face faţă schimbărilor care se anunţă. Chiar şi în contextul actual, extrem de tensionat, cu un război comercial declanşat de americani, Gunter Deuber este optimist că Europa va reveni pe creştere, că Germania şi Austria vor ieşi din această stagnare în care se află şi că ţările din Europa Centrală şi de Est, respectiv România, mai au spaţiu de creştere.
Cine ştie, poate chiar România va reuşi să depăşească Austria la PIB (Austria are acum 450 mld. de euro, faţă de 350–380 mld. de euro pentru România). Cine ştie dacă România va continua să crească, cel mai probabil va depăşi Austria, a menţionat economistul şef al Raiffeisen Bank International.
Viena îşi propune să fie un hub de extindere pe piaţa de limbă germană şi pe piaţa din Vest şi, de aceea, a înfiinţat o Agenţie de Business specializată pentru companiile şi investitorii care vor să vină în Austria, fie să intre pe piaţa austriacă, fie de aici să se extindă pe alte pieţe.
Avem o legislaţie stabilă, avem un regim de fiscalitate stabil, iar înregistrarea companiilor este rapidă – este destul să îţi înfiinţezi o companie aici, a menţionat Christian Frey, head of International Business la Vienna Business Agency. Avem ca ţintă să aducem cât mai multe companii să se înregistreze în Viena, suntem o piaţă bună, între Est şi Vest, Viena este un oraş bun de locuit, iar calitatea şcolilor de aici este ridicată, a menţionat el.
Vrem să fim şi un hub pentru companiile din IT, am creat o legislaţie specială pentru acest tip de companii de creştere şi avem o fiscalitate care susţine modelul de acordare de acţiuni de tip american.
Maria Doralt, partener corporate la firma de avocatură DLA Piper Viena, spune că nu sunt probleme legale pentru companiile din UE, cum ar fi România, pentru a se înregistra la Viena. Bineînţeles că se verifică cine este ultimul beneficiar, dar dacă ai un cont în România la Raiffeisen, verificarea din România şi credenţialele sunt preluate automat de banca din Austria, a menţionat Sorin Suciu, director corporate Raiffeisen Bank România.
Maria Doralt, partener corporate la firma de avocatură DLA Piper Viena: Nu este greu să iţi înregistrezi o companie în Austria, mai ales dacă vii dintr-o ţară membră a Uniunii Europene.
Poate o companie românească să ia un credit de la o bancă din Viena folosind active colaterale din România? Noi putem da scrisori de garanţie care sunt ca un colateral, a spus Sorin Suciu. Întrebarea este: cum intri pe o piaţă externă, cum ar fi cea din Austria? Te duci singur ca o companie românească, cumperi o companie austriacă care are un anumit istoric sau încerci să găseşti un partener care să te introducă într-o altă lume?
Cristian Sporiş, vicepreşedintele Raiffeisen Bank România, spune că piaţa austriacă este destul de conservatoare, cu legături de afaceri de decenii, şi că poate cea mai bună variantă ar fi să găseşti un partener care să-ţi aducă accesul la un anumit networking, care să-ţi deschidă uşile. Până la urmă, acesta este şi modelul prin care multinaţionalele au intrat în România, la început au avut un partener local. Pentru a te extinde în Vest sau în ţările de limbă germană există o mare diferenţă între a veni simplu ca o companie românească sau a fi o companie austriacă cu acţionar din România.
Adrian Minuţă, CEO Bravo International Group, spune că atunci când te duci în afară, partenerul se uită cu o neîncredere când spui că vii din România şi că îţi trebuie un efort mai mare de a-l convinge că eşti serios.
Una dintre întrebările ridicate de către antreprenorii români prezenţi la Viena a fost aceea legată de geopolitica extinderii, în condiţiile în care Austria nu este o ţară membră a NATO.
Christian Frey de la Vienna Business Agency a spus că Austria este o ţară de legătură între Vest şi Est, o ţară care are relaţii cu toată lumea, o ţară de legătură.
Christian Frey, head of international business, Vienna Business Agency: Suntem un hub pentru toate companiile, suntem o punte între Vest şi Est.
De partea cealaltă, cele 13 companii româneşti prezente la Viena se întreabă cum pot să pătrundă pe piaţa austriacă, cum pot intra pe piaţa de limbă germană, care, prin Germania, Austria şi Elveţia, este o piaţă imensă cu o putere de cumpărare extrem de ridicată.
După discuţiile de la evenimentul MoonShotX din Viena, au realizat că puterea relaţiilor, cum să întâlneşti persoanele cele mai potrivite, reprezintă principala condiţie, a spus Alex Mălureanu de la Ascendia, companie de e-learning cotată la bursa de la Bucureşti. Pentru cele mai multe companii, MoonShotX Vienna a fost prima întâlnire pe care au avut-o cu o piaţă dincolo de România, cu o piaţă care are regulile şi relaţiile sale, construite în decenii.
Dacă în România aceste companii sunt cunoscute în sectorul lor, pe o piaţă externă sunt anonime şi concurează cu milioane de alte companii din întreaga lume.
Andrei Dănilă de la Code 923.com, o firmă IT, a spus că cel mai interesant lucru pentru el este să înveţe cum să acceseze pieţele externe şi trebuie să înveţe cum să intre la clienţii externi, un lucru care nu este chiar atât de uşor. Noi lucrăm pentru Raiffeisen în România şi, cine ştie, poate cu ajutorul lor intrăm şi pe pieţe unde Raiffeisen Bank operează.
Pentru firmele din IT, procesul de extindere, de scalare a businessului, este mult mai uşor decât pentru o companie tradiţională care are o marfă de vândut. Dincolo de ceea ce face fiecare, concluzia este că, fără a avea un produs competitiv din toate punctele de vedere, atât tehnic, cât şi ca preţ, relaţiile şi parteneriatele contează cel mai mult în a accesa o piaţă externă. În timp, poate companiile antreprenoriale româneşti care au ajuns la o anumită putere financiară în România vor ieşi şi pe pieţele externe, într-un fel sau altul.
Vom vedea în timp dacă programul pe care l-am lansat, MoonShotX, are succes sau nu, şi asta în funcţie de companiile care intră în acest program şi care reuşesc să se extindă în afară, a menţionat Cristian Sporiş.
Cele 13 companii care au fost la evenimentul MoonShotX Viena
♦ KOGAION COM IT&C- Bogdan Urdea
♦ ASCENDIA - educaţie - Alex Mălureanu
♦ RebelDot - IT&C - Mariu Mocian
♦ Alumil - construcţii - Marius Ioniţă
♦ Euro Team GB Spedition - Octavian Blajan
♦ Lasting Software - telecomunicaţii/defence - Horaţiu Moldovan
♦ SmartWrap Romania - packaging - Melinda Mureşan
♦ Bento - Intellectually Curious - IT&C - Radu Scarlat
♦ WALDEVAR Holding - Cristian Leonte
♦ Softia - Mihail Vlad
♦ Zaleco - Tudor Ortan
♦ CODE932 - Andrei Dănilă
Maximilian Schausberger (dr.), managing director, Elevator Ventures, fondul de investiţii al Raiffeisen Bank: Căutăm tot timpul companii în care să investim capital, care pot să crească, care au model de business care poate fi scalat;
Daniel Rath, head of corporate customer, Raiffeisen Bank International (centru): Poate Europei îi lipeste piaţa de venture capital, adică fonduri care să fie investite în creşterea companiilor. Vedem ceva progrese pe piaţa fondurilor de investiţii din România, în condiţiile în care, pe alte pieţe lucrurile stagnează;
Ana Bobirca(stg), director de investiţii, InnovX România
Sorin Suciu, (stg.) director corporate, Raiffeisen Bank România: Când vrei să te extinzi, prin reţeaua pe care o avem, este mult mai uşor, mai ales atunci când este vorba de verificarea beneficiarului final al unei companii, al unei investiţii;
Adrian Minuţă, group CEO, Bravo International Group: Când ieşi pe pieţele externe trebuie să fii foarte adaptiv, la început este bine să mergi cu proiecte pilot, iar dacă lucrurile merg bine, poţi să te extinzi mai mult. A atinge un break even nu se face peste noapte, poate să dureze ani de zile, spre expemplu la noi pe piaţa din Franţa a durat 4 ani. Trebuie să aloci resurse suficiente şi trebuie să fii suficient de răbdător până ajungi să ai succes.
Sediul DLA Piper Vienna, fosta clădire a Asociaţiei Băncilor din Austria: Viena este un bun hub de extindere pe pieţele de limă germană, pe pieţele vestice. Poate Viena nu are cele mai reduse taxe, dar tot setup-ul legislativ şi fiscal este extrem de stabil.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE