♦ Cristian Sporiş: „În momentul în care eşti prezent doar pe o piaţă este ca şi când ai investi la o bursă şi ai face-o într-un singur emitent“ ♦ Diana Dumitrescu: „Noi le oferim structură şi parteneri importanţi, jucători importanţi pe pieţele respective, le oferim un confort că ceea ce investesc ei financiar nu va fi fără rezultate“.
Extinderea pe pieţe internaţionale nu este doar o opţiune de creştere pentru companiile româneşti, ci o investiţie strategică în stabilitatea afacerilor pe termen lung. Să rămâi pe o singură piaţă poate fi riscant într-un context economic volatil, aşa că pentru companiile româneşti curajul de a explora pieţe noi ar putea face diferenţa între stagnare şi creştere sustenabilă.
Acestea au fost câteva dintre concluziile unei ediţii speciale a emisiunii de business ZF Live ce i-a avut drept invitaţi pe Cristian Sporiş, vicepreşedinte, Raiffeisen Bank România, şi pe Diana Dumitrescu, fondator & CEO, InnovX.
„Sunt multe firme care au făcut performanţă în România şi pentru care va veni un moment în care ar trebui să se uite, dacă nu internaţional, măcar regional. Noi, în programul pe care l-am desenat împreună cu InnovX, ne-am gândit la companiile care nu sunt start-up-uri, care au câţiva ani de activitate, care au avut un serviciu sau un produs de succes pe piaţa locală şi care în căutare de noi pieţe, în căutare de noi clienţi, se uită regional sau în alte capitale mari, fie că vorbim de Washington, fie că vorbim de Londra, fie că vorbim de Viena sau mai aproape, Praga“, a spus Cristian Sporiş în cadrul emisiunii.
Proiectul MoonShotX, lansat de Raiffeisen Bank România în parteneriat cu InnovX, ţinteşte să sprijine companiile locale să se extindă la nivel regional şi internaţional. Destinat firmelor cu o cifră de afaceri între 5 şi 50 mil. euro, acest program promite să transforme companiile locale în jucători competitivi pe pieţele internaţionale.
„Sunt companii care se uită după pieţe în care să fie prezente, în care să-şi caute clienţi, fie că vorbim de business to customer sau business to business şi să-şi dovedească fiabilitatea businessului pe de o parte, fiabilitatea produsului, să intre într-o competiţie nu doar locală, ci internaţională. Aici vine contribuţia noastră“, a detaliat Sporiş. Reprezentantul Raiffeisen Bank compară dependenţa de o singură piaţă cu investiţia într-o singură acţiune la bursă, subliniind riscul acestei strategii. „În momentul în care eşti prezent doar pe o piaţă este ca şi când ai investi la o bursă şi ai face-o într-un singur emitent. În momentul în care iei o regiune, ai o activitate pe mai multe pieţe. Pieţele nu funcţionează la fel, s-ar putea ca în perioada imediat următoare sau mai îndepărtată o piaţă să crească, alta să scadă. Dacă eşti dependent 100%, chiar dacă marja pare bună în momentul de faţă, s-ar putea să fii dependent de o marjă bună, dar într-o piaţă în care în ultimii ani am împrumutat sute de miliarde ca să avem o creştere de consum tot timpul. Ceea ce spun este că o piaţă poate fi promiţătoare, dar cu nişte dezechilibre foarte mari şi atunci poate că ar fi bine dacă te-ai uita şi către o altă piaţă care să-ţi ofere o ancoră de stabilitate, o diversificare a riscului, pentru că fiecare ţară are un risc“, a explicat el.
Aşadar, Cristian Sporiş este de părere că extinderea pe alte pieţe trebuie văzută nu doar ca o dezvoltare a businessului, ci este o investiţie în sustenabilitatea businessului pe viitor, în cazul în care una dintre pieţe nu se simte bine din motive macroeconomice.
Diana Dumitrescu, fondator şi CEO al InnovX
Diana Dumitrescu, fondator şi CEO al InnovX, explică modul în care InnovX a selectat 22 de companii pentru MoonShotX, cu cifre de afaceri între 5 şi 50 de milioane de euro, pentru a le
„Sunt 22 de domenii diferite, industrii diferite, de la energie până la sustenabilitate până la industria manufacturieră, servicii. Din IT&C sunt cele mai multe. În zona de servicii sunt şapte companii, dar chiar şi aceştia vorbesc de cele şapte companii din zona de servicii.
Noi oferim oportunităţi de cunoaştere, informaţii, de aceea şi mergem la Viena, mergem la Raiffeisen acasă. Ne dorim să avem potenţiali clienţi pentru companiile noastre din MoonShotX, ca ei să testeze puţin apetitul acestor companii pentru businessul lor, pentru produsele lor e foarte important“, a detaliat ea.
Dintre cele 22 de companii, 17 vor să iasă pe pieţe externe, iar irogramul MoonShotX le oferă acces la pieţe precum Austria, Marea Britanie şi SUA, unde companiile pot identifica potenţiali clienţi şi parteneri de afaceri.
„Noi am spus şi că în funcţie de intenţia companiilor vom vedea în ce ţări vom merge anul acesta şi, ca urmare a intenţiilor celor 22 de companii, am selectat că rămâne Austria, avem 15 companii, rămâne UK unde la fel sunt aceleaşi companii. În SUA, fiind situaţia actuală, din 10 companii au rămas şapte, dar este un eşantion de care nu putem să facem rabat şi vom merge acolo“, explică Diana Dumitrescu.
Reticenţa din a ieşi până acum pe alte pieţe a venit din lipsa unui proces organizat şi clar structurat de diversificare.
„Reticenţa a venit din faptul nu au făcut-o până acum într-un mod organizat. Noi le oferim structură şi parteneri importanţi, jucători importanţi pe pieţele respective, le oferim un confort că ceea ce investesc ei financiar în aceste deplasări nu va fi fără rezultate“, crede reprezentanta InnovX.
Ce a mai declarat Cristian Sporiş:
► Eu cred că s-au îmbunătăţit mult cunoştinţele antreprenorilor faţă de anii precedenţi. Diferenţa între noi şi economii de piaţă mai dezvoltate este că ne lipseşte curajul. Polonezii, de exemplu, nu sunt neapărat mai buni, dar ei în momentul în care au ajuns la un anumit nivel automat se uită spre alte pieţe, deci au spiritul de a ieşi şi a cuceri alte pieţe, de a juca în altă divizie, de a încerca ceva nou. Cred că ceea ce putem dezvolta este puţin curaj. În momentul în care te duci într-o altă piaţă, nu vin banii a doua zi, deci este o investiţie în viitor şi trebuie să ai alte competenţe. Trebuie să ştii cu cine vorbeşti acolo, în cine să ai încredere. E un teren nou.
► Dintre cele 22 de companii despre care vorbim nu toţi sunt clienţi Raiffeisen, sunt şi clienţi ai altor bănci. Ei vor decide dacă au nevoie de finanţare, dacă iau de la Raiffeisen sau din altă parte, nu ăsta e scopul neapărat al programului. Scopul programului este de a ieşi regional, de a avea primii pionieri, după care cohortele următoare de antreprenori care să iasă în regiune, e win-win pentru toată lumea.
► Economia românească s-a schimbat. În momentul de faţă, dacă ne uităm, noi avem o economie care are sistemul bancar, un loan to depozit undeva sub 70% - 65%, suntem printre puţinele economii din Uniunea Europeană cu o raţie atât de mică de credite supradepozite, ceea ce înseamnă că avem un exces de economisire. Faptul că excesul ăla de economisire nu-l folosim pentru a dezvolta astfel de branduri este şi pentru că cei care fac economii nu au neapărat cultura financiară în a folosi parte din banii ăia în a investi.
► Cred că una dintre probleme este faptul că nu avem răbdare sau timp să aşteptăm până când acel business din altă ţară ajunge la maturitate în care să producă bani şi cumva vrem rezultate imediate. Polonezii când au venit cu anumite firme, în primele 12-18 luni nu au făcut bani, au pierdut bani. Aceasta este o investiţie, nu te duci pe o piaţă şi din prima zi faci bani.
► Pe de altă parte, să vedem partea pozitivă datorită, emigraţia mare ne ajută de data asta. Sunt pieţe unde avem sute de mii de români, iar Eugenia probabil că în UK se vinde extraordinar de bine. Nu ştiu câte sute de mii de români sunt în UK, dar cred că toată lumea şi-ar cumpăra nişte eugenii. La fel şi în Spania, Italia, în Austria sunt comunităţi mari de români şi cred că chiar dacă nu este un brand tradiţional. Deci avem un avantaj care pe care cumva nu-l folosim.
► În cadrul unei economii, tot timpul vor fi sectoare care vor creşte şi vor fi sectoare care se vor ajusta şi vor scădea. Aşa că chiar şi în cazul un economic care are descreştere economică, recesiune, vor fi companii care cresc cu rate de 15%, 20%, 25% depinde de la caz la caz. De asta spun că noi sperăm că am ales companiile care nu vor fi afectate de o potenţială deteriorare a datelor macroeconomice ale României şi la nivel mic microeconomic vor face bine şi vor avea suficiente resurse. Dar şi faptul că te muţi dintr-o piaţă care s-ar putea să stagneze sau să se ajusteze, să muţi sau o altă piaţă în care există potenţial de creştere şi asta este tot o diversificare.
► Orice impuls fiscal duce la creşterea economică, iar pe lanţul de valoare toată lumea va beneficia. Reînarmare i se spune, dar pe de altă parte pot să spun că orice lucru poate să aibă o dublă modalitate de folosire. Ceea ce înseamnă că în momentul în care se va da drumul acestor investiţii, toată lumea, toată Europa va beneficia. Unele ţări vor beneficia mai mult, altele mai puţin, dar cel mai probabil asta este soluţia de a scoate din criză industria de automotive. Noi ca ţară, România, cu siguranţă vom fi beneficiari.
► Asta a fost primul lucru pe care l-am discutat cu InnovX, am spus ceea ce mă interesează nu este să facem program. Pe mine mă interesează să fie câteva companii, chiar şi două, chiar şi trei, nu contează, care să pună piciorul într-o altă piaţă. Asta mă interesează pe mine. Al doilea lucru este câte companii se vor înscrie la următorul exerciţiu, sunt convins că toate lucrurile acestea se discută între antreprenori în diverse întâlniri pe care le au. Dacă la următorul program vom avea mai mulţi candidaţi, înseamnă că programul a fost de succes.
Ce a mai declarat Diana Dumitrescu:
► Au fost peste 100 de ore de knowledge în bootcamp, vorbim de un bootcamp personalizat, de cinci zile concentrate, cu mentori, experţi de la Comisia Europeană, BERD, VC-uri, private equity, sustenabilitate, marketing şi aşa mai departe. Am avut sesiuni de mentoring în care, împreună cu aceste companii, am încercat să evaluăm posibilitatea de a scala internaţional, să ne pregătim pentru această scalare.
► Merg mai departe 17 companii în etapa de internaţionalizare. Cei care merg cu noi e clar că sunt foarte ambiţioşi, şi-au depăşit limitele.
► Noi oferim oportunităţi de cunoaştere, informaţii, de aceea şi mergem la Viena, mergem la Raiffeisen acasă. Ne dorim să avem potenţiali clienţi pentru companiile noastre din MoonShotX, ca ei să testeze puţin apetitul acestor companii pentru businessul lor, pentru produsele lor e foarte important.
► Ce am văzut în grupa aceasta din MoonShotX este o deschidere a adopţiei de tehnologie şi mi se pare foarte important, pentru că sunt deja companii care au început să lucreze cu Microsoft. Sunt şi alţii din alte industrii care la fel au văzut necesitatea adopţiei de tehnologie pentru a scala, pentru că fără tehnologie sau fără măcar a optimiza anumite procese e foarte greu să scalezi, pentru că scalarea înseamnă foarte mulţi oameni, cheltuieli şi aşa mai departe. Şi atunci li s-a părut că e mai relevant să facă o asemenea schimbare.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE