Opinii

Adevărata Paradă de 1 Decembrie, printre pietre şi bolovani pe Valea Oltului

Adevărata Paradă de 1 Decembrie, printre pietre şi...

Autor: Bogdan Alecu

01.12.2015, 19:29 5544

La mai puţin de cinci ore de la închiderea Paradei organizate cu ocazia Zilei Naţionale, o altă coloană, dar de această dată de maşini ale românilor obişnuiţi, care circulă fără coloană oficială şi antemergător se bloca pe celebrul drum denumit Valea Oltului.

La mai puţin de cinci ore de când preşedintele şi noul prim-ministru salutau Armata Română şi reprezentanţii celor din Republica Moldova, Bulgaria şi Turcia care au participat la paradă, sute de români se loveau de realitatea României.  

La mai puţin de cinci ore de când unii români sărbătoreau fericiţi în Piaţa Constituţiei din Capitală Marea Unire şi România Mare, alţi români stăteau deja la coadă pe Valea Oltului pentru a intra dinspre Transilvania în Ţara Românească. Şi la aproape un secol de la Marea Unire, românii încă nu pot circula liber şi civilizat între provinciile istorice ale României.

Cu ocazia Marii Uniri dintre România şi Transilvania, instituţiile statului au avut nevoie de aproape trei ore pentru a realiza că este nevoie să redirecţioneze traficul dinspre Sibiu spre Făgăraş şi Braşov pentru a nu bloca şi mai mulţi oameni pe un drum naţional blocat de bolovani, între un masiv muntos şi un râu.

La aproape un secol de la Marea Unire, România demonstrează că nici măcar acum provinciile nu sunt unite cu adevărat, şi dincolo de decalajele economice Vest/Est, de rata mai mică a şomajului şi salariile mai mari din Transilvania versus cele mai mici din Muntenia şi Moldova, nici măcar acum nu se poate garanta o circulaţie rapidă peste Carpaţi. Niciun Guvern după 90 sau chiar după aderarea la UE, după 2007, nu a fost în stare să construiască unicul drum de care România avea cu adevărat nevoie – o autostradă care să „taie” Carpaţii. Şi la 97 de ani de la Marea Unire, un drum de la Sibiu la Bucureşti, de 300 km, poate dura de la 6 ore la chiar două zile în condiţiile de faţă. Ce este cu adevărat grav este că avem o autostrăzi necirculate, construite foarte scump şi pe bani de la buget, precum cele dintre Câmpia Turzii şi Gilău sau Bucureşti-Ploieşti, dar statul nu a dorit să ia fonduri europene pentru a construi autostrada care ar fi adus investiţii mari şi în sudul ţării, nu numai în Transilvania.

Valea Oltului, unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România, care face legătura între Sibiu şi Râmnicu-Vâlcea este blocată astăzi de la ora 14.30 după mai multe alunecări de teren pe o rază de mai puţin de un kilometru.

Era nevoie de o simplă comunicare între trei instituţii de bază ale statului pentru a evita paralizarea traficului pe Valea Oltului: Poliţia Sibiu – la intrarea pe Valea Oltului dinspre Sibiu, Poliţia Vâlcea – la intrare dinspre Râmnicu Vâlcea şi desigur Compania de Drumuri (CNADNR), al cărei comunicat de presă privind închiderea traficului a venit la trei ore de la producerea alunecărilor de teren.

În tot acest timp poliţia de la cele două capete ale Văii Oltului a lăsat maşinile să intre pe un drum cu acces blocat.

Reprezentanţii poliţiei Sibiu spun că “colegii” de la Vâlcea le-au transmis că există o variantă de ocolire pe la Perişani, un drum forestier, neasflatat, dar care în România este considerat o variantă demnă de luat în calcul pentru “şoferii cu maşini mici”. Şi până la urmă este decizia şoferilor dacă vor să aleagă “drumul de munte”.

Dacă poliţia Sibiu ar fi direcţionat de la ora 14.30 şoferii către cele două variante de ocolire anunţate de Compania de drumuri trei ore mai târziu, mii de maşini nu ar mai fi rămas blocate pe un drum despre care se discută de ani de zile. Dar nu!

Compania de drumuri vine cu un comunicat de presă la trei ore de la producerea alunecărilor de teren în care le recomandă şoferilor două variante de ocolire şi anunţă că “problema” va fi remediată până la finalul zilei cu  “2 încărcătoare şi 5 camioane”.

Situaţia nu este desigur la fel de gravă ca după prăbuşirea avionului din munţii Apuseni, la care au ajuns prima dată “oamenii locului”, până la urmă pe Valea Oltului nu a murit nimeni. Au căzut nişte bolovani pe drum, autorităţile statului au intervenit cu 2 încărcătoare şi 5 camioane să-i înlăture, “operaţiunea” va fi rezolvată cu siguranţă în maximum 12 ore, şoferii au fost lăsaţi să intre în continuare pe un drum care arată ca un tunel blocat la un capăt, dar care are, la un moment dat, o mică ieşire prin munte, neasflatată desigur, dar care poate fi o variantă pentru curajoşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO