Opinii

Adio, ARIS!

09.11.2009, 23:20 123

Ar trebui sa deschidem sampania si sa marcam in mod festivtrecerea in nefiinta a celeia ce a fost ARIS, Agentia Romana pentruInvestitii Straine, dupa 7 ani de nefericita existenta. Trecerea innefiinta a avut loc acum cateva zile, prin promulgarea legii careprevede comasarea agentiilor guvernamentale. Merita putin sa neaplecam asupra acestei institutii, ca exemplu emblematic pentrucele peste 100 de agentii desfiintate recent, chiar daca ea maisubzista inca sub forma unei directii in MinisterulIntreprinderilor Mici si Mijlocii.

Zamislirea ARIS a fost mosita de guvernul Nastase in 2002. Caorice organism birocratic respectabil, a inlocuit alte trei :Departamentul pentru Relatia cu Investitorii Straini, compartimenteale Ministerului de Externe care faceau acelasi lucru si o directesimilara din defunctul Minister al Dezvoltarii si Prognozei.Intentia, laudabila, era comasarea activitatilor legate deinvestitii straine. Ce a urmat a fost infiintarea unei structurigreu de gestionat, cu personal slab calificat, care facea oficiu desecretariat intre companiile potential investitoare si ministerelede linie.

In 2007, imi aduc aminte de o savuroasa discutie cu investitoriide la Mercedes, care se gandeau ca ar putea construi o fabrica inRomania, investitia fiind cam de 1 miliard de euro. In cadruldiscutiilor, au prezentat consultantii in strategie de la McKinseyand Co., cea mai mare firma in domeniu, cu o reputatie sinotorietate greu de egalat in plan international. De fatapremierul, vreo patru ministri, alti secretari de stat. Cel maiinalt reprezentant al ARIS de la acea vreme a intrebat in guramare, dupa ce prezentarile au fost facute: "Aha, McKinsey, nu preainteleg, astia sunt niste avocati, nu?" Tacerea penibila care s-alasat a fost greu de acoperit cu promisiuni privind potentialulajutor de stat, in incercarea de a convinge compania sa vina inRomania.

Un alt investitor din domeniul auto, o firma franceza desubansamble auto a fost pusa pe fuga de incapacitatea ARIS de araspunde la timp solicitarilor lor. In aprilie 2005 firma a ales sainvesteasca in Bulgaria, dupa ce fusese in contact inutil cu ARIStimp de mai bine de un an, timp in care ARIS nu a binevoit sainformeze ministrii si primul-ministru de iminenta pierdere a uneiinvestitii. Investitia derulata in Bulgaria pana in prezentinfloreste, iar cel mai curios este ca peste 80% din productie estedestinata uzinei Dacia de la Mioveni. De altfel, un presedinteleimportant al unei Camere de Comert i se plangea recent premieruluiBoc ca ARIS "nu este functionala".

Anvergura limitata a agentiei a tinut atat de specializareapersonalului, cat si de pozitionarea defectuoasa in schemaguvernamentala. Condusa de un secretar de stat, aceasta agentieajunsese locul in care se mai planta din cand in cand cate-un neicanimeni care nu gasea loc in alta parte. Avand acces limitat lacentrele puterii administrative - Ministerul de Finante si eventualaparatul primului-ministru, ARIS-ul se poticnea adesea intre unproces birocratic si inertia datorata inabilitatii de a raspundesolicitarilor investitorilor.

Problema cea mai spinoasa a fost intotdeauna acolo resursaumana, la toate nivelurile. Ramane memorabila cearta in fata preseia doua doamne vremelnic presedinte si respectiv vicepresedinte cuprivire la care dintre ele a luat spaga de la un investitorstrain.

In ultimii ani, pentru a-si acoperi inactivitatea, ARIS realizao asa-zisa monitorizare a investitiilor, care insa cuprindea maiputin de a sasea parte din sumele identificate de BNR dreptinfluxuri de capital. Se spune, in general, "despre morti numai debine". Bine, bine ca s-a dus!

Razvan Orasanu este fost consilier alprimului-ministru si fost presedinte al AVAS

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO