Opinii

Administraţia Trump şi reforma sistemului fiscal american: de ce vor americanii să treacă de la şapte praguri de impozitare a profitului la trei: de 12%, 25% şi 35%

Administraţia Trump şi reforma sistemului fiscal...

În precedentele articole pe care le-am scris despre tendinţele fiscale la nivel internaţional am atras atenţia că vom asista în viitor la reduceri de taxe din partea unor economii mari precum State Unite ale Americii (SUA) şi China. Iată că pe data de 27 septembrie, Administraţia Trump şi liderii Congresului SUA au lansat „Cadrul unificat pentru repararea codului fiscal” ( “Unified framework for fixing our broken tax code”) care include obiective specifice privind reduceri de taxe.

Acest document reprezintă de fapt un model pentru cei care vor elabora legislaţia fiscală viitoare şi  urmăreşte patru obiective majore: un cod fiscal simplificat, corect şi uşor de înţeles; creşterea veniturilor americanilor; transformarea Americii în „magnetul de locuri de muncă” al lumii;  aducerea în America a trilioanelor de dolari care sunt ţinuţe în locaţii offshore de către companii şi cetăţeni americani.

Acest cadru dă anumite detalii privind consolidarea celor şapte praguri de impozitare a veniturilor indiviziilor în doar trei, şi anume 12%, 25% şi 35% (în prezent, pragul minim este de 10%, iar cel maxim de 39,6%). O altă prevedere inclusă sub umbrela „scutirilor şi simplificărilor fiscale pentru familiile americane” este creşterea deducerii standard, care practic se dublează.

În ceea ce priveşte scăderea poverii fiscale a companiilor, documentul menţionează reducerea cotei federale a impozitului pe profit. În prezent, cota impozitului pe profit in SUA este progresivă ( 15% - 35%). Se propune reducerea cotei maxime de la 35% la 20%. Documentul menţionează şi o noua structură de impozitare a întreprinderilor mici şi de familie prin impunerea unui prag maxim de impozitare de 25% şi propune introducerea unei facilitaţi de amortizare („write off”) a costurilor cu investiţiile timp de cel puţin cinci ani.

Nu în ultimul rând se propune scutirea impozitului pe dividendele primite de la filialele străine (în care societatea mamă din SUA deţine cel puţin 10%). Pentru a trece la acest nou sistem, câştigurile din străinătate sunt considerate ca fiind repatriate, iar veniturile încasate din active nelichide vor fi supuse unei rate de impozitare mai mici decât veniturile din străinătate deţinute în numerar sau echivalente de numerar. Cota ce se va aplica pe veniturile repatriate nu este menţionată, dar scopul introducerii unei astfel de măsuri este clar de a aduce în America veniturile aflate din locaţii offshore. De asemenea documentul face referiri şi la măsuri pentru a împiedica companiile să-şi mute profiturile în paradisuri fiscale şi pentru protejarea bazei fiscale.

Este evident ca reforma fiscală reprezintă o prioritate pentru preşedintele Trump. Din măsurile prezentate mai sus putem observa că tendinţa este de scădere a impozitelor şi creşterea atractivităţii pentru repatrierea profiturilor, scopul fiind de a transforma sistemului fiscal american într-un sistem fiscal competitiv la nivel global. Totuşi se observă ca documentul nu prezintă detalii privind  impactul bugetar pe care o sa îl aibă aceste masuri anunţate. 

O analiză intermediară realizată de Centrul de politică fiscală*,  susţine ca persoanele cu venituri mari o să resimtă cel mai bine aceste reduceri de taxe, în timp ce aproximativ 12% dintre contribuabili s-ar confrunta în 2018, cu o creştere a impozitelor în medie cu 1.800 de dolari. Aceeaşi analiză arată că impactul acestor măsuri asupra bugetului ar fi semnificativ – mai exact scăderi de până la 2.400 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.

Reforma fiscală propusă de administraţia Trump este însă un semnal foarte clar că la nivel global se caută soluţii nu doar pentru a încuraja conformarea voluntară şi repatrierea unor capitaluri din străinătate, dar şi pentru încurajarea activităţii economice prin reduceri de taxe şi facilităţi pentru antreprenori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO