Opinii

Adrian Vasilescu, BNR: Comitetul de Macrostabilitate – ce spune legea şi ce îşi închipuie cei care n-au citit-o

Adrian Vasilescu, BNR: Comitetul de Macrostabilitate –...

Autor: Adrian Vasilescu

05.08.2015, 00:04 1519

Se înfiinţează, deci, Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială a Sistemului Financiar. După ce însă Guvernul a publicat structura Consiliului ce va conduce acest Comitet (preşedinte – guvernatorul BNR, membri – prim-viceguvernatorul şi viceguvernatorii BNR, doi reprezentanţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi doi reprezentanţi ai Executivului) ştirea a făcut explozie. Cineva a aruncat în spaţiul public o petardă (că respectivul Comitet ar emite „recomandări obligatorii“ – un oximoron, prin urmare) şi s-a stârnit furtuna. Un cor ad-hoc, format din politicieni, profesori de economie, avocaţi, analişti, s-a grăbit să pună la colţ proiectul de lege. Fără ca măcar să-l fi citit. În mass-media au căpătat repede notorietate formule cum sunt: „Lovitură de stat“; „Guvernatorul Isărescu deasupra Guvernului“; „Macro Isărescu, micro suveranitate“; „Guvernul sub tutela BNR“.

Se subînţelege că autorii acestor formule n-au citit proiectul de lege. Fiindcă formulele vânturate sunt invenţiile lor. „Recomandări obligatorii“, bunăoară. Un oximoron, într-adevăr. Dar această sintagmă – „recomandări obligatorii“ – nu există nici în litera şi nici în spiritul proiectului de lege.

De unde a fost scoasă? Din asocierea anapoda a două cuvinte, care au circulat în spaţiul public. Şi care au fost prinse din zbor: „recomandare“ şi „obligativitate“. Fără ca, în proiectul de lege, ele să fie folosite în acelaşi context.

Să judecăm. Proiectul de lege, elaborat de Guvern, prevede că în România va funcţiona un Comitet Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Şi care va asigura cooperarea interinstituţională între: 1) BNR; 2) Autoritatea de Supraveghere Macroprudenţială şi 3) Guvern. Cu precizarea: „Fără a se aduce atingere prerogativelor conferite de lege celor trei autorităţi!...“ Comitetul va avea ca obiectiv fundamental „să asigure o contribuţie sustenabilă a sistemului financiar la creşterea economică“. Enumăr câteva atribuţii: să identifice şi să analizeze informaţii din sistemul financiar; să evalueze riscurile sistemice; să facă recomandări şi avertizări pentru a asigura prevenirea şi diminuarea riscurilor sistemice.

Ce vedem, de fapt? Că a fost învăţată lecţia crizei. Şi că se adoptă măsuri la nivelul Uniunii Europene – căci astfel de comitete s-au înfiinţat în majoritatea statelor UE şi sunt în curs de înfiinţare în toate celelalte state – fiind împuternicite să facă recomandări guvernelor, în scopul menţinerii stabilităţii financiare. Şi în România acest Comitet va fi responsabil de coordonarea gestiunii crizelor financiare şi va emite recomandări în vederea reducerii riscului de contaminare. Asigurând, în acest sens, cooperarea şi schimbul de informaţii cu Comisia Europeană, cu Autoritatea Bancară Europeană, cu Comitetul European pentru Risc Sistemic, precum şi cu autorităţi echivalente din alte state membre ale Uniunii Europene.  

De aici au început confuziile. De la comentarea acestei prevederi „după ureche“. Fiindcă proiectul de lege stipulează cum nu se poate mai clar: destinatarii recomandărilor (BNR, ASF şi Guvernul) „trebuie să adopte măsuri corespunzătoare, inclusiv emiterea de reglementări“ şi, după caz, „să întreprindă acţiuni în vederea diminuării riscurilor asupra cărora au fost avertizate“. În ce constă obligativitatea? În a nu fi aruncate la coşul de gunoi aceste recomandări. În egală măsură, BNR, ASF şi Guvernul sunt obligate: 1) „să informeze Comitetul cu privire la măsurile adoptate“; 2) iar, dacă au alt punct de vedere, „să furnizeze o justificare corespunzătoare“.

Şi, dacă aşa stau lucrurile, unde-i lovitura de stat? Unde scrie că Guvernatorul Isărescu va fi şef peste Guvern? Şi, mai cu seamă, de unde şi până unde spaima că vor fi emise „recomandări obligatorii“? Când, de fapt, scopul este cooperarea profesională între BNR, ASF şi Guvern pentru întărirea stabilităţii financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO