Opinii

Alexandra Gaşpar, PwC: Ministerul Muncii va înlocui aplicaţia Revisal cu platforma REGES-ONLINE. Care sunt modificările şi ce amenzi riscă angajatorii care nu se conformează

Alexandra Gaşpar, Payroll & HR Services Leader, PwC România

Alexandra Gaşpar, Payroll & HR Services Leader, PwC România

12.03.2025, 11:28 53374

Ministerul Muncii a lansat recent un proiect de hotărâre care prevede înlocuirea aplicaţiei Revisal cu platforma digitală REGES-ONLINE. Astfel, angajatorii vor avea obligaţia de a transfera datele contractelor active în noul sistem în cel mult şase luni de la data intrării în vigoare a actului normativ, nerespectarea acestei obligaţii fiind sancţionată cu amenzi cuprinse între 15.000 şi 20.000 de lei.

Principalele modificări aduse de noua platformă:

  • Eliminarea procedurii prin care angajatorii îşi instalau aplicaţii locale în vederea gestionării datelor referitoare la raporturile de muncă şi trecerea la un proces digitalizat, prin intermediul unui sistem informatic centralizat şi accesibil online. Datele vor fi accesibile în timp real, permiţând atât reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, angajatorilor, salariaţilor cât şi altor autorităţi competente să aibă acces extins la informaţii.
  • Creşterea gradului de transparenţă în relaţiile de muncă şi simplificarea procedurilor administrative legate de dovedirea vechimii în muncă. Salariaţii şi foştii salariaţi vor avea posibilitatea de a accesa online propriile informaţii din registru. Aceştia vor putea vizualiza şi descărca datele personale, inclusiv să obţină un extras oficial din REGES, facilitând astfel accesul la informaţiile necesare.
  • Conform Notei de Fundamentare, platforma vizează şi impactul asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului prin reducerea inechităţilor cu privire la accesul la informaţii despre vechimea în muncă şi statutul contractual, precum şi protejarea dreptului la muncă şi la informare corectă printr-o evidenţă clară şi actualizată a contractelor individuale de muncă.

Noua platformă va include şi elemente suplimentare precum:

  • Gradul, tipul de handicap şi durata acestuia în cazul persoanelor cu dizabilităţi, detalii esenţiale pentru protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi pentru identificarea promptă a încălcărilor legale de către angajatori.
  • Locul de muncă fix sau mobil, o altă informaţie adiţională ce va fi transmisă şi care va oferi o protecţie suplimentară salariaţilor mobili, prin asigurarea prestaţiilor suplimentare în bani sau în natură, pentru care sunt eligibili prin definiţie, salariaţii mobili.  
  • Durata timpului de muncă şi repartizarea acestuia, care în actualul sistem informatic obligă angajatorii să facă această precizare doar pentru salariaţii cu timp parţial, fiind omise detaliile privitoare la salariaţii cu normă întreagă.
  • Angajatorii care apelează la prestatori externi pentru completarea şi transmiterea Registrului nu vor mai notifica Inspectoratul Teritorial de Muncă. În schimb, aceştia vor înscrie direct în REGES-ONLINE informaţiile de identificare ale furnizorului de servicii, care includ, CUI/CIF, denumirea şi sediul social al acestuia, numele reprezentantului legal în cazul persoanelor juridice. De asemenea, aplicaţia va permite introducerea datelor referitoare la contractul de prestări servicii precum: data încheierii, durata contractului, data de început sau de sfârşit a acestuia. Observăm că termenul de maxim trei zile lucrătoare se păstrează, fiind specificat clar că acesta se aplică atât la încheierea, cât şi la încetarea contractului.
  • O modificare semnificativă care va creşte volumul de muncă pentru angajatori, este obligaţia de a notifica suspendarea contractelor individuale de muncă pe perioada concediilor medicale, termenul fiind de cel mult trei zile lucrătoare de la data înregistrării la angajator a certificatului. Termenul va fi calculat pornind de la momentul în care angajatorii înregistrează primirea documentelor ce atestă suspendarea contractelor, respectiv a certificatelor medicale. Implementarea acestei propuneri oferă angajatorilor ocazia de a revizui reglementările din politicile interne sau Regulamentul intern referitoare la gestionarea certificatelor medicale. De asemenea, este un moment potrivit pentru a reaminti salariaţilor despre prevederile din Normele de aplicare ale OUG 158/2005, care stipulează că certificatele medicale trebuie prezentate până cel târziu la data de 5 a lunii următoare perioadei în care a fost acordat concediul.
  • Obligaţii pentru angajatorii la care s-a dispus detaşarea referitoare la actualizarea datelor în situaţia în care pe durata detaşării apar modificări.
  • Se menţine obligaţia angajatorului de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă, iar în situaţia în care părţile au optat pentru semnarea electronică a documentelor ce ţin de relaţiile de muncă, dosarul de personal fizic va fi înlocuit cu unul într-un format electronic.
  • Raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici nu vor fi păstrate în evidenţa Inspecţiei Muncii.

Nerespectarea obligaţiei de către angajatori de a înregistra în noul sistem informativ în cel mult şase luni de la data intrării în vigoare a actului normativ va sancţionată cu amendă de la 15.000 de lei la 20.000 de lei. De asemenea, angajatorii vor fi sancţionaţi pentru nerespectarea obligaţiei de a actualiza sistemul informatic cu datele lipsă din Registru, în acelaşi termen expus, cu o amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. După expirarea perioadei de tranziţie, Hotărârea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor se abrogă.

Cu privire la Procedura de acces în vederea completării, transmiterii şi interogării datelor în/din registru aceasta se stabileşte prin ordin al ministrului muncii, familiei, tineretului şi solidarităţii sociale în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF HR TRENDS