Opinii

Alexandru Ilisie, director de investiţii OTP AM: Sell in May and go away?

Alexandru Ilisie, director de investiţii OTP AM: Sell in May and go away?

Alexandru Ilisie, director de investiţii OTP AM: O concluzie care se aplică şi bursei locale este că „Time in the market“ este mai important decât „Time the market“.

04.05.2021, 08:55 991

În fiecare an la început de luna mai ne vine în minte celebra zicală „Sell in May and go away“ valabilă în trecut pentru acţiunile listate pe bursa americană. Datele istorice pentru bursa americană arată că randamentele obţinute în perioada mai-octombrie sunt negative sau mai scăzute decât dobânzile pe termen scurt. Aceleaşi date arată că randamantele obţinute în intervalul noiembrie – aprilie sunt ridicate. Acest fenomen a putut fi observat şi pe alte pieţe dezvoltate precum cea din Canada, Japonia, Marea Britanie şi chiar pe mai multe pieţe din Europa.

Plecând de la aceasta zicală, am analizat şi noi datele atât pe indicele BET, cât şi pe indicele BET-TR. După cum bine ştim, indicele BET are o istorie din 1997, iar în prezent cuprinde cele mai lichide 17 companii prezente pe piaţă principală a Bursei de Valori Bucureşti. În calculul indicelui BET nu se iau în considerare dividendele plătite de companii. Istoria indicelui BET-TR este mai scurtă decât a indicelui BET, începând în anul 2014, iar spre deosebire de indicele BET, în indicele BET-TR sunt incluse dividendele plătite de companii. În ultimii ani, companiile listate pe Bursa locală au oferit unele din cele mai mari randamente ale dividendelor la nivel global. Cu toate că în prezent randamentul dividendelor este mai scăzut, acesta rămâne atractiv comparativ cu randamentele aduse de companiile listate pe alte pieţe de frontieră sau emergente.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO