Opinii

Anchetaţi-ne pe toţi!

Anchetaţi-ne pe toţi!

Autor: Dragoş Dragoteanu

19.11.2013, 15:51 1855

A lua un credit a devenit in Romania o sursa de suspiciune. Toti cei 700.000 de romani care au restante la credite au trecut de aceasta etapa. Ei pot fi deja inculpati pentru rea credinta financiara. Cei aproape 4 milioane de romani care au indraznit sa ia un credit de la CEC sunt pasibili de a fi anchetati, in orice moment de…politicieni.

Mai presus de procurori exista o categorie sociala aparte: politicienii cu rang inalt. Au inghitit in sec sa ajunga in Parlament. Au taiat frunza la caini ca sa ajunga deputati sau senatori. Au dintii tociti de atata inclestare politica. Limba li s-a strepezit de atata amar de asteptare. Ura politica duhneste a razbunare permanenta. O noua comisie pentru Ioana Basescu, o "reforma" politica, poate deteriora si mai mult mediu economic din Romania.

N-o cunosc pe fiica presedintelui, dar, ceea ce fac senatorii acum se numeste comunism pur! Din partea mea, pot sa-l atace politic oricat pe Traian Basescu, insa metoda folosita acum loveste direct in sistemul bancar si in mediu privat, in special! Pentru multi antreprenori neimplicati politic, toti politicienii sunt “o apa si-un pamant”. M-as bucura insa daca sute de antreprenori romani ar lua credite de peste un million de euro lunar. Asta ar fi cea mai buna dovada ca economia Romaniei ar fi pe drumul cel bun. Din pacate, lucrurile stau exact pe dos.

Pentru ca sunt un tanar antreprenor cu initiative, care nu a benficiat de nici macar un leu de la stat, propun infiintarea a inca trei comisii de ancheta. In paralel, pe langa anchetarea activitatii CEC, merita un efort in plus si anchetarea activitatii BNR, a tuturor romanilor care au luat credite si, mai ales, a celor care nu-si mai pot plati ratele la banci.

Daca senatorii sunt atat de dornici de munca, ne vor da rapid raspunsul la cateva intrebari simple... De ce au atins creditele neperformante, la nivel national, cifra record de 21% si trendul este crescator? Cine e de vina ca poporul a luat credite fara acoperire? De ce nu-si mai pot plati 700.000 romanii ratele lunare la timp? Desigur, cauzele politice dambovitene sunt excluse! Nici vorba ca vreun politician aflat astazi la conducerea tarii sa aiba vreo vina in ultimii 23 de ani.

Asa a ajuns destinul economic al Romaniei la mana clasei politice, ai neocomunistilor, ghidati de vechii comunisti. In aceasta privinta avem o tranzitie perfecta! Daca un turnator ordinar vrea sa dea un presedinte jos, e problema lor. Daca un prim-ministru socialist, vrea sa-si razbune mentorul ultracomunist, e tot problema lor. Daca pentru un credit luat de o persoana fizica, fie ea chiar si fiica lui Traian Basescu, se face o pseudoancheta pentru toata banca, implicand mediul bancar si statutul antreprenorului - persoana fizica, atunci e si problema mea, ca simplu antreprenor.

Nu pot sa stau indiferent cand imi pasa de economia Romaniei. Imi pasa de afacerea mea si am obligatia sa incurajez orice initiativa privata din tara mea. Stiu, politicienilor, nu  le pasa cate nopti nedormite inseamna un credit de rambursat. Nu le pasa cate sacrificii se fac pentru rambursarea lui. Nu ii intereseaza ca in Romania exista cele mai scumpe credite din Europa. Ei sunt politicieni si isi permit orice.  

Oameni simpli ca mine, care au refuzat inregimentarea politica, asteptau altceva de la clasa politica. Dar, unde nu e, nici Dumnezeu nu cere! Grija permanenta a politicienilor este sa hraneasca electoratul care ii voteaza. De ce nu se face si o ancheta asupra modului cum a ajuns biserica cel mai mare holding din Romania? CEC si BOR (Biserica Ortodoxa Romana) sunt alimentate financiar de la aceeasi sursa: statul roman. Un motiv serios, perfect similar! Degeaba s-a fofilat vice-premierul Liviu Dragnea declarand ca "nu este de acord cu impozitarea credintei". Biserica nu este numai credinta!

Cand faci cele mai mari afaceri din Romania, cand esti cel mai mare dezvoltator imobiliar pe timp de criza, cand ai cel mai mare profit, cand primesti sute de miliarde de lei din bugetul statului anual, vorbim exclusiv de credinta sau de business in toata regula? Daca se doreste intradevar diminuarea marii evaziuni fiscala sa  fie controlata si Biserica Ortodoxa Romana. Probabil, daca DNA sau SRI ar asculta si telefoanele preotilor s-ar cruci de ce informatii ar afla!

Din pacate, credinta e folosita astazi ca materie prima de politicieni. E la fel de importanta ca petrolul, gazele, aurul, etc. Saracia poporului si greselile politicienilor a facut din Romania un stat de asistati. De aceea, Romania este inca un stat comunist. Singurul interes al majoritatii politicienilor romani este sa ramana langa ciolan, eliminandu-si competitorii. Cainele lui Pavlov este fenomenul stiintific care defineste perfect bucuria politicianului roman in fata puterii si a banului public.

Pentru parlamentarii care nu au aflat inca, economia unei tari in dezvoltare si, eventual, civilizate, se bazeaza pe creditare. Desigur, politicienii nu prea stiu ce este un credit pentru ca au folosit alte metode de a se capitaliza. Poporul stie, vede si simte sacrificiile financiare pe propria piele! Romanii care au luat credite si au facut ca economia tarii sa se miste vad bataia de joc zilnica prin care politicienii au scos Romania de pe harta investitorilor straini, in ultimii 5 ani.

Faceti cate anchete vreti, dar nu uitati sa va mai uitati si in oglinda, din cand in cand. Daca veti continua asa, antreprenorii au toate motivele sa creasca evaziunea fiscala. Cand nu veti mai avea bani la buget pentru salarii si pensii, sa nu va intoarceti fata spre mediu privat. Va fi prea tarziu. Investitorii romani si straini nu au nevoie de comisii de ancheta si razboaie politice continue. Au nevoie de solutii politice pentru a scoate tara din criza!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO