Opinii

Andreea Paul, prim-vicepreşedinte PDL, acuză guvernul Ponta de escrocherie în cazul Rompetrol

Andreea Paul, prim-vicepreşedinte PDL, acuză guvernul...

Autor: Andreea Paul

10.05.2013, 15:51 1055

Ponta nu respectă legea pe care a dat-o chiar mentorul său Năstase în octombrie 2003 cu privire la obligaţia Rompetrol de a-şi plăti datoriile. Statul roman pierde. Ponta nu face altceva decât să rostogolească încă o dată aceeaşi datorie, printr-o noua tranzactie, şi să continue afacerea scandaloasă începută cu 10 ani în urmă de mentorul sau Nastase. În plus, Ponta a dat cale liberă pentru ca orice distribuire de profit în cadrul fondului de investiţii finanţat de Rompetrol să se efectueze doar în favoarea acestuia, până când îşi va recupera întreaga investiţie. Escrocheria este evidentă, pentru că orice distribuţie de dividende doar către un investitor este posibilă numai în cazul unor acţiuni preferenţiale. Aici nu este cazul.


 

Abia zilele acestea, Ponta a avut curajul să scoată la iveală modul în care a tratat problema datoriei Rompetrol. A trântit un Memorandum de Înţelegere datat 15 februarie 2013 şi adoptat fără nicio consultare publică, după cum îi este obiceiul, prin care anunţă românii asupra escrocheriei pe care a pus-o la cale. Prin acesta, Rompetrol scapă de datoria de 660 mil. dolari. Nu are de făcut decât două lucruri: să răscumpere 26,7% din acţiunile statului la preţul de 200 mil. dolari şi să finanţeze cu 150 mil. dolari un fond de investiţii.

 

Ponta nu face un lucru esenţial: nu respectă legea. Datoria trebuie plătită integral, conform legii lui Năstase prin care datoriile Rompetrol au fost convertite în obligaţiuni în favoarea statului.

În plus, Rompetrol finanţează cu 150 mil. dolari fondul de investiţii din sectorul energetic, dar îşi va recupera din plin banii. Ponta a dat cale liberă pentru ca întregul profit din acţiuni să revină Rompetrol până când îşi va recupera investiţia. Statul român, care va avea o participaţie de 20%, nu primeşte nimic. Însă potrivit legislaţiei, Ponta nu are voie să facă acest lucru decât în cazul acţiunilor preferenţiale. Or această metodă nu se aplică în acest caz.


Ca să pună capac unei afaceri proaste pe care a încheiat-o, Ponta mai şi anunţă că se aşteaptă la investiţii de 1 miliard de dolari din partea Rompetrol prin acest fond. Ar fi putut estima orice sumă, pentru că Rompetrol nu are nicio obligaţie cu privire la suma pe care o va investi. Şi ştim cât de bine se pricepe Ponta la estimări!


Problema datoriei Rompetrol e veche, încă de pe vremea actorului premier Năstase. În 24 octombrie 2003, Guvernul Năstase a emis OUG nr. 118  pentru transformarea restanţelor bugetare în valoare de circa 660 mil. dolari ale rafinăriei Petromidia, care aparţine de Rompetrol, în obligaţiuni cu maturitate de şapte ani. În plus, potrivit acestei legi, Statul avea optiunea să convertească în acţiuni obligaţiunile nerăscumpărate la scadenţă. Daca Statul nu-si exercita aceasta optiune, Rompetrol era obligat sa plateasca aceasta datorie. Pe cand Ponta ne minte public ca Rompetrol ar fi avut dreptul sa faca aceasta conversie. FALS! În anul scadenţei, 2010, Rompetrol a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 54 mil. euro, iar restul le-a convertit în acţiuni. Prin urmare, Statul român a devenit acţionar captiv la rafinărie cu circa 45% din capital. În 2012 s-a ajuns în instanţă, Statul solicitând returnarea creanţei în bani, nu în acţiuni.


Pentru a-si recupera banii, Statul trebuie sa execute silit Rompetrol sau sa ceara insolventa, procedura la care USL exceleaza. Domnule Premier, care e diferenta intre Oltchim si Rompetrol caci datoriile sunt aproape la acelasi nivel?

Ce cauta Ponta in aceasta tranzactie, atata timp cat avem un minister responabil cu probleme economice si o agentie, OPSPI, care reprezinta interesele Statului la Rompetrol? La OPSPI, director general este Gabriel Dumitrascu, fostul sef si artizanul afacerii RosiaMontana. Este Rompetrol o noua Rosie Montana?


In general, politicienii sunt acuzati ca nu recupereaza banii pe care Statul ar trebui sa-i incaseze. In acest caz exista vreo protectie a Statului impotriva politicienilor care vand datoria pe nimic? Ca sa nu fie platita datoria, Ponta face o tranzactie cu Rompetrol inainte de pronuntarea instantei. De ce nu asteapta decizia instantei?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO