Opinii

Un antreprenor despre IMM Invest: Ca în multe alte situaţii în antreprenoriat, trebuie să îşi doreşti, să îţi propui, să fii perseverent, să împingi înainte, să depăşeşti obstacolele şi să fii pregătit să accepţi, mai ales ca IMM, să dai Cezarului (în acest caz, băncile) ce-i al Cezarului

Opinie Silviu Prună, CEO al Abacus

Un antreprenor despre IMM Invest: Ca în multe alte...
04.08.2020, 13:12 1036

Am vazut pozitionari contra si pro acestui Program, incerc mai departe sa arat la ce concluzii am ajuns in urma accesarii unei finantari linie de credit. Sunt concluzii rezultate doar din experienta limitata la o firma mica ce activeaza ca distribuitor de brand-uri premium pentru copii, pot fi mai mult sau mai putin relevante pentru alte industrii / dimensiuni ale firmei / alte banci finantatoare, dar sper ca sunt totusi utile.

  1. S-a mai spus si este adevarat, IMM Invest este pentru firme bancabile. In esenta, vorbim despre un credit care trebuie rambursat bancii conform termenilor contractuali.
  2. Programul ajuta prin oferirea unor termeni mai favorabili pentru imprumutat decat in cazul unor finantari obisnuite:
    1. Bancabilitatea, cel putin in cazul nostru, a fost verificata la nivelul rezultatelor din 2019. Deci, chiar daca pandemia te-a afectat in 2020, un istoric sanatos al firmei ofera sanse de accesare cu succes a finantarii.
    2. Documentatia necesara a fost mai simpla decat in cazul altor finantari: situatii financiare si cateva formulare, usor de completat in-house.
    3. Statul preia o parte din risc prin garantia oferita, ceea ce ofera bancilor confort si interes pentru Program. E drept, ca tot au trebuit sa garanteze si asociatii firmei cu toate bunurile personale prezente si viitoare, dar pentru o firma mica e greu sa obtii vreo finantare fara o astfel de garantare, iar asociatii firmei au incredere in bussiness-ul crescand in mod prudent al Abacus.
    4. Costurile (marja de dobanda) sunt mai reduse decat cele accesibile unui IMM printr-o finantare normala, la care se adauga si subventionarea lor de catre stat pentru perioada ramasa din 2020.
  3. Trebuie sa ai putina experienta in interactiunea cu sistemul bancar si birocratia, in general, ca sa nu te enerveze unele situatii care sunt evident stupide, dar nu si pentru procedurile bancare. Exagerand putin, un functionar bancar obisnuit nu are puterea (sau caderea) sa decida ca 1+1=2 fara validare din partea departamentelor de back office – risc / administrare credit / legal, etc. (cam trist!). Apoi, trebuie sa te astepti la solicitari de re-completare documente, re-semnare, etc. Trebuie sa te astepti la opacitate asupra procesului, etapelor, sa nu poti transmite direct informatii / explicatii celor care fac analiza si de aici riscul ca informatia sa ajunga distorsionata, sa nu vedeti documentele de finantare pana la momentul semnarii si sa nu-si asume vreodata banca vreo responsabilitate pentru propriile greseli.
  4. Durata, in cazul nostru, a fost de fix 3 luni de la inregistrarea pe site-ul IMM Invest (nu am fost deloc printre primii) si pana la prima tragere din credit – nici mult, nici putin pentru obtinerea unei finantari in Romania, mai ales si cu un tert – Fondul de Garantare – implicat. S-ar putea scurta aceasta perioada? Cu siguranta, da, daca procesul ar fi unul transparent pentru imprumutat si documentele s-ar misca mai repede – estimarea mea este ca durata s-ar putea reduce la jumatate.

Ca in multe alte situatii in antreprenoriat, trebuie sa iti doresti, sa iti propui, sa fii perseverent, sa impingi inainte, sa depasesti obstacolele si sa fii pregatit sa accepti, mai ales ca IMM, sa dai Cezarului (in acest caz, bancile) ce-i al Cezarului, in paralel cu urmarirea propriilor obiective de crestere si profitabilitate ale firmei tale.

Silviu Prună este antreprenor şi CEO-ul distribuitorului de branduri premium pentru copii Abacus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO