Opinii

Anul 2009 - varianta neagra

08.12.2008, 19:29 26

O perspectiva realista asupra a ceea ce se va intampla in Romania este foarte greu de anticipat in prezent. Sunt atat de multe schimbari in elementele cheie ale sistemelor politice, economice si sociale din jurul nostru, incat putem spune ca ne aflam in, probabil, cel mai complicat moment al generatiei noastre. Si asta nu din cauza problemelor politice interne, cu siguranta spectaculoase, ci din cauza unui cumul de factori care vor lovi si provoca puternic intreaga societate in anul care va veni. Varianta pesimista a anului 2009 este inca greu de anticipat pe deplin, dar ea poate fi intrevazuta prin intermediul catorva elemente deja palpabile. Sa le luam pe rand.

Mai intai, criza economica si modul in care aceasta va lovi Romania. Deja, exploziile bursiere din octombrie sunt cunoscute si analizate in detaliu. Surpriza majora pe care abia acum o descopera analistii este aceea ca problemele in Statele Unite nu sunt generate doar de piata subprime. Criza in productia industriala si de servicii pare sa fi aparut aproape in acelasi timp, ceea ce arata ca recesiunea nu e generata de criza financiara. Daca aceste noi elemente sunt confirmate, se pare ca efectele crizei sunt mult mai ample, ca recesiunea va fi de durata si ca efectul va fi o reasezare structurala a economiei occidentale.
Pentru Romania, asta este o veste foarte proasta, fiindca arata ca perspectivele sale de a folosi pietele externe sunt tot mai mici. Iar anul viitor va fi examenul suprem al capacitatii companiilor romanesti de a se descurca pe piete complicate, tot mai protectioniste si mai putin tolerante, tot mai exigente si atente la productivitate. Foarte probabil, anul se va incheia cu un bilant dramatic din punct de vedere economic, cu scaderi in multe companii si cu extrem de multe disponibilizari, in ramuri in care costurile devin tot mai greu de suportat.
Aceasta ne duce la urmatoarea consecinta importanta pentru anul 2009 - problemele sociale. Nu este cazul sa fie descrise in detaliu, tocmai pentru ca ele au tot fost discutate: greve, presiune sociala din partea unor categorii sociale fara perspective, saracie extrema revenita in zone in care se considera eliminata, infractionalitate in crestere, capital social in si mai mare degringolada. Toate, alimentate de problema foarte grava a romanilor care se intorc din strainatate.
Politic, criza actuala nu are cum sa se opreasca. Si nu vorbim doar de impedimentul actual al partidelor care nu reusesc sa negocieze si sa ajunga la un acord unitar cu privire la viitoarea guvernare. Vorbim de o dificultate structurala tot mai puternica, legata de lipsa de coeziune interna a partidelor (fapt accentuat de actualul sistem de vot) si de indepartarea tot mai evidenta de agenda confuza, individualizata si foarte pragmatica a populatiei. Fara proiecte majore la orizont (perspectiva anticipata chiar din momentul integrarii in Uniunea Europeana, cand clasa politica s-a vazut in fata propriei lipse de viziune), partidele au pierdut si elementul care le diferentia si le permitea o anumita polarizare - personalitatea. In aceste conditii, in care niciunul dintre primele trei partide nu au mai multe avantaje decat dezavantaje din variantele discutate, viitorul an se anunta a fi unul plin de ciocniri, blocaje, probleme constitutionale si lipsa de eficienta guvernamentala. Tocmai in anul cel mai dificil de dupa 1989.
La asta se mai adauga un factor, poate cel mai grav dintre toate: acela ca, in Occident, se discuta in prezent viitorul capitalismului si al economiei de piata. Nu trebuie neaparat ca acestea sa duca la aparitia unui nou sistem, dar insasi punerea sub semnul intrebarii a sistemului care a fost mereu tinta suprema a oricaror democratii emergente devine problematic. Fiindca tocmai aparatorii democratiei si ai economiei libere sunt cei mai usor de contestat intr-o lume in care valorile se prabusesc, in care pietele nu functioneaza, in care problemele sociale sunt tot mai grave. Acesta este un climat propice pentru aparitia unor curente de tip extremist, axate pe ura, intoleranta, violenta fizica, rasism sau xenofobie. Astfel de tendinte au existat mereu in momente de criza. Iar Romania nu a fost niciodata straina de ele (macar la acest capitol am fost mereu in randul lumii).
Dupa alegerile care au marcat disparitia PRM si PNG din prim-plan, dar si avand in fata toate dificultatile enumerate mai sus, terenul este unul foarte bun pentru inmugurirea unor curente extremiste. Si, intr-un stat slabit de luptele din ultimii ani, intr-o societate tot mai polarizata, intr-o lume in care principalele repere valorice sunt puse sub semnul intrebarii, ipoteza lansata aici nu e tocmai improbabila, ci chiar dimpotriva.
Acesta este scenariul catastrofic. El nu este adus in discutie doar ca ipoteza de lucru, tocmai din cauza detaliilor de mai sus. Dar el poate fi prevenit. Asta daca politicienii, liderii de opinie, elitele marelui capital si cei care fac parte din conducerea aparatului de stat constientizeaza problemele. Anul 2009 poate fi unul in care mare parte din ce s-a construit in ultimii 19 ani se poate narui sau anul in care profetia lui Silviu Brucan ar putea fi mai aproape de realitate. Daca depaseste cu bine imensa provocare a anului viitor, Romania va intampina aniversarea a 20 ani de la Revolutie mai democratica, mai solida, mai bine ancorata in civilizatia democratica occidentala. Dar, repet, doar daca depaseste cu bine anul viitor.
 
Dan Sultanescu este analist politic, coordonatorul www.infopolitic.ro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO