Opinii

Anul 2012 va fi unul excepţional pentru bursă sau nu va mai fi deloc

Anul 2012 va fi unul excepţional pentru bursă sau nu va mai fi deloc

Autor: Adrian Ionut Cojocar

27.12.2011, 16:29 1888

Pe măsură ce ne apropiem cu paşi repezi de anul 2012 pesimismul analiştilor internaţionali, al investitorilor sofisticaţi, oamenilor de afaceri, brokeri şi în general al oamenilor de rând devine tot mai acut.

Aşteptările negative privind evoluţia macroeconomică în anul următor sunt atât de generalizate şi sentimentul de pesimism este atât de impregnat în mintea tuturor încât nu poţi să nu te întrebi dacă nu cumva acesta este punctul în care lumea şi-a pierdut toată speranţa şi nu sunt în stare să vadă luminiţa de la capătul tunelului.

Nici la sfârşitul anului 2008, cel mai dezastruos an din istoria bursei, în care acţiunile s-au prăbuşit cu 70%, lumea nu era atât de pesimistă ca în prezent.
Presa economică abundă de previziuni apocaliptice din care s-ar putea face probabil câteva scenarii bune pentru filme care au ca subiect principal sfârşitul lumii şi care provin din surse respectabile, precum lideri politici, economişti de marcă şi analişti ai marilor grupuri financiare.

În luna septembrie de exemplu, Jacek Rostowski, minstrul polonez de Finanţe, ţară care deţine preşedinţia UE, avertiza cu privire la posibilitatea producerii unui război pe continentul european dacă zona euro se va dezintegra pe fondul crizei datoriilor suverane.

Economiştii Deutsche Bank, una dintre cele mai importante instituţii financiare din lume, comparau recent măsurile de austeritate votate de liderii UE în cadrul summit-ului cu cele care nu au permis economiei SUA să-şi revină în anii 1930, perioadă cunoscută şi sub denumirea de Marea Depresiune din cauza scăderii economice abrupte înregistrată în acea perioadă.

Într-un alt raport publicat la începutul lunii de Larry Hatheway, analist al băncii elveţiene UBS, el recomanda investitorilor pe lângă investiţiile în metale preţioase ca aceştia să-şi facă proviziile de conserve şi arme de calibru mic.

Totodată, economiştii de la Saxo Bank au lansat de curând câteva predicţii de-a dreptul şocante referitoare la anul 2012, conform cărora o să asistăm la o îngheţare totală a pieţei bancare şi la naţionalizarea a cel puţin 50 de bănci în anul următor, la prăbuşirea burselor cu 25% într-un timp foarte scurt care să determine liderii UE să le închidă împreună cu tot sectorul bancar cel puţin timp de o săptămână.

Predicţii de genul acesta sunt nenumărate, nu o să insist asupra lor. Ceea ce vreau să scot în evidenţă este faptul că în niciun an economiştii şi cu atât mai puţin ceilalţi participanţi ai pieţelor nu au reuşit să prevadă ce se va întâmpla, ba chiar aşteptările lor au fost de cele mai multe ori pe dos şi nu este exclus ca şi în 2012 să se întâmple acelaşi lucru.

Aproape nimeni nu a reuşit să anticipeze efectele crizei subprime din SUA şi foarte puţină lume se aştepta ca în 2009 piaţa locală să aibă parte de unul dintre cei mai buni ani din istoria sa, pe parcursul căruia acţiunile din indicele BET au urcat cu 61% iar SIF-urile aproape că şi-au dublat valoarea. De fapt cei mai mulţi analişti şi brokeri se aşteptau ca după un an dezastruos cum a fost cel din 2008 investitorii să nu mai revină ani buni pe bursă din cauza şocului suferit însă aceştia au dat năvală ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Din acest punct de vedere anul 2012 nu poate să fie decât unul al extremelor, ori apocaliptic, aşa cum îl creionează analiştii internaţionali ori unul deosebit de profitabil pentru investitorii în acţiuni dacă aşteptările se vor dovedi din nou false.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO