Opinii

Au nevoie de dolarii, nu de voturile lor

15.12.2003, 00:00 78



Uniunea Europeana, FMI, Banca Mondiala, guvernatorul BNR Mugur Isarescu si multi altii au mari indoieli ca guvernul Nastase, partidul de guvernamant, PSD si, deasupra tuturor, presedintele Ion Iliescu vor fi promotorii reformei in 2004, intr-un an electoral. Partidului de guvernamant si premierului le sufla puternic in ceafa nu atat alianta PD-PNL, cat mai mult PRM. Orice pas de reforma care se va solda cu restructurari si oameni trimisi acasa va indrepta stampila alegatorilor nemultumiti catre PRM.



Celor care conduc acum tara, istoria in privinta reformei si a privatizarii nu le este favorabila.



Intre 1994 si 1996 guvernul Vacaroiu, PDSR si presedintele Ion Iliescu au avut ocazia sa schimbe cursul economiei. Atunci era mult mai usor sa privatizezi si sa restructurezi. Aveai ce sa vinzi, plus ca primeai mai multi bani decat s-au primit ulterior. Dar acestia nu au facut nimic, ci dimpotriva, au facut tot posibilul sa se opuna reformei, pe ideea ca nu vin altii sa ne invete cum sa ne conducem economia si cum sa aducem bunastare poporului.



Dupa ce in 1994 BNR a liberalizat peste noapte cursul de schimb, si totul parea ca merge bine - Romania fiind intr-un program cu FMI -, in urmatorii doi ani lucrurile s-au schimbat radical. BNR nu mai stia cum sa tina cursul leu/dolar, cu toate ca valoarea monedei nationale era alta. Premierul Vacaroiu, cu antecedentele sale de la planificare, voia sa controleze toate preturile din economie. Cu banii din buget, pompati catre intreprinderile de stat neperformante, productia a urcat spectaculos. Dar era productie pe stoc, nevandabila, care se contoriza si se raporta ca fiind crestere de productie. Importurile au sarit imediat, dar nu atat pentru schimbarea utilajelor si a echipamentelor - vechi de cateva decenii, ci pentru materii prime primare. Investitorii straini mai mult veneau in deplasare la Bucuresti, decat ca sa investeasca.



Peste toate acestea au venit si imprumurile masive din 1996. BNR s-a imprumutat cu aproape 1 miliarde de dolari in cateva luni, inainte de alegeri. Valuta s-a topit imediat, intr-o economie neagra. Guvernul Vacaroiu a fortat consumul, finantat din imprumuturi externe, considerand ca acesta este principalul motor pe care ar trebui sa se bazeze economia romaneasca.



In acea perioada, PDSR s-a ferit de reforma, considerand-o o "ciuma". Cand au pierdut puterea, in 1996, au lasat in urma numai indicatori economici pozitivi, care s-au prabusit imediat, in anii ulteriori.



Acum urmeaza 2004, un an in care PSD ar trebui sa faca ce nu a facut in ultimii trei ani de zile. Multi au mari indoieli ca Guvernul Nastase, chiar si cu o sarcina mai usoara, va continua sa mai faca cativa pasi pentru reforma. Istoria aproape ca se repeta. Importurile cresc peste noapte, iar cresterea productiei ramane in urma. Pietele externe de-abia asteapta sa imprumute cu cateva miliarde de dolari Romania pentru a-si achita importurile.



Pentru a rasplati fidelitatea propriului electorat, Guvernul aloca sute de milioane de dolari pentru protectia sociala, bani care, luati separat, inseamna doar cateva sute de mii de lei pentru fiecare familie.



FMI si UE isi pun mainile in cap, gandindu-se ca trebuie sa impinga Romania in Uniunea Europeana, iar Guvernul si PSD sunt la campania electorala si la atragerea cat mai multor voturi, nu la restructurari sau indeplinirea conditiilor economice pentru aderare.



Spre deosebire de perioada 95-96, ceva s-a schimbat. Conform datelor oficiale, peste 1,7 milioane de romani lucreaza in strainatate. Iar acestia sustin economia romaneasca cu valuta pe care o trimit in tara. Peste 2 miliarde de dolari anul. Si PSD vrea sa-i stearga de pe listele de vot pentru alegerile de la anul. Recunostinta in politica e un lucru rar.
cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO