Opinii

BACALAUREAT 2011: Rezultatele la bac-momentul adevărului, realitatea din sistem, vremea scadenţei

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax

04.07.2011, 10:28 637

Examenul de bacalaureat a adus în prim plan o situaţiedramatică a şcolii româneşti - supravieţuirea prin fraudă.Profesorii umiliţi din cauza salariilor închideau ochii lafurtişagurile de la examene, elevii prefereau fiţuicile de peinternet decât să înveţe, iar acum a venit vremea scadenţei.

Ani de zile, promovabilitate la bacalaureat de peste 80% înmulte judeţe, bătând chiar 90% în altele, era considerată motiv defală pentru dascăli. Din când în când, câte un ministru promitea căva analiza şcolile în care nu a promovat niciun elev şi pe cele curezultate foarte bune. Analizele fie rămâneau la nivel declarativ,fie erau făcute de ochii lumii, pentru că fruntaşii rămâneaufruntaşi, iar codaşii la fel.

Rezultatele la testele internaţionale de scris şi de citit, undeRomânia ocupa un loc foarte slab, puteau fi pentru autorităţi unprim semnal de alarmă asupra faptului că ceva este în neregulă însistem.

Iată că, în 2011, înainte de contestaţii apare o situaţie unicăîn istoria postdecembristă a României: mai puţin de jumătate dinnumărul celor care au participat la examen au promovat, mai precisdoar 44,47%, iar 661 de candidaţi au fost eliminaţi pentru că aufost prinşi copiind. Autorităţile nu se pot mândri cu acestrezultat, în schimb au făcut un pas mare pentru oprirea fraudei.Adică, pentru prima dată, profesorii şi-au făcut datoria, au fostfoarte exigenţi, iar elevii nu au mai putut copia, spun cei maimulţi inspectori şcolari.

Chiar dacă pare ireal, chiar dacă ne este ruşine, aceasta estesituaţia. De fapt, de ce s-a ajuns aici? În primul rând pentru cămodelele promovate timp de 20 de ani sunt, de cele mai multe ori,personaje care au reuşit în viaţă uşor, dând şpagă, înşelând,mergând cu ceva furtişaguri. În acest sistem s-a dezvoltat şi mareaindustrie a diplomelor de studii. Iar astăzi avem cele mai slaberezultate la bacalaureat, doar 44,47% promovaţi, înainte decontestaţii, sunt de părere mulţi profesori.

"A venit vremea scadenţei, pentru că am ignorat 20 de aniînvăţământul. E momentul adevărului, asta e de fapt realitatea. Eraimposibil să avem procente de 80 sau 90 la sută. Ne minţeam întrenoi", a afirmat Liliana Romaniuc, şeful Inspectoratului ŞcolarJudeţean Iaşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO