Opinii

ASF-ul ar trebui să intervină pentru prelungirea termenului de depunere a Cererilor de plată(Anexa 10) în cazul falimentului City Insurance, întrucât în piaţă au mai rămas păgubiţi în afara posibilităţii obţinerii unei despăgubiri

Opinie Băcanu Gheorghe

ASF-ul ar trebui să intervină pentru prelungirea...

Autor: Băcanu Gheorghe

25.10.2022, 09:57 194

ASF-ul se dovedeşte insensibilă la problemele, cauzate de falimentul City Insurance, care au rămas nerezolvate  în piaţa asigurărilor. Dupa  ce a făcut  o supraveghere flască, demnă de cascadorii râsului, când, cică, li se băga sub nas nişte extrase de conturi cu bani ireali deţinuţi de societatea falimentară, acum se vrea dură exact cu cei pe care trebuia să-i protejeze, adică cu păgubiţii. Iar organele statului au tăcut complice  la acestă golăneală de supraveghere a pieţei asigurărilor.

Campania de aducere la cunoştinţă a perioadei de  prescriere a dosarelor de daună nu a fost îndeajuns de mediatizată. Legiuitorul a scurtat perioada de prescriere a unui dosar CASCO în cazul falimentului de la 24 de luni(într-un caz general) la 3  luni, adică de 8 ori. În cazul unui dosar RCA această perioadă a fost scurtată de 12 ori(un dosar  RCA se prescrie dupa 36 de luni în legea generală). Este o îngrădire şi o limitare  a drepturilor asiguraţilor, care nu au nicio vina pentru falimentul asiguratorului.

Pe fiecare Nota de constatare emisa de FGA trebuia prevazut în mod expres teremenul de prescripţie al dosarului. Mulţi pagubiti au tratat dauna ca fiind sub imperativul legii  generale  a asigurărilor. Criza din piaţa asigurarilor se adauga mix-ului de crize existent la ora actuală.

Legea 132/2015,referitoare la această spetă,  modificată prin OUG publicată în Monitorul Oficial al României în data de 24 septembrie 2021 poate fi contestată la Curtea Constitutională prin  încheiere a unei instanţe judecătoreşti sau  prin excepţiile de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului.

Probabil, la finalul acestui faliment, se vor lăuda cu economiile făcute la Fondul de Garantare a  Asiguraţilor, dar toate acestea făcute pe spatele pagubiţilor care nu au reuşit să-şi depună actele în timpul scurtei perioade pe  care au avut-o la dispoziţie(20 aprilie-20 iulie). Este unanim ştiut că în faţa unei instanţe niciun păgubit nu poate caştiga, dacă  a depăşit termenul de prescripţie.Deci singura soluţie este prelungirea termenului de prescripţie.

În cazul în care nu se va prelungi acest termen perdanţii vor fi pagubiţii şi service-urile care nu s-au încadrat în acest termen. Câştigătorul  va fi FGA care va rămâne cu mai  mulţi bani în cont.

Fondul de Grantare a Asiguraţilor a fost conceput pentru a proteja asiguraţi, şi nu pentru a-i priva de o potenţială despăgubire , prevalându-se de nişte termene înghesuite de soluţionare a daunelor. FGA trebuie să fie un consultant  şi un protector pentru fiecare păgubit preluat de la societatea falimentară.

Practica prevazută de legiuitor de trimiterea, în avans, a Cererilor de Plata “în alb”,fără ca auto să fie reparat, ridică şi probleme de natură juridică.

O prelungire de 5-6 luni a termenului de depunere a Cererilor de plata  ar  avea un caracter reparatoriu pentru cei rămaşi cu pagube, după falimentul  City Insurance.

 

Băcanu Gheorghe este inginer auto.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO