Opinii

Bogdan Barbu, Deloitte România: Producţia de anvelope, cu contribuţie semnificativă în exportul României, vizată de regulamentul UE privind produsele din defrişări

Bogdan Barbu, Partener, Preţuri de Transfer, şi Lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul Auto, Deloitte România

Bogdan Barbu, Partener, Preţuri de Transfer, şi Lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul Auto, Deloitte România

25.03.2025, 11:43 155

Regulamentul Comisiei Europene privind produsele provenite din defrişări (European Union Deforestation Regulation - EUDR), care interzice comercializarea unor astfel de mărfuri în spaţiul comunitar, dar şi exportul acestora către alte pieţe, va intra în vigoare la 31 decembrie 2025. Termenul a fost amânat cu un an, astfel că cei implicaţi în operaţiuni cu produsele vizate au la dispoziţie o perioadă suplimentară de timp să se pregătească pentru conformare, aspect benefic, având în vedere complexitatea procedurilor pe care le impune reglementarea. În România, pe lângă alte domenii cum ar fi zona de retail, este anticipat un impact semnificativ asupra industriei auto, în special producţia de anvelope din cauciuc.

Regulamentul prevede o serie de obligaţii de verificare şi de raportare pentru operatorii şi comercianţii din lanţul de aprovizionare, din care să rezulte că au întreprins toate demersurile necesare („diligenţe”) pentru a se asigura că produsele recepţionate nu provin din zone defrişate. Dacă provenienţa din astfel de zone se confirmă, companiile implicate trebuie să evite introducerea produselor pe piaţă. În caz contrar, riscă sancţiuni consistente, care pot depăşi 4% din cifra de afaceri totală anuală, la care se adaugă confiscarea produselor sau a veniturilor obţinute din vânzarea acestora, excluderea companiei în cauză de la achiziţiile publice şi de la finanţarea de stat, interdicţii privind importul şi exportul produselor etc.

Printre produsele vizate de regulament se numără cafeaua, cacao, uleiul de palmier, soia, lemnul şi produsele obţinute din acestea, dar şi cauciucul şi produsele obţinute din acesta, extrase de pe terenuri care au fost defrişate după data de 31 decembrie 2020.

 

Paşii necesari pentru conformarea la EUDR

În România, este de aşteptat ca regulamentul EUDR să aibă impact semnificativ, aşadar, în operaţiunile cu produse din cauciuc (domeniu care contribuie semnificativ la exporturile României - 3,6 miliarde de dolari în 2023), mai exact asupra producţiei de anvelope din cauciuc, unde ţara noastră se remarcă la nivel mondial. În 2023, România a avut exporturi totale de anvelope din cauciuc de peste 2,5 miliarde de dolari şi a urcat pe locul 12 în clasamentul celor mai mari exportatori de profil din lume, de pe locul 14 în anul anterior, conform portalului World’s Top Exports. Mai mult, ţara noastră este menţionată printre statele cu cele mai rapide creşteri ale exporturilor de anvelope în 2023 faţă de 2022, cu un avans de 13%, alături de Spania (Ă29,7%), China continentală (Ă13%) şi Vietnam (Ă9,9%).

Totodată, România are al şaptelea excedent comercial din lume la această categorie de produse (diferenţa dintre exporturile şi importurile de anvelope), respectiv 1,7 miliarde de dolari în 2023 (în creştere cu 17% faţă de anul anterior), evoluţie remarcabilă în condiţiile în care ţara noastră înregistrează deficit comercial semnificativ în mod constant.

Iar performanţa ţării noastre în domeniu este pe cale să se îmbunătăţească, având în vedere că, în 2024, un jucător din domeniu şi-a extins capacitatea de producţie, iar altul nou intrat pe piaţă a inaugurat o fabrică construită de la zero. Aşadar, există şanse ca România să intre, în 2025, în top zece cei mai mari exportatori de anvelope de cauciuc din lume.

Pentru ca acest potenţial să poată fi maximizat, companiile din domeniu trebuie să se pregătească din timp pentru conformarea la regulamentul EUDR, astfel încât diligenţele necesare în acest proces să nu genereze distorsiuni în activitatea de bază.

În acest scop, comercianţii trebuie să îşi dezvolte procedurile necesare pentru întocmirea declaraţiei de diligenţă, din care să reiasă că au verificat provenienţa produselor şi care să conţină, printre altele, descrierea produsului, cantitatea, ţara de origine, localizarea geografică a parcelelor de teren de unde au fost obţinute produsele, datele de identificare a furnizorului, precum şi măsuri de evaluare a riscurilor ca produsele să fie neconforme. Declaraţia de diligenţă va fi depusă într-un portal dedicat al Comisiei Europene. Ulterior, operatorii trebuie să prezinte anual rapoarte publice (accesibile pe internet) cu privire la sistemul lor de diligenţă, respectiv de verificare a provenienţei produselor, şi măsurile adoptate pentru respectarea obligaţiilor aferente.

În concluzie, este vorba de un regulament care impune operatorilor vizaţi verificări complexe, pe întregul lanţ de aprovizionare/producţie, pentru a demonstra că mărfurile introduse de ei pe piaţă nu provin sau nu au în componenţă produse provenite din defrişări. Astfel, societăţile trebuie să îşi analizeze cu atenţie portofoliul de produse, pentru a stabili dacă intră sub incidenţa EUDR, şi, dacă da, să demareze cât mai repede procedurile de conformare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels