Opinii

Bogdan Patriniche, bancher: Ce însemnă Brexitul pentru un român din Londra şi ce impact va avea asupra tuturor românilor?

Bogdan Patriniche, bancher: Ce însemnă Brexitul pentru...

Autor: Bogdan Patriniche

24.12.2019, 00:00 4264

In 27 iunie 2007, cu 6 saptamini inainte de declansarea crizei financiare din 2007 - 2008, Profesorul Dani Rodrik de la Harvard enunta pe blog-ul sau “inevitabila trilema a economiei mondiale”. Trilema profesorului Rodrik este urmatoarea: democratia, suveranitatea nationala si globalizarea nu pot co-exista independent, simultan, complet si in egala masura. Putem avea doar o combinatie de 2 dintre aceste elemente complet si al treilea element intr-o doza mai mica, dar nu toate 3 de odata complet.

Votind pentru Brexit in 2016 si in 2019, poporul englez (irlandezii si scotienii au votat diametral opus englezilor) a votat pentru suveranitate nationala si démocratie si pentru mai putina globalizare. Probabil in UK vom aveam mai putin comert cu servicii si bunuri, o compresie a exportului si imigratiei si un grad mai mare de “auto-suficienta” alimentara britanica.

Cit se va comprima GDP-ul britanic in urmatorii 10 ani este greu de spus dar estimarile specialistior se situeaza intre 2 – 10% minus. Contra - exemplele ca sa folosim trilema lui Dani Rodrik, sint China, Singapore, Taiwan, Korea, Singapore unde globalizarea si statul suveran sint puternice si democratia schioapata in timp ce Uniunea Europeana este exemplul in care democratia si globalizarea sint puternice in detrimentul statului national cu nuantele kantiene ale istoriei europene post-belice in care democratia ramine extrem de puternica.

Alegerea englezilor nu ar fi fost realizata daca nu ar fi existat 3 alte ingrediente specific britanice. Primul element este sistem electoral “first past the post” care favorizeaza partidele mari si concentrarea de voturi. Cu 2.9% din voturi dar concentrate in Scotia, partidul national scotian obtine 7.5% din deputati in Camera Comunelor in timp ce liberal democratii cu 11% din voturi dar dispersate national obtin numai 1.7% din deputatii din Camera.

Al doilea element, consecinta sistemul “first past the post” este ca partidele migreza catre pozitii electorale mult diferite de pozitiiile lor istorice fara insa ca sa-si schimbe numele. Ceea ce este inselator insidios. Partidul conservator este astazi mai aproape de Liga Nord din Italia sau Frontul National din Franta decit era acum 10 ani cind era european si globalist. Un Front National ca partid nou infiintat in Anglia nu ar avea nici o sansa electorala. Deghizat insa in Tory ca partid istoric, conservatorii Front National sau Liga Nord (suveranisti, anti-europeni, anti-imigratie) cistiga alegeri. Partidul Laburist este astazi mai aprope de Die Linke din Germania, Podemos din Spania sau La France Insoumise din Franta. Si Concervatorii si Laburistii au elemente comune cu Cinque Stelle. Partidul Laburist de astazi nu are nimic din partidul modern social democrat al lui Tony Blair. La fel, un Podemos in Anglia nu poate apare dar deghizat ca partidul laburist intrat intr-o deriva trotskista se poate. Pentru ca toate partidele noi sint dezavantajate de sistemul “first past the post” partidele vechi migreza spre pozitii care acum 10 ani erau inimaginabile si pot obtine voturi de la votanti lipsiti de optiuni reale de alegere sau amagiti de nume familiare de partide care practica alta ideologie decit cea practica pina acum 10 ani.

Al treilea element este leadership-ul politic din ce in ce mai modest. Boris Johnson, poltron si cabotin este mai aprope de Beppe Grillo decit de Sir Alec Douglas – Hume sau Harold Macmillan, ultimii doi “old etonians” ca si Boris Johnson.  Jeremy Corbyn este un Hugo Chavez sau Subcomandante Marcos englez, tovaras de drum cu o stanga care nu mai exista nici macar in Belarus. Cu asemenea lideri, englezii au votat in 2019, ca si noi romanii de atitea ori, adica cu “raul cel mai mic”. 

Geostrategic Anglia se va apropia de Statele Unite si implicit se va indeparta de Uniunea Europeana, Russia si China. Ramine de vazut cit se va contracta economia britanica din cauza unui acord “Canada++” sau dintr-un hard Brexit, pe baze WTO. Reformele economice anuntate de Dominic Cummings, consilierul lui Boris Johnson, suna ca sfaturile Bancii Mondiale date Argentinei, Braziliei sau Tailandei adica solutii care sigur nu merg dar genereaza costuri si iluzia actiunii politice. Imigratia in Anglia va fi pe puncte ca in Australia; sa speram ca doctorii, surorile medicale si inginerii straini vor avea ponderi mari in scorul de imigratie ca sa continue sa vina in Anglia si sa permita functionarea NHS-ului. E foarte posibil ca UK sa se destrame si Scotia si Irlanda sa redevina independente si de ce nu membre EU.

Se incheie 420 de ani de globalizare promovata de Anglia, tara in care soarele nu apunea niciodata. La 31 Dec. 1600, regina Elisabeta 1 semna decretul regal de infiintare a Companiei Indiilor de Est. Pe 12 Dec. 2019, poporul englez a ales sa ramina pe insula si sa faca comert international pe baze bilaterale asa cum facea inainte de Henric al 8lea. Pentru noi, europeni si romani care continuam sa traim si in Anglia, nu ne ramine decit sa urmam sfatul propagandei britanice din al 2lea razboi mondial “keep calm and carry on”.

Bogdan Patriniche este Director la Romanian Education Trust

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO