Da, aţi auzit bine, era într-o debara, în 2002 când am instalat personal conexiunea la Internet a actualului SICAL, SEAP şi iniţial SLE (Sistemul de Licitaţii Electronice).
Ţin minte că atunci când am intrat în clădirea actualului Minister al Digitalizării din faţa Casei Poporului am fost iniţial impresionat de clădirea grandioasă. M-am gândit că urma să văd şi un Data Center bine pus la punct şi aveam ceva emoţii.
Am urcat undeva la etajul 2, dacă îmi aduc bine aminte, am avansat pe holurile mari şi uşile grele şi anticipaţia mi-a fost întreruptă brusc de realitate, la un moment dat în spatele unei uşi de lemn care scârţâia îngrozitor mi-a fost prezentată o… debara în care se afla serverul ce găzduia sistemul de licitaţii ce urma să transparentizeze achiziţiile locale, proiect ce va să fie lansat cu mare tămtam de guvernul Năstase.
Un server de o asemenea importanţă are nevoie de o administrare profesionistă.
Mi-au izbucnit toate părerile tehnice posibile, dar toate erau imediat înăbuşite de specialiştii ITC, MCTI şi AAP. Aer condiţionat? Clădirea asta nu are nevoie, se autoclimatizează, şi vara şi iarna e temperatură constantă. Tensiune redundantă şi UPS? Nu e nevoie, nu a căzut niciodată curentul! Sistem de stingere? Nu am văzut calculatoare care să ia foc! Conexiune la Internet? Da, asta da, să mai aducem încă una, a fost singura concesie.
De aceea, această întrerupere de lungă durată a unor sisteme de bază pentru e-guvernanţă nu mă miră acum, având în vedere ce am văzut atunci şi mai ales nonşalanţa arătată şi comunicată de actualul ministru al digitalizării, economiei, antreprenoriatului şi turismului când declară că e normal ca aceste lucruri să se întâmple cel puţin până la apariţia noului Cloud Guvernamental. Nu, nu este normal, domnule Ministru.
Este cu totul anormal ca o pană de curent să provoace un asemenea haos!!
Sigur că o problemă poate apărea oricând, dar să aibă un asemenea impact nu este chiar normalul! Asta îmi spune că aici NU este vorba doar despre o problemă tehnică, ci despre un eşec de management în administrarea sistemelor critice pentru funcţionarea statului.
Marţi am fost cu mama la un medic, am încercat de zeci de ori să accesez pagina asiguratului CNAS. Nu este normal ca atâţia oameni să fie afectaţi.
Toate aceste situaţii de întrerupere pot fi evitate.
Regula cea mai de bază spune că o întrerupere de tensiune nu trebuie să ajungă la echipamente, şi acest lucru este asigurat cu alimentare din două surse, GENERATOR şi un sistem de UPS-uri, eventual redundante.
Orice sistem critic de acest tip are o arhitectură distribuită, cu redundanţă la nivel de baze de date şi aplicaţii şi datele se replică în altă locaţie.
Un backup funcţional şi bine pus la punct ar fi permis reluarea operaţiunilor în cazul unei defecţiuni majore. Acesta trebuie şi testat periodic prin proceduri de failover controlate, astfel încât să fie garantată funcţionalitatea sa în condiţii reale.
Un sistem critic trebuie verificat constant pentru a identifica posibile puncte slabe şi nu în ultimul rând, dacă un dezastru apare, trebuie iniţiat managementul incidentelor şi planul de continuitate a activităţii, echipele responsabile trebuie să aibă protocoale clare de reacţie, timpi de intervenţie definiţi şi un proces de escaladare eficient.
Tehnologia trebuie să fie mereu funcţională, altfel devine o vulnerabilitate care ne afectează pe toţi.
Serviciile pentru cetăţeni sunt platforme critice, de a căror funcţionare depinde dezvoltarea României prin depunerea ofertelor la licitaţii în sistemul e-licitatie.ro şi sănătatea oamenilor prin sistemul CNAS.
Nici nu vreau să mă gândesc ce se putea întâmpla dacă o asemenea întrerupere ar fi fost generată la o companie privată. Cel mai probabil că firma de mentenanţă şi suport IT nu ar fi lăsat ca acest lucru să se întâmple, dar dacă ar fi generat o asemenea situaţie ar fi fost a doua zi înlocuită.
ITC este Institutul de Tehnică de Calcul, MCTI este Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (denumire din 2002) şi AAP, Agenţia pentru Achiziţii Publice, actualul ANAP.
SEAP este Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.