Opinii

Ca să-l demită pe Băsescu, Guvernul trebuie să “taie” din listele electorale 1,3 mil. cetăţeni. Dacă îi va tăia, chiar cu dreptatea în vârful pixului, cine îl va crede pe Ponta?

Ca să-l demită pe Băsescu, Guvernul trebuie să...

Autor: Iulian Anghel

02.08.2012, 19:48 6300

Decizia Curţii Constituţionale ar putea părea, în alte condiţii, un lucru normal, dar în România de astăzi, este o nebunie curată. Guvernul este chemat acum, cum a cerut Curtea, să "perieze" listele electorale, să le refacă. Să spună care este situaţia corectă şi concretă.

Contestaţiile USL depuse la Curte pun, între altele, în discuţie prezenţa pe liste a 18,2 mil. cetăţeni, opinând că ei ar fi mai puţini. Pentru a fi "'atât de puţini", pe cât şi-ar dori USL, astfel încât Traian Băsescu să fie demis în urma atingerii pragului de prezenţă obligatoriu (adică 8,45 mil. cetăţeni care au venit duminică la vot să însemne 50% plus unul dintre cei cuprinşi în listele electorale), este nevoie să "tai" de pe liste exact 1.374.357 cetăţeni.

Dacă, de ani de zile, pe listele electorale nu s-a făcut curat, cum se poate face în mai puţin de o lună?

Dacă, presupunând că primăriile fac "curat" în liste - şi elimină pe drept 1,3 milioane de oameni - şi, apoi, le trimit "bune" Ministerului Administraţiei, câţi vor crede - în afară de simpatizanţii USL - că această curăţenie este "pe bune"? Când majoritatea administraţiilor locale sunt dominate de USL, iar Guvernul este al USL? Cine va crede că un preşedinte a fost demis în urma unui proces corect de evaluare post-factum? Preşedintele Comisiei Europene, Durao Barroso? Parlamentul European? Presa străină?

Nimeni nu-şi va pune întrebările de bun simţ: Cum organizezi un scrutin, înaintând nişte liste electorale către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru ca să vii, apoi, şi să-ţi conteşti tu, la Curtea Constituţională, propriile liste? De ce nu a cerut USL Ministerului Administraţiei şi Internelor listele bune înainte de referendum, ştiind că vom avea prag obligatoriu de prezenţă? Şi de ce s-a plâns Curţii pentru ca instanţa de contencios constituţional să ceară apoi Guvernului listele corecte? Nu este Guvernul USL?

Şi, dacă de pe liste nu se va putea "tăia" 1,3 milioane de cetăţeni cu drepturi electorale astfel încât Traian Băsescu să fie demis, cine va răspunde pentru faptul că nebunia politică a fost prelungită cu încă 40 de zile, când putea fi închisă astăzi? Sau măcar puteam spera că va fi închisă?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO