Opinii

Caraghiosul domn Stolojan

Caraghiosul domn Stolojan

Autor: Iulian Anghel

22.01.2012, 16:09 3152

"Prognoza Băncii Mondiale pentru anul 2012 este că zona euro va intra în recesiune. Ţările în curs de dezvoltare, inclusiv România, trebuie să se pregătească şi pentru mai rău. Piaţa financiară europeana este blocata la ora actuala, din punctul de vedere al pieţei obligaţiunilor, de unde se împrumută guvernele, şi din punctul de vedere al pieţei interbancare, de unde se împrumută băncile, din cauza lipsei de încredere" Vai!

Analiza domnului Theodor Stolojan este cât se poate de adâncă. Şi trebuia neapărat organizată duminica o conferinţă de presă pentru ca domnul Stolojan să ne împărtăşească ideile domniei sale.

"Din cauza lipsei de încredere..." Vai.

PDL l-a scos la înaintare pe Theodor Stolojan, fost premier al lui Ion Iliescu, fostă propunere pentru candidatura la preşedinţie, în 2004, fostă propunere pentru poziţia de prim ministru, la finele lui 2008.

De ce? Pentru că are o imagine bună. Şi pentru a transmite, de pe piedestalul pe care îl menţine cota de încredere că alegerile anticipate nu sunt bune pentru că destabilizează, că "în curând", eforturile Guvernului se vor reflecta în nivelul de trai, că mai este nevoie de puţintică răbdare.

Nu este domnule Stolojan o contradicţie între frazele dumneavoastră "ţările în curs de dezvoltare, înclusiv România trebuie să se pregătească şi pentru ce este mai rău" şi "apreciez deosebit eforturile făcute de români pentru a repune România pe un drum normal. Aceste eforturi încep să dea roade şi se vor resimţi curând şi la nivelul de trai"?

În cazul în care cariera politică a lui Emil Boc este terminată cu aceste proteste sau va fi terminată odată cu mandatul său, este pentru că Theodor Stolojan nu şi-a asumat nimic, aproape niciodată. În 2004 s-a retras din cursa prezidenţială. Îmi place să cred că a avut într-adevăr o problemă de sănătate şi nu este nicun reproş în ceea ce am spus, este doar o reamintire a datelor. Dar la finele lui 2008 a fost desemnat să conducă Guvernul. Şi s-a retras spre stupoarea generală după câteva zile. Dl. Stolojan nu şi-a permis să-şi şifoneze imaginea publică într-o luptă în care se ştia că va fi grea, nu mai vorbeam de semnele crizei, ci de criză în toată spendoarea ei.

A trebuit să vină Emil Boc de la Cluj şi să accepte compromisul cu PSD pentru guvernare, compromis pe care Stolojan nu l-a acceptat. Citez din memorie. "Nu puteam să-mi pun în practică programul. Eram controlat de lideri politici". Dar ce este domnule Stolojan politica şi viaţa până la urmă altceva decât un şir de compromisuri? Iar dumneavoastră cine sunteţi? Claudia Schiffer?

Emil Boc putea bine-mersi să stea 10 mandate în fotoliul de primar al Clujului şi poate ar fi fost mai bine pentru că nu am fi avut un caz Sorin Apostu acum.

Nu ştiu, dar mă gândesc: poate nu am fi avut nici protestele pentru că dumneavoastră aveaţi o imagine de economist calculat şi om cinstit. Emil Boc nu a avut decât o imagine bună, foarte bună chiar, dacă mă gândesc la maniera categorică în care a câştigal al doilea mandat de primar al Clujului.

Cu ce ne-am ales? Emil Boc a făcut, fără discuţie şi greşeli. Dar măcar a făcut ceva. Şi-a asumat, şi îi dau dreptate aici, riscul de a-şi distruge cariera politică. Măcar din punctul ăsta de vedere a reuşit. Dar dumneavoastră ce v-aţi asumat?

Ce veniţi să spuneţi acum? "Staţi în casă pentru că situaţia internaţională este gravă?"

"Tovarăşi, situaţia internaţională este gravă!"

Citatul de mai sus (din memorie) este din Ilf şi Petrov, iar povestea este următoarea: un şef de partid (comunist) inaugura o staţie de tramvai, dacă îmi amintesc bine, dar nu vorbea despre tramvai sau despre staţie, ci despre situaţia internaţională.

Despre ce vorbim domnule Stolojan de fapt? Despre România cea de acum sau despre situaţia internaţională? Despre faptul că trebuie să ne ne pregătim "de ce este mai rău" sau că "eforturi încep să dea roade şi se vor resimţi curând şi la nivelul de trai"? Ce înseamnă "în curând" domnule Stolojan? Sfârşitul lumii?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO