Opinii

Câtă onoare are ministrul Botiş, pasibil de închisoare de până la cinci ani?

Câtă onoare are ministrul Botiş, pasibil de închisoare de până la cinci ani?

Autor: Iulian Anghel

27.04.2011, 15:07 97

Când, înainte de Paşti şi-adat demisia din Guvern, fostul ministru Ioan Botiş a susţinut căeste "o demisie de onoare". Nu s-ar şi aflat, susţinea el, înconflict de interese atunci când, prin ministerul în fruntea căruiase afla, un ONG la lucra lucra soţia sa a primit 500.000 de eurofinanţare europeană, dar, pentru a stinge scandalul îşi dă demisiade onoare. Proiectul care a primit finanţarea se numeşte şi el"Şansa la demnitate". Aşadar, onorare şi demnitate de 500.000 deeuro.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a stabilitcu totul altceva decât susţine Botiş şi a sesizat DepartamentulNaţional Anticorupţie (DNA). Potrivit ANI, ministrul s-a aflat înconflict de interese, iar procurorii trebuie să cerceteze cazul.Fostul ministru este pasibil de o pedeapsă cu închisoare de la şaseluni la cinci ani, potrivit Codului Penal. Iată articolul din Codîn baza căruia Botiş ar putea ajunge la închisoare: "Faptafuncţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor deserviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea uneidecizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folosmaterial pentru sine, soţul său, o rudă până la gradul II inclusiv,sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturicomerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia abeneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură,se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 anişiinterzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe duratămaximă".

Chiar şi soţia ministrului, Ligia, trebuiecercetată pentru corupţie, susţine ANI.

Botiş este însă şi deputat. Fiind deputat, poatefi trimis în judecată doar cu încuviinţarea CamereiDeputaţilor.

Iată articolul din legea responsabilităţiiministeriale care îl apără: "După începerea urmăririi penalemembrul Guvernului care este şi deputat sau senator poate fireţinut, arestat, percheziţionat sau trimis în judecata numai cuîncuviintarea Camerei din care face parte (...) Punerea suburmărire penala a foştilor membri ai Guvernului (care sunt şiparlamentari - n.n.) pentru infracţiunile săvârşite în exercitiulfuncţiei lor se face potrivit normelor de procedură din prezentalege". Cu alte cuvânte, Botiş este apărat de legearesponsabilităţii ministeriale chiar dacă nu mai este ministru.Legea responsabilităţii care nu-i proteja pe foştii miniştri a fostmodificată în sensul de mai sus în 2007 când Adrian Năstase, fostulpremier, a fost trimis în judecată în dosarul Zambaccian şi ainvocat imunitate ca fost membru al Guvernului într-o sesizare laCurtea Constituţională. Botiş, ca deputat este a doua oară apăratde regulamentul Camerei: "Deputaţii pot fi urmăriţi şi trimişi înjudecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cuopiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu potfi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţareaCamerei Deputaţilor, după ascultarea lor". Cu alte cuvinte, Botişpoate fi urmărit penal ca simplu deputat, dar nu poate fi trimis înjudecată ca fost ministru (şi nici cercetat penal), fărăîncuviinţarea Camerei Deputaţilor. Portiţa a fost folosită cusucces şi de fostul ministru al tineretului Monica Ridzi, Cameratergiversând luni de zile cererea DNA de începere a cercetăriipenale şi a trimiterii ei în judecată. Până la urmă deputata a fosttrimisă în judecată, dar colegii ei nu au aprobat şi percheziţiacerută de procurori şi nici extinderea anchetei.

Pentru ca lucrurile să fie mai limpezi şilucrurile să se lămurească repede, Botiş ar putea face un gest deonoare, cum spune el, dându-şi demisia şi din Parlament - caz încare nu mai este nevoie de o pronunţare a Legislativului în cazulsău. Ce va face el? Dacă tot se consideră nevinovat şi invocăonoarea sa acesta ar fi drumul cel mai drept pentru a şi-o proba.Doar că în Parlament astfel de gesturi sunt rare. Traian Băsescuşi-a dat demisia din Parlament când era cercetat în dosarul Flota.A mai făcut-o şi fostul ministru al transporturilor, Miron Mitrea,dar cu puţină vreme înaintea alegerilor legislative şi doar pentrua câştiga un nou mandat şi, odată cu el, o nouă imunitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO