Opinii

Ce aş întreba eu CSAT despre criza din sănatate

Ce aş întreba eu CSAT despre criza din sănatate

Autor: Dragos Damian

27.05.2016, 14:58 287

Nu cred ca criza dezinfectantilor este o problema de CSAT. De altfel, chiar daca opinia publica priveste cu sufletul la gura filmul cu spioni de la TV,  orice copil de gradinita stie deja ca sistemul sanitar este prada coruptiei endemice si neglijentei si nepasarii celor responsabili. Aceleasi tipuri de crize, uneori create artificial, exista de multa vreme: criza incubatoarelor, criza cardului de sanatate, criza hepatitei, criza vaccinurilor, criza materialelor sanitare, criza medicamentelor esentiale.

Am batut la multe usi ale autoritatilor in ultimii 5-6 ani atragand atentia asupra declinului si riscurilor industriei locale de medicamente, indiferent de capital.

Mi s-a spus ca ma gandesc doar la profit (….ca si cand ceilalti furnizori ai sistemului sanitar ar lucra pe baza de voluntariat…). Sau pur si simplu nu am fost ascultat sau in varianta cea mai buna, privit cu ingaduinta de responsabilii care conduceau sanatatea.

Chiar ma intereseaza, atat ca si contribuabil cat si ca beneficiar al sistemului de sanatate (si fara a fi captiv al acestuia), ca acesta sa isi revina. Dar in final, nu conteaza ce spune un reprezentant al industriei, ci ceea ce se intampla cu pacientii in prezent, si asta este evident. In fond, “Reteaua citostaticelor” a actualului Ministru al Sanatatii a fost infiintata ca sa aduca in tara medicamente esentiale, care au disparut datorita lipsei de coerenta si viziune in guvernarea din Sanatate.

Asa ca, daca tot s-a decis ca sanatatea sa intre pe ordinea de zi in CSAT, m-am gandit sa astern pe hartie o serie de intrebari pe care le-as pune CSAT, pe care eu mi le pun deseori, si care in final converg spre o intrebare  suzerana: doreste Romania sa mai aiba fabrici de medicamente si materiale sanitare, sau isi asuma dependenta de importuri? Pentru ca oricare ar fi directia de urmat, este necesara o strategie a medicamentului, altfel pot aparea riscuri mai mari.

1.     Cine are interesul sa inchida fabricile de medicamente si materiale sanitare din Romania?

-         Daca autoritatile stiu ca in ultimii 10 anii utilizarea medicamentelor din productie interna a scazut de la 40% la 25%?

-         Cine are de castigat din inchiderea “Cantacuzino” (care a mai fost prin CSAT) si “Sanevit”?

-         Cine si de ce vrea sa discrediteze Antibiotice SA, care este producator strategic?

-         De ce industria farmaceutica nu mai figureaza pe lista domeniilor strategice de competitivitate, desi a fost introdusa de Guvernul Ponta (HG 775/2105)?

-         De ce refuza autoritatile de resort sa se intalneasca cu producatorii locali de medicamente, desi se intalnesc in numeroase forumuri cu cei internationali?

-         Daca Romania este pregatita sa faca fata in caz de forta majora, dat fiind gradul inalt de dependenta de importuri in domeniul medicamentelor si parafarmaceuticelor?

-         Cine blocheaza elaborarea unei strategii nationale a medicamentului, care exista si in perioada comunista?

2.     Cine are interesul sa blocheze intiativele parlamentare cu privire la taxa clawback? (supra-taxarea producatorilor de medicamente?

-         Cine a introdus aceasta taxa si de ce nu s-a dorit corectarea ei, avand in vedere ca a dus la disparitia a peste 2000 de medicamente accesibile in ultimii 5 ani?

-         De ce CNAS nu face publice volumele medicamentelor si sumele colectate din taxa?

-         Daca se stie ca taxa clawback este cauza disparitiei citostaticelor si a altor medicamente esentiale, care au fost aduse in tara prin reteaua coordonata de actualul Ministru al Sanatatii?

-         Cine blocheaza la parlament Plx 425 / 2014, care reprezinta solutia pentru mentinerea in uz a medicamentelor ieftine?

3.     Cine este in spatele campaniei anti-medicamente generice pornita in ultimele 2-3 saptamani?

-         De ce se incearca manipularea opiniei publice sustinandu-se ca medicamentele generice sunt diluate la fel ca biocidele, sau in orice caz, ca sunt de calitate inferioara (peste 450 mentionari in presa in perioada 12-13 mai)?

-         De ce in afara ANMDM nu au reactionat public si alte autoritati cand in centrul scandalului a fost adusa Antibiotice SA?

-         Cine si de ce este in spatele atacurilor din presa care tintesc in mod special medicamentele fabricate in Romania?

-         Cine are interesul de a crea panica in randul populatiei cum ca 800.000 pacienti vor ramane fara medicamente?

-         De ce nu este facuta publica lista celor 123 medicamente despre care se sustine ca ar disparea, in asa fel incat statul sa poata lua masuri?

Dragoş Damian este directorul general executiv al Terapia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO