Opinii

Ce se întâmplă într-o multinaţională care creşte mult peste piaţa globală?

Ce se întâmplă într-o multinaţională care creşte...

Autor: Dragos Damian

13.12.2016, 16:04 341

Si care din acest motiv este in lumina reflectoarelor, laudata si invidiata de piete, mediul de afaceri si competitori.

Dar care surprinzator si contrar propriei performante, nu plateste dividende, nu realizeaza planul de investitii aprobat, nu cheltuieste banii bugetati si nu creste salariile la angajati?

Aducand ca argumente mandatul prea scurt, dinamicile imprevizibile ale pietelor, tinte pe termen lung, constrangeri pe termen scurt, schimbari in echipa de management, mostenirea grea de la conducerea anterioara, etc.

Actionarii – Bursa, investitori institutionali, investitori privati, etc, - vor cere si obtine bineinteles schimbarea Consiliului de Administratie si a Directorului General.

Si chiar si numai dupa un an, indiferent de durata mandatului initial al Consiliului de Administratie si al Directorul General.

Si cu atat mai mult cu cat fostul Consiliu de Administratie si Director General, care au plecat pe neasteptate, au lasat lucrurile cat de cat in ordine.

Si cu atat mai mult cu cat anul viitor se prognozeaza schimbari masive in dinamica globala, care sunt  vizibile si pentru ne-specialisti si care mai mult ca sigur vor transforma lumea intr-un loc de nerecunoscut.

Si cu atat mai mult cu cat organismele internationale de reglementare devin neajutorate in fata unor masuri protectioniste sau discriminatorii ale unor piete, care duc la instalarea unor bariere de intrare.

Actionarii vor angaja, dupa un proces draconic de selectie, noi directori in Consiliul de Administratie, care la randul lor vor mandata un nou Director General, care vine cu echipa lui si cu un plan de afaceri competent si realist pentru anul urmator, care urmareste dezvoltare, modernizare, competitivizare. Si mai cu seama fructificarea oportunitatilor date de cresterea din anul precedent, cu un echilibru just intre plata dividendelor, cheltuielile curente, executia investitiilor capitale si cresterea salariilor angajatilor.

Asta ar fi pe scurt povestea transpusa in limbaj de afaceri a ceea ce s-a intamplat la alegerile de duminica din Romania. Sa nu pierdem vremea prea mult si sa mergem mai departe, sperand ca 2017 va aduce cu o guvernare de stanga buna guvernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO