Opinii

Ce veţi face după ce veţi fi terminat cu Băsescu? Vă întoarceţi la “statul de drept”?

Ce veţi face după ce cadavrul lui Băsescu va fi fost sfâşiat de câini? Vă întoarceţi la “statul de drept”?

Autor: Iulian Anghel

03.07.2012, 20:10 6934

Când Dumnezeu vrea să te piardă îţi ia minţile. Asta s-a întâmplat astăzi cu USL.

Poate, odată schimbată majoritatea, USL avea dreptul să aibă şefia Camerei Deputaţilor şi a Senatului.

Dar din ce este formată această majoritatea care, acum, mătură şi ultimele fărâmituri din trupul PDL?

Din aceeaşi traseişti politici pe care s-a bazat fosta guvernare a PDL.

Când era în opoziţie, USL vitupera gaşca de derbedei politici care fugeau dintr-o parte în alta după funcţii şi bani. Acum face recurs cu mândrie la noua majoritate şi speră că poporul, încă furios, îl va mătura din scenă şi pe Traian Băsescu aşa cum a făcut cu PDL în alegerile locale.

Crin Antonescu se pregăteşte, aşa de probă, să încerce fotoliul de şef al statului, pentru că îi va lua locul lui Traian Băsescu, dacă acesta va fi suspendat.

Pentru a-l suspenda pe preşedinte, trebuie să arăţi că el a încălcat Constituţia. Dar ce încălcare a Constituţiei poate fi mai gravă decât aceea de a da în vileag plagiatul lui Victor Ponta?

Premierul s-a spălat astăzi pe mâini: nu Guvernul a cerut revocarea din funcţie a preşedinţilor celor două camere! Nu Guvernul se gândeşte să-i schimbe din funcţie pe unii dintre judecătorii Curţii Constituţionale! Nu noi dom'ne! Dar cine? Avocatul Poporului a fost revocat pentru că a sesizat Curtea Constituţională pe mai multe proiecte ale Guvernului. USL vine şi zice: nu priveau drepturile omului proiectele alea, erau pentru bunul mers al guvernării. Drept urmare, a încălcat Constituţia! Poate fi Constituţia încălcată printr-o sesizare la Curtea Constituţională? Cine să decidă? Curtea Constituţională trebuia să o facă. Dar Curtea este pe făraş, bună rea cum este, şi nu va mai avea, în curând, ce să judece. Aşa cum instituţiile care trebuia să-i judece plagiatul lui Ponta au fost puse cu botul pe labe prin decizii ale bunului plac.

Acesta este răul major făcut astăzi şi săptămâna trecută României, în întregul ei, de o putere a cărei susţinere populară majoră ar fi trebuit să pună surdină oricărei tentaţii de destabilizare a instituţiilor: a dus arbitrariul pe noi culmi, eliminând orice mediere şI judecată din calea bunului plac. De la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, de la desfiinţarea şi reorganizarea comisiilor de plagiat, de la demiterea Avocatului Poporului, până la schimbarea legii referendumului prin care Băsescu să fie demis mai uşor.

Traian Băsescu culege ce a semănat. Dar ce se va întâmpla după ce hoitul lui va fi fost sfâşiat de câini? Ne întoarcem la ale noastre şi respectăm "statul de drept"? Ne întoarcem la "dialog" şi la societatea bazată "pe respect"?

Cum crede Ponta că, în calitate de reprezentant al României la Bruxelles, va cere marilor puteri - îi va cere lui Merkel, de pildă, care tremură în faţa Curţii Constituţionale a Germaniei - să respecte România după tot ce s-a întâmplat în aceste zile?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO