Opinii

Cele 25 de locuri de muncă dintr-un sat din Dorna care îi vor pierde pe Băsescu, Boc şi Lăzăroiu. Cota unică i-a adus la putere, economia îi va îngropa

Cele 25 de locuri de muncă dintr-un sat din Dorna care îi vor pierde pe Băsescu, Boc şi Lăzăroiu

Autor: Cristian Hostiuc

29.06.2011, 19:27 6281

De mai bine de o săptămână, principalele subiecte ale claseipolitice sunt reorganizarea teritorială, propusă de preşedinteleBăsescu, faptul că regele Mihai "a comis un act de trădare" atuncicând a abdicat, temă lansată tot de preşedinte, şi mai nou"ejacularea" lui Marian Vanghelie din fruntea organizaţiei PSDBucureşti.

Toată lumea politică vorbeşte pe aceste teme pentru că nu îicostă nimic. Nici pe preşedinte, nici pe premier, nici pe miniştri,nici pe Victor Ponta, cel care vrea să fie prim-ministru după ceUSL va câştiga alegerile. Între timp, Ponta urmăreşte şi "sticlele"lui Băsescu.

La polul opus, în economie lucrurile încep să patineze.Creşterea economică, atâta cât era, zero şi ceva, se îndreaptă maidegrabă spre zero decât spre 1,5-2%. Exporturile îşi pierd dinsuflu pentru că cererea din Europa se reduce. Grecia este în stradăşi urmează un plan de austeritate, care va afecta şi comerţul cuRomânia, pentru că se reduce cererea de produse româneşti, iarbăncile greceşti de la Bucureşti îşi vor vedea liniile de finanţarede la băncile de la Atena reduse.

Iar în timp ce liderii noştri politici, atât ai puterii, cât şiai Opoziţiei, sunt ocupaţi să discute soarta României aşa la nivelgeneral, în economia de jos, aia care îi plăteşte, se închidfabrici, se restructurează şi se dau oameni afară. Francezii de laLactalis, cei care au preluat brânzeturile La Dorna, tocmai auînchis câteva fabrici din Suceava, au transferat echipamentele înPolonia, urmând să savurăm La Dorna made in Poland. 25 de oamenişi-au pierdut job-ul.

Pentru premierul Boc, care anunţă contracte noi încheiate, cusutele de mii, 25 de locuri de muncă nu înseamnă nimic. Probabil căşi pentru Ponta cele 25 de locuri sunt prea puţine pentru a le băgaîn seamă având în vedere aspiraţiile lui politice de a crea unmilion de locuri de muncă atunci când va veni la putere.

Un alt lider politic, Sebastian Lăzăroiu, discută de vreo treisăptămâni, de când lumea i se adresează cu apelativul domnuleministru, numai despre reorganizarea teritorială, relaţia cu UDMRsau faptul că filialele PDL l-au ajutat pe Ponta să ajungăpreşedintele PSD. Despre locuri de muncă nu vorbeşte nimic. 25 deslujbe, undeva în comunele din Suceava, mai mult ca sigur că nu îispun ceva. Pentru că în poziţia lui trebuie să facă politiciguvernamentale, nu să creeze locuri de muncă. Vorba aia:Albă-ca-Zăpada, celebrele cuvinte care l-au introdus în istorie peSebastian Lăzăroiu, creează locuri de muncă pe bandă rulantă.

Ieri, BNR a rămas din nou "vigilentă". După şedinţa de politicămonetară, Banca Naţională a comentat cu nişte cuvinte extrem-extremde prudente "că se remarcă semne incipiente de revigorare acreditării", asociate inclusiv continuării scăderii ratelordobânzilor. Deci reducerea dobânzii funcţionează. Asta a fostvestea bună. Vestea rea: "Cele mai recente date statistice relevămoderarea în aprilie a ritmului anual de creştere a producţieiindustriale şi a exporturilor". Şi BNR continuă menţionând că seprelungeşte "valoarea negativă a dinamicii anuale a indicatorilorrelevanţi pentru evoluţia cererii interne". În traducere liberă,consumul este la pământ şi mergând mai departe nu ne putem baza peel pentru creşterea economică aşteptată în acest an.

În comunicat, BNR spune diplomatic că urmăreşte "să conversepotenţialul de revenire a economiei pe baze sănătoase". DacăRomânia nu va avea creştere economică în acest an, nu va fi bine.Trei ani românii au îndurat discursurile politice desprenecesitatea restructurării sau reformării statului, despre faptulcă trebuie să muncească mai mult, au acceptat strângând din pumnităierile de salarii şi frica de a nu fi daţi afară. Al patruleapare prea mult, iar discursul politic al puterii s-a epuizat. Numai sunt cuvinte care să justifice încă un an pe minus.

Ponta şi Antonescu sunt în opoziţie, deci oamenii nu au de ce săarunce cu pietre în ei. În schimb, în Băsescu şi Boc au de ce sauvor avea de ce. În toată America, de un an de zile se discută numaidespre locuri de muncă. Pentru că în ciuda creşterii economicenumărul job-urilor nu a crescut. Iar de aici i se va trage luiObama. La fel se va întâmpla şi aici. De la cele 25 de locuri demuncă dintr-un sat din Suceava. Pentru că oamenii ţin minte.

Aşa cum PDL şi Traian Băsescu au venit şi au câştigat alegerileîn 2004 şi 2008/2009 pentru că oamenii şi-au adus aminte că ei auintrodus cota unică de 16%, tot aşa alegătorii îşi vor aduce amintecă pe vremea lor s-au "închis" locuri de muncă. Şi vorbaamericanilor: "All it's about economic, stupid!"

Cristian Hostiuc este Directorul Editorial alZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO