Opinii

Cele trei solutii de prim-ministru

04.11.2009, 23:30 36

Care sunt solutiile de guvernare ale celor trei lideri departide din prezent? Varianta Basescu o vedem deja de mai multiani. Este o varianta a controlului total, in care totul se joaca peo singura carte: premierul trebuie sa fie un om apropiat depresedinte, cu care sa poata colabora si pe care sa se poata baza.In varianta Basescu, executivul nostru bicefal se unifica, devenindmonolitic si subordonat total Cotrocenilor. E o varianta de tipamerican, dar fara asumarea raspunderii guvernarii de catrepresedinte in mod oficial. Daca Basescu ar ramane in frunteastatului, probabil ca o solutie pentru democratia romaneasca ar fichiar sa se impuna asumarea raspunderii de catre presedinte aactului executiv, poate chiar printr-o modificareconstitutionala.
Varianta Geoana e ceva mai neclara. Optiunile sale de guvernareoscileaza intre impunerea unui PSD-ist apropiat (din zona deinfluenta a grupurilor Vanghelie sau Hrebenciuc), intre aducereaunui tehnocrat de "sange" pesedist (Mihai Tanasescu sau FlorinGeorgescu) si acceptarea unei variante exterioare PSD (propunereaIohannis, de pilda, desi calculele arata clar ca PSD nu va fidispus sa accepte un control atat de mare asupra guvernarii dinpartea altui partid cu care intra in coalitie, mai ales daca Geoanaajunge presedinte). In PSD exista un singur comandament, similar inlinii mari cu cel al lui Basescu: se doreste control cat mai maresi cel mai important cuvant in guvernare. Experienta colaborarii cuPD-L a fost umilitoare la toate capitolele si e greu de crezut cas-ar accepta orice alta varianta. Aproape ca am crede ca Geoana arfi dispus la orice pentru a avea un cuvant major de spus inguvernare, inclusiv sa ia in calcul o noua colaborare cu Basescu,daca el va fi prim-ministru.
Varianta Antonescu este, din aceste puncte de vedere, cea mai putintransanta. Propunandu-l pe Iohannis, Antonescu a facut deja un pasinapoi, renuntand la prerogativa nominalizarii unui premier dintremembrii proprii de partid. Fiind un gest surprinzator, ne-am puteaastepta la mai multe astfel de gesturi surprinzatoare, inclusiv lanominalizarea ministrilor sau la deciziile politice. Cert e unlucru: cu Antonescu presedinte e greu de crezut ca acesta va dorisa domine actul guvernarii. Cu un grup parlamentar mai mic decatcel al PSD sau PDL, este evident ca Antonescu nu ar putea sa domineviata politica si actul executiv de o maniera similara cu Basescu.Ar fi chiar o varianta total diferita (inca nu stim daca in binesau in rau), tocmai pentru ca nu are nici formatul uman si niciinstrumentele politice similare celor pe care se bazeaza actualulpresedinte. Din acest punct de vedere, Antonescu presedinte n-ar fifoarte diferit de Sorin Oprescu presedinte, ambii optand pentru unmodel de presedinte - arbitru, care echilibreaza puterile sifunctioneaza pe un model consensualist.
Pornind de la aceste premise, trebuie sa ne gandim la care model deguvernare se potriveste cel mai bine Romaniei de azi, in timp decriza, si cu actuala configuratie parlamentara. Avem doua datefixe, oarecum contradictorii.
Prima dintre ele este aceea ca, fiind criza, cu mari probleme ininstitutii si cu lipsa de predictibilitate pentru economie sisocietate, modelul conducatorului de mana forte parte unul foarteatractiv. Se vede in sondaje. Se vede in atitudinea dominantainclusiv in presa. Romanilor inca le place un sef care sa transezelucrurile, care sa faca ordine, care sa proiecteze un traseuclar.
A doua data fixa este insa aceea ca populatia ofera, de mai bine de5 ani, doar configuratii electorale si parlamentare echilibrate. Nuse mai merge pe solutii majoritariste, nu se mai da puterea totalaunei singure grupari sau unui singur om. Dimpotriva, avem o hartapolitica tot mai echilibrata, cu doi actori mari, cu unul mijlociusi cativa mici. Aceasta configuratie s-a repetat aproape identic laultimele 4-5 alegeri, chiar daca s-a schimbat si sistemul de vot.Este o data care ne arata o eterogenitate a populatiei, diferenteclare intre categorii sociale, mai multe Romanii care convietuiesc.Or, pentru aceasta configuratie complicata, singura solutieeficienta este cea impusa de modelul european - consensualist.Parlamentarism, dialog, echilibru, arbitraj.
Alegerile de peste mai putin de 20 de zile ne vor da inca un inputdin partea populatiei. Cu siguranta, va fi din nou echilibrat.Depinde de liderul ales sa opteze pentru una sau alta dintremanierele de guvernare. Si, in functie de aceasta maniera, vom aveasau nu schimbare in viitor.

Dan Sultanescu este analist politic, coordonator alproiectului www.infopolitic.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO