Opinii

Cer ca mediul de afaceri sa nu fie culpabilizat fara dovezi, la modul general

20.03.2006, 00:00 14

De mai bine de un an coordonez activitatile care vizeaza imbunatatirea mediului de afaceri in Romania. Rezultatele sunt pozitive si, in acest sens, va prezint doar doua argumente.

In primul rand, Banca Mondiala, in Raportul din 13 septembrie 2005, apreciaza ca Romania se situeaza intre primii 12 performeri din lume in acest domeniu.

In al doilea rand, investitiile straine directe in anul 2005, respectiv 5,197 miliarde de euro, au inregistrat o crestere de 26,8% comparativ cu anul anterior.

Daca, pana la sfarsitul anului 2005, perceptia oamenilor de afaceri - si aici vorbesc despre oamenii de afaceri reprezentativi, respectiv despre companii multinationale din sectoare precum audit financiar, industrie, sectorul bancar, firme de avocatura etc. - era una pozitiva, in ultimele luni incepe sa se vehiculeze tot mai mult ideea ca Romania traieste "timpuri nebune" (Crazy Times), asemanatoare cu cele petrecute in Italia la inceputul anilor 1980, care au insemnat colapsul lumii politice italiene de pana atunci.

M-am pronuntat public, in repetate randuri, inclusiv in plenul Senatului, pentru respectarea legalitatii, pentru indeplinirea integrala, de catre toata lumea, a tuturor obligatiilor fata de stat si pentru respectul fata de autoritati, care trebuie sprijinite in activitatea lor.

In acelasi timp, m-am pronuntat public, in repetate randuri, inclusiv in plenul Senatului din nou, impotriva culpabilizarii generale si neargumentate a intregului mediu de afaceri romanesc, care a ajuns ca, in opinia publica, sa fie asimilat mediului infractional.

Semnalele primite din partea investitorilor straini sunt din ce in ce mai ingrijoratoare. Ei isi manifesta reticenta fata de per-spectiva de a investi intr-o tara in care autoritatile dau semnalul ca intreaga lume politica si intregul mediu de afaceri functioneaza in regim infractional generalizat. Or, in acest moment, mediul de afaceri romanesc are nevoie de stabilitate si de predictibilitate mai mult decat de orice altceva.

M-am pronuntat impotriva tendintei ca romanilor sa li se ofere "circ mediatic" in loc de "paine". In ceea ce priveste "painea", vedeti datele publicate de Institutul National de Statistica pentru 2005.

Constat cu stupoare ca circul mediatic nu numai ca nu se opreste, dar a devenit stil de lucru chiar si la nivelul unor autoritati publice.

Din ce in ce mai des, rezultatele oficiale ale unor controale nu mai sunt comunicate oficial celor interesati, ci sunt mai intai prezentate in presa, sub forma de comunicate.

Acest lucru este cu atat mai deranjant cu cat, uneori, informatiile prezentate in presa, care aduc mediului de afaceri grave prejudicii de imagine (si nu numai), sunt doar concluzii preliminare, rezultat al unor cercetari nefinalizate si incomplete.

Nu este normal ca reprezentatii mediului de afaceri sa afle din ziare ca sunt acuzati de te miri ce, timp in care nu li se aduce la cunostinta nicio acuzatie oficiala.

Nu este normal ca o persoana juridica ce a facut obiectul unui control sa afle rezultatele controlului din ziare de scandal, timp in care persoanei juridice respective nu i s-a comunicat oficial rezultatul controlului.

Trebuie ca autoritatile statului sa fie constiente de riscurile pe care si le asuma in fata mediului de afaceri inlocuind procedurile standard de control prin aratarea cu degetul, realizata prin comunicate de presa postate pe propriile site-uri de Internet.

In consecinta, cer autoritatilor statului sa actioneze in asa fel incat legalitatea sa fie respectata.

Cer ca mediul de afaceri sa nu fie culpabilizat fara dovezi, la modul general; de asemenea, reprezentantii mediului de afaceri nu trebuie sa fie haituiti atunci cand nu exista dovezi.

Solicit ca autoritatile statului sa respecte procedurile legale de efectuare a controalelor si sa comunice cu entitatile pe care le controleaza prin metodele stabilite de lege, nu prin mass-media. In fine, cer ca rezultatele oficiale sa fie anuntate la finalizarea controalelor, nu la sfarsitul etapelor intermediare, ale caror concluzii se modifica semnificativ pana la sfarsitul controalelor.



* George Copos este vicepremier, responsabil pentru dezvoltarea mediului de afaceri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO