Opinii

Cezar Preda: Cei care au provocat criza trebuie sa plece

21.05.2007, 17:46 17

Una dintre prioritatile din calendarul politic al Partidului Democrat vizeaza reforma sistemului politic si, implicit, reducerea numarului de parlamentari, iar in perioada urmatoare vom avea o serie de initiative privind modificarea legii electorale pentru introducerea votului uninominal.
Ne propunem si, sunt sigur ca in scurt timp vom si reusi, sa imbunatatim viata democratica a Romaniei si sa responsabilizam politicienii in fata cetateanului. O alta preocupare postreferendum a Partidului Democrat se leaga de revizuirea Constitutiei. Consideram ca legea fundamentala trebuie modificata astfel incat sa se poata apara un cadru institutional capabil sa garanteze functionarea statului roman la standardele Uniunii Europene.
Alte repere bine definite din calendarul politic al Partidului Democrat se refera la reformarea clasei politice in scrutinurile electorale. Reforma clasei politice ar trebui sa inceapa in primul rand cu demisia celor care au provocat aceasta criza politica, primul dintre acestia fiind premierul Calin Popescu-Tariceanu. Demisia lui este necesara si pentru faptul ca a adus un partid aflat la guvernare de la un procentaj de 20% la aproximativ 7%, in consecinta sprijinul popular pentru acest guvern fiind in prezent de numai 14% daca adaugam si procentele UDMR.
Tratam cu mare interes alegerile pentru Parlamentul European, localele si legislativele din 2008, precum si prezidentialele din noiembrie 2009. Nu am uitat nici de legea lustratiei, pe a carei adoptare mizam ca urmare logica a gestului de condamnare a crimelor comunismului si desecretizare a arhivelor fostei securitati.
Asa cum am promis electoratului in 2004, sustinem extinderea reformei in sistemul de educatie, continuarea reformei in sanatate, reforma in justitie, perfectionarea sistemului de acordare a pensiilor si protectie sociala.
Alte preocupari ale PD de dupa referendum: dezvoltarea mediului de afaceri, capacitatea de absorbtie a fondurilor UE, mediul inconjurator, politica energetica, politica externa si securitatea nationala.
Nu renuntam nici la ideea unei constructii de tip european din care sa rezulte un partid puternic de dreapta. Vom avea contacte cu mai multe formatiuni interesate de o astfel de constructie care s-ar putea concretiza pana la sfarsitul anului.
Dupa 19 mai, democratii sunt hotarati sa ramana in opozitie si sa faca o opozitie serioasa actualului guvern sau altora care vor veni.
PD nu va negocia cu nimeni intrarea la guvernare dupa referendum si nici nu vom demara discutii cu alte formatiuni politice pe marginea acestei chestiuni. Nu vrem sa ajungem la guvernare in formule care ar putea include, de pilda, PNL sau PSD, care au provocat prin actunile lor blocajul institutional din ultimele luni. Cei care au provocat aceasta criza politica ar trebui sa-si dea demisia demonstrand astfel ca sunt interesati sa reformeze.

Cezar Preda este deputat si vicepresedinte al Partidului Democrat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO